VIDEO: Doel, de vernietiging van een dorp

 
  
 

Audio, foto en film

(Foto: Richard De Nul)

 • Doel-archief
  Online verzameling van beeldmateriaal over het bedreigde polderdorpje Doel: http://doel-archief.skynetblogs.be
 • Het leven in Doel
  Fotoblog Stefaan Willaert
  Nauwgezet bijgehouden fotoblog sinds 2006 van Doelenaar Stefaan Willaert. Zwart-wit foto's van het leven in Doel en omgeving.
 • 'Unsettled'
  Publicatie in fototijdschrift VIEW
  Foto's Isabelle Pateer, december 2009
 • Scheldedag zet natuurgebieden in de kijker
  Het journaal
  VRT / TV één, 27 september 2009
  Stroomafwaarts langs de Schelde strekken zich ter hoogte van Lillo, Zandvliet en Doel mooie buitendijkse natuurgebieden uit. Om de natuurpracht van de schorren en de unieke kansen voor natuurontwikkeling in de kijker te zetten, organiseert Natuurpunt een Scheldedag. Bezoekers kunnen deelnemen aan wandelingen en boot- en fietstochten.
 • Geweerschoten in het spookdorp Doel
  Koppen
  VRT / TV één, 3 september 2009
  In het uitdovende polderdorp Doel zijn vandalen dagelijkse kost, vooral 's nachts. Jef patrouilleert elke nacht in de straten van Doel. Koppen vergezelde hem. En dan duikt er plots een terreinwagen op zonder lichten.
 • Moet Doel echt weg?
  Het journaal
  VRT / TV één, 30 augustus 2009
  Morgen moet een aantal bewoners van Doel bij Antwerpen vertrekken. Het gaat om de mensen die geen eigenaar zijn van het huis dat ze bewonen. Op termijn moet het hele dorp weg om plaats te maken voor een nieuw havendok. Maar nu de containertrafiek in Antwerpen fors is teruggevallen door de crisis, rijst de vraag of dat dok nog wel nodig is. Een ploeg van Panorama trok op onderzoek.
 • Mark Eyskens: 'Heel specifiek en waardevol dorp'
  Archief VRT
  VRT/Canvas, 28 augustus 2009
  In 1978 kwam staatssecretaris voor Streekeconomie Mark Eyskens persoonlijk met een helikopter naar Doel. Doel mocht voor altijd blijven bestaan, zo luidde zijn boodschap.
 • De A10 variant
  Kunstdoel from H. Verheyen - F. De Groote on Vimeo
  Wie meer wil weten over de geschiedenis van Doel en waarom het dorp behouden moet blijven, moet maar eens naar dit recente bekroonde filmpje kijken.
 • Vlaamse topkunstenaars komen Doel beschermen
  Foto's Erna Hellebroeck , 27 maart 2009
  Erna Hellebroeck fotografeerde Jan Decleir, Fred Bervoets, Guillaume Bijl en Koen van den Broek die Doel kwamen beschermen met hun kunstwerken.
 • Kan kunst Doel redden?
  KunstDoel: bekijkt Doel door de ogen van twee kunstenaars
  Terzake reportage op TV 1, 24 maart 2009
 • Het Camermanhuis gefotografeerd door Erik Olaerts
  Foto's van Erik Olaerts, 14 maart 2009
  Fotograaf Erik Olaerts maakte, net voor de afbraak op 24 maart, een pakkende fotoreportage over dit historische huis in de Camermanstraat 35. Bekijk de mooie foto's van het exterieur en interieur op zijn fotoblog.
 • Sloop Camermanstraat
  Foto's Richard De Nul, 11 maart 2009
  De sloop in de Camermanstraat gaat onverminderd verder.
 • 'Gedwongen': fotoreeks voorjaar 2009
  Foto's van Richard De Nul
  Prachtige reeks van meer dan duizend kunstfoto's van de Antwerpse fotograaf Richard De Nul over Doel (2008), ingedeeld in zes categorieën, en over de afbraak van enkele huizen in het voorjaar 2009.
 • Fotoreportage hoeves Kieldrecht
  Erik Olaerts
  Foto's, 18 januari 2009
  Fotograaf Erik Olaerts maakte zondag 18 januari 2009 een mooie fotoreeks over de bezetting en de sloop van de historische hoeves in Kieldrecht.
 • Politiemacht en sloopwerken
  Foto's Paul Maes, 18 augustus 2008
  Foto's van de bezetting van Doel door de federale oproerpolitie en de door hen beschermde sloop van goede Doelse huizen. De foto's mogen vrij gereproduceerd worden mits vermelding van © Paul Maes / Doel 2020.
 • Politiemacht en sloopwerken
  Foto's Erik Olaerts, 18 augustus 2008
  Amateur-fotograaf Erik Olaerts was aanwezig in het dorp maandag en maakte een korte fotoreportage van de afbraakwerken en de "bezetting van Doel" door federale ordehandhavers.
 • Verslag Duimen voor Doel 2008
  Folkroddels, 4 augustus 2008
  Op www.folkroddels.be is een verslag van het Duimen voor Doel Ecofolkfestival 2008 te vinden, evenals een uitgebreide fotoreportage van Eric Olaerts.
 • 34ste Doelse Feesten 2008 op Indymedia
  Indymedia, 3 augustus 2008
  Op Indymedia zijn verschillende verslagen gepost van de 34ste Doelse Feesten, en van het Duimen voor Doel festival, met veel sfeerfoto's. Een uitgebreide beschouwing.
 • De dierbaarste herinneringen van Doelenaars
  Radio 1, Stories, 26 juni 2008
  Tom Van Gysegem studeerde af aan de afdeling radio van het RITZ en maakte zijn eindwerk over Doel. Hij vroeg een aantal oude Doelenaars wat hun allerdierbaarste herinneringen zijn. Het resultaat is een ontroerende radiodocument.
 • Documentaire fotoreeks Doel
  Portretten en architecturale straatbeelden die een beeld geven van de toestand in Doel
  Foto's Isabelle Pateer, maart 2007
 • Bulldozing Belgium: a photo essay by Kevin Saidler
  Foto's, 2005
  Photographer Kevin Saidler is originally from the West Highlands in Scotland and currently lives in Antwerpen. In 2005 he made a splendid photo essay about the threatened Belgian village of Doel.
 • Kortfilm 'Requiem aan de Schelde'
  Maarten De Cock, 2003
  Maarten De Cock maakte in 2003 aan de filmschool een kortfilmpje over Doel en Prosperpolder, dat sindsdien onbekeken bij hem thuis in de kast ligt. U kunt dit ingetogen 'Requiem aan de Schelde', waarin o.a. landbouwer Henny De Gendt van Prosperpolder zijn gedichten voordraagt, nu bekijken. Op dezelfde Youtube-account nog vele andere Doel-filpjes. [2003]