FAQ
10 redenen - 10 vragen
10 redenen waarom Doel moet blijven bestaan
- Geen bouwvergunning
Zolang er geen bouwvergunning is afgeleverd voor het Saeftinghedok, en zolang niet vaststaat dat dit dok dwars door Doel moet worden aangelegd, blijft Doel woongebied op het gewestplan. Woongebied moet bewoonbaar zijn: laat de mensen er dus wonen die er willen wonen. Zij zijn de eerste om te besluiten of Doel leefbaar is of niet.
- Uniek dorp
Doel is het laatste polderdorp dat op de Scheldeoever gelegen is. Door zijn stratenpatroon is het dorp enig in zijn opbouw. Laat onder meer de generatie van nu voldoende sporen na van het polderland van toen.
- Erfgoed
Doel is vele monumenten rijk, onder meer talrijke huizen. Die zouden, herrijzend in hun oorspronkelijke pracht, samen met het Hooghuis, de kerk en de pastorie, een enig aanbod bieden op een historisch bijzonder gevoelige plek.
- Trekpleister
Samen met Lillo-Fort, Kallo en Liefkenshoek biedt een heropgebouwd Doel een waaier van bezienswaardigheden aan voor zoveel bezoekers die voor een dagje poldertocht de Schelde opvaren.
- Kunstenaarsdorp
Doel kan, naast een bijzonder prettige plek om te wonen, ook uitgroeien tot een kunstenaarsdorp met de nodige gezellige café's en restaurants. Met onder meer een museum voor maritieme kunst, als een ode aan de Schelde.
- Havencentrum
Doel kan ook voor de haven een belangrijke rol spelen: een uitgelezen aangenaam eiland in een uitgestrekte haven, waar bedrijven voor hun klanten en hun personeel een prettige plek vinden om te vertoeven, met een pracht van een haven-panorama.
- Wonen bij je werk
Door mensen te laten wonen in Doel, dichtbij hun werk (bv. aan het Deurganckdok), vermijd je alweer een stuk mobiliteitsprobleem: zij zullen alvast geen uren meer moeten aanschuiven in lange files om op hun werk te geraken.
- Leefbaar
De tijd dat havens hele dorpen van de kaart veegden om uit te breiden, zoals destijds op de rechteroever, mag stilaan voorbij zijn. In Nederland ligt Pernis perfect leefbaar binnen de Rotterdamse haven, in Frankrijk blijkt Mardique geen probleem voor de haven van Duinkerken, en in Zeebrugge ligt Zwankendamme ook niet in de weg van de havenuitbreiding. Maar in Antwerpen zouden ze dat dan niet kunnen?
- Menselijke waarde
Industrie en economie staan in dienst van de mens en niet omgekeerd. Als waarden belangrijk zijn, dan draagt Doel zoveel waarden in zich dat je het dorp beter kan koesteren als een parel aan de kroon van de haven. En dat is wat anders dan een doortrapte politiek van leegstand en verval. Met alle sociale ellende vandien.
- Aangenaam wonen
Doel moet blijven bestaan omdat het in Doel goed en aangenaam wonen is. Omdat hele generaties er eeuwen lang hun wel en wee hebben beleefd. Omdat Doel voor niets of niemand in de weg ligt. Omdat Doel één van de laatste getuigen is van een poldergemeenschap waarvoor de Schelde een zegen en een vloek was, een liefde-haat verhaal dat het leven in deze streek eeuwenlang heeft bepaald.
10 vragen over Doel
- Doel staat erbij als een dorp in ontbinding. Doel is niet leefbaar.
Dat moet je vragen aan de mensen die er wonen: die vinden Doel best leefbaar. Er staan honderden kandidaten klaar om in Doel te gaan wonen, maar ze krijgen geen toelating.
- De tewerkstelling in de haven is te belangrijk, belangrijker dan een gammel geworden dorp.
Doel ligt niet in de weg voor geen enkel bedrijf. Er is geen enkele vraag in die richting.
- Op de kaarten van de haven en van de gemeente Beveren staat Doel aangeduid als industriegebied. Wat maakt het dan nog uit? Er is toch geen toekomst voor Doel.
Dat is fout. Doel staat op het gewestplan aangeduid als woongebied. Tot er een bouwvergunning gegeven is voor het Saeftinghedok, en dat valt niet meteen te verwachten.
- Doel is vervallen en de meeste huizen staan leeg. Kan je dus maar beter afbreken.
Lillo-Fort aan de overzijde was er destijds even erg aan toe. Tot de overheid bevestigde dat Lillo-fort kon blijven. Op enkele jaren tijd was het compleet heropgeleefd en hersteld.
- Wie heeft er nu nog belangstelling voor een half vervallen dorp? Je wordt er compleet depressief van. Wie wil daar nu nog rondlopen?
De overzetboot brengt elk jaar zo'n 50.000 bezoekers naar Doel. De Doelse feesten lokken op één dag duizenden mensen naar het dorp. Ook middenin de werkweek is het er heerlijk rustig.
- De overheid zegt dat ze een eerste reeks met de meest bouwvallige huizen nu hebben afgebroken. Omwille van de veiligheid. Als er gevaar dreigt moet je toch afbreken?
De huizen die werden afgebroken lagen ver van het dorp. Het ging hier om woningen van 20 tot hooguit 30 jaar oud die alle in prima staat verkeerden. Perfect bewoonbaar.
- Containertrafiek is de toekomst voor de haven. Kijk naar het Deurganckdok. Alleen met een Saeftinghedok kan de haven overleven, want over enkele jaren is dat Deurganckdok vol.
Het Deurganckdok is nog niet eens volledig uitgegraven. Je kan beter afwachten of die stormloop voor containers wel blijft duren: overal elders in Europese havens worden enorme oppervlakten voor containers uitgebouwd. Dat lijkt van het goede teveel. De meerwaarde van containertrafiek, zoals tewerkstelling, bedraagt slechts één derde van andere trafieken.
- De overheid wil van heel Doel de kerk en het Hooghuis laten staan. Dat is dan toch oké?
De grootste bouwkundige waarde van Doel is zijn stratenpatroon en zijn vele huizen, vermeld in de inventaris van het bouwkundig erfgoed. Een monument hoort thuis in zijn omgeving.
- De haven zoekt logistieke terreinen. De ligging van Doel is daarvoor geknipt.
In de haven liggen nog heel wat goed bereikbare terreinen braak. Vooral de terreinen nabij de latere spoortunnel zijn interessant.
- De mensen in Doel moeten zekerheid hebben. "Doel moet weg, ook als het niet in de weg ligt", zei de Vlaamse minister-president.
Laat de mensen er wonen zolang niet bewezen is dat het Saeftinghedok echt nodig is. Je breekt niet zomaar een dorp af. De haven moet leren om in vrede te leven met haar buren.
|
|
|