BOEK: Doel2020. Het gevecht om Doel en de polder (door Jan Creve)

€ 24,- overschrijving op rek. nr. BE 26 4186 0588 9129 van Doel2020, vermelding van je adres en "Bestelling boek Doel 2020"

 
 

Persmededeling Doel 2020, 22 april 2020

Historisch schoolschip Ortelius gaat naar Doel

Antwerps schoolschip wordt in Doel gerestaureerd

Het college van burgemeester en schepenen van Antwerpen heeft de verkoop goedgekeurd van de historische schooltjalk Ortelius aan de vzw 'De Maatschappij' in Doel. Bedoeling is dat dit stuk varend erfgoed in Doel wordt gerestaureerd en terug in de vaart wordt gebracht. Het bewoners- en actiecomité Doel 2020 is bijzonder blij met dit waardevol initiatief. Het ziet in de verkoop ook een teken van goede wil vanuit de stad die jarenlang ijverde voor de vernietiging van het Scheldedorp.

De Ortelius is van oorsprong een zeilend vrachtschip uit 1898. In 1945 werd het schip samen met de tjalk De Gerlache aangekocht door Antwerps burgemeester Lode Craeybeckx en geschonken aan de stad. Beide schepen werden omgedoopt tot schooltjalk. De Ortelius en De Gerlache deden korte rondvaarten op de Schelde en ook langere uitstappen naar Nederland. De schoolkinderen konden dan aan boord blijven overnachten. De Ortelius werd in 2005 uit de vaart genomen. De Gerlache is sinds 2014 in beheer van het Museum aan de Stroom (MAS).

Sedert vorig jaar stond de tjalk te koop. Omdat het varend erfgoed betreft waren er echter strikte voorwaarden aan verbonden. Pieter Ghysels uit Doel, voorzitter van Atlasail, kon daaraan beantwoorden.

De tjalk zal worden opgenomen in VZW de Maakschappij in Doel. Daarmee is dit varend erfgoed van dag één toegankelijk voor iedereen die er aan wil meehelpen. De VZW beoogt het onderhouden en beschikbaar maken van erfgoed met een interactieve invulling. Het restauratieproject is een uiterst geschikt platform voor het aanleren van ambachten als hout- en staalbewerking, motormechanica, elektriciteit en zelfs loodgieterij.

Het schip wordt over land naar Doel gebracht en zal daar gerenoveerd worden. In die zin kan het ook een belangrijke rol spelen in de heropleving van het Scheldedorp. De initiatiefnemers willen het schip inzetten voor boottochten, opleidingen, teambuildings, schoolreizen, deelnames aan maritieme festivals.

Doel 2020 hoopt dat het project kan bijdragen aan de heropleving aan Doel maar ook aan een betere verstandhouding tussen de bewoners van het Scheldedorp en stad Antwerpen en het Havenbestuur. Het laat alleszins zien hoe initiatieven in het Scheldorp een meerwaarde kunnen betekenen voor de ruime regio.