Persmededeling Doel 2020, 23 augustus 2023
47e Scheldewijding en Doelse Feesten in thema van Doel mee maken
Zondag a.s. vindt voor de 47e keer de Scheldewijding plaats in Doel. Dat gebeurt anders dan voorheen in een sfeer van optimisme. Een optimisme dat zich o.m. weerspiegelt in het thema 'Doel mee maken'.
Omslag
Met de renovatie van de kade, de restauratie van het Hoog Huis en de voorbereiding tot consolidatie en renovatie van een reeks woningen worden de eerste aanzetten gegeven voor een echte omslag. Die omslag laat zich ook zien tijdens de Scheldewijding. Verschillende betrokken overheden zijn voor het eerst aanwezig op de Scheldewijding om tekst en uitleg te geven over de toekomst van Doel en zijn ommeland. Zo is ter hoogte van de molen een infostand van Grenspark Groot-Saeftinghe. Erfgoedorganisatie Herita, de nieuwe eigenaar van het hoog Huis, geeft tekst en uitleg bij de plannen rond het Hoog Huis dat voor het eerst in jaren weer te bewonderen staat. Ook de Vlaamse overheid is vertegenwoordigd met een stand van het fameuze "Verbond voor de toekomst" waar uitleg wordt gegeven rond de plannen en de lopende procedures.
Vreemde mix
Daarnaast blijven de Scheldewijding en de Doelse Feesten een van de meest merkwaardige evenementen in de regio. Een opmerkelijke mix van religieuze traditie, een volksfeest en een strijd- en solidariteitsbijeenkomst waar voorbije jaren tot 30.000 mensen op afkwamen. Daarmee kent dit evenement zijn gelijke niet in Vlaanderen.
Hoogtepunt van de dag
Voor a.s. zondag staan opnieuw allerhande activiteiten op het getouw. Hoogtepunt zijn de activiteiten die rechtstreeks met de eigenlijke Scheldewijdng te maken hebben. Traditioneel is er om 11u30 de Scheldewijdingsmis in de kerk van Doel, opgeluisterd door het Sint-Gregoriuskoor van Kieldrecht met celebrant E.H. Patrick De Baets. Om 12u15 vertrekt aan de kerk de stoet naar de Schelde voorafgegaan door de volksmuzikantenfanfare olv. Hartwin DHoore. Aansluitend: traditionele Scheldewijding - bootwijding en vlootshow in de getijdenhaven.
Ruime waaier aan activiteiten activiteiten
Daarnaast zijn er de ganse dag door diverse markten, demonstraties, smeden aan het werk, schapen drijven en muzikale optredens op diverse locaties. Overdag zijn er de volksmuzikantenfanfare, het Shantykoor Gaffeltuig en de 30 koppen tellende Murga-fanfare Agrum uit Heist op den Berg. 's Avonds op de Doolen spelen de Antwerpse groep Handkerchief en de Gentse band 'the Happy Suspended'. Er zijn gidsbeurten in de kerk van Doel en er zijn de 'muzikale windstreekverhalen': topmuzikanten Hartwin Dhoore en Odfried Van Moeseke brengen samen met Johan De Vriendt (inspirator van de Erfgoedgemeenschap en auteur van het boek Heimweeën) op drie plaatsen in het dorp een beklijvend muzikaal en literair programma.
In de Hooghuisstraat staat een middeleeuws kamp opgesteld van de Ridders van Pendragon. In de Liefkenshoekstraat, onder de Scheldedijk kan een bezoek gebracht worden aan het gedichtenbos. Op de Scheldedijk organiseert de vzw de Maakschappij het 3e kampioenschap Troswerpen.
Parkings, estafette, grote terrassen
Aan de rand van het dorp zijn twee grote parkings voorzien (Engelse Steenweg en Scheldemolenstraat). Een estafettedienst met boerenpaarden brengt bezoekers naar het centrum. In het dorp zijn verschillende terrassen voorzien om de hongerigen en dorstigen van het nodige te voorzien. Zo is o.m. de lokale brouwerij De Bock (Beveren) aanwezig met zijn assortiment aan ambachtelijke bieren. Aan de Molen heeft het Kieldrechtse team van 'Kom op tegen Kanker' plaats genomen met zijn 'Vechtersbier'. Verder zijn er nog terrassen aan de Spuikom (WSV De Noord), op De Doolen en aan de Engelse Steenweg.
Om en bij de 100 vrijwilligers leiden het evenement in goede banen.
|