BOEK: Doel2020. Het gevecht om Doel en de polder (door Jan Creve)

€ 24,- overschrijving op rek. nr. BE 26 4186 0588 9129 van Doel2020, vermelding van je adres en "Bestelling boek Doel 2020"

 
 

Persmededeling Doel 2020, 28 januari 2009

Afbraakwerken in Doel vandaag hervat en weer stilgelegd

Actievoerders hebben vandaag voor de tweede dag op rij de afbraakwerken in Doel stilgelegd. In de voormiddag was er nogal wat politieaanwezigheid in Doel maar de actievoerders lieten zich niet zien. In de loop van de namiddag werd de werf bezet door een twintigtal actievoerders van Doel 2020. Die klommen op de kranen, ontvouwden spandoeken en kookten soep op de rupsbanden van de bulldozers. De geÔmproviseerde nieuwjaarsreceptie trok aardig wat kijklustigen en sympathisanten. De politie kwam ter plaatse maar trad niet op waarna de aannemer het - kort na 16 uur - voor bekeken hield.

Doel 2020 zal ook de komende dagen doorgaan met dit soort van waarschuwingsacties. De bewonersvereniging vindt het onaanvaardbaar dat er in een dorp afbraakwerken van deze schaal kunnen plaatsvinden terwijl er op gťťn enkele manier gecommuniceerd wordt met de bewoners. Voor de Vlaamse overheid lijkt het wel of er geen Doelenaars bestaan.

Intussen blijkt nu dat de sloopvergunning voor restaurant Saeftinge is afgeleverd op 8 januari van dit jaar en het document op 13 januari bij de gemeente Beveren is toegekomen... In vergelijking met een aantal krotten in Doel die al jaren onaangeroerd staan is er hier toch wel bijzonder snel tot de actie overgegaan. Vooral omdat burgers vanaf de datum dat het document op de gemeente wordt ingeschreven (in ons geval dus 13 januari), nog 30 dagen tijd hebben om tegen de sloop in beroep te gaan bij de Raad van State. Dat men door de bijzondere snelle uitvoering van de sloop een mogelijk beroep heeft proberen voorkomen, maakt duidelijk wat de Vlaamse rechtsstaat waard is in Doel...

Ook de waarschuwende woorden van een CD&V-premier over de verruwing van de samenleving en de politiek, klinken in het licht van wat de Vlaamse CD&V-premier momenteel doet in Doel wel bijzonder hol...

Voor Doel 2020 is het duidelijk dat er van een opruiming van Doel geen sprake meer kan zijn. Los van de ethische kant ontbreken daartoe in het huidige klimaat ook de economische en financiŽle argumenten. Doel 2020 vraagt dan ook aan de minister-president om een verdere escalatie te vermijden en eindelijk aan tafel te gaan zitten met de bewoners. Omdat Doelenaars ook mensen zijn.