BOEK: Doel2020. Het gevecht om Doel en de polder (door Jan Creve)

€ 24,- overschrijving op rek. nr. BE 26 4186 0588 9129 van Doel2020, vermelding van je adres en "Bestelling boek Doel 2020"

 
 

Persmededeling Erfgoedgemeenschap Doel & Polder, 22 april 2012

Erfgoeddag in Doel: Succes ondanks het slechte weer!

Ondanks het slechte weer mocht het Scheldedorp Doel vandaag een paar honderd bezoekers ontvangen voor de Erfgoeddag.

In Doel en de polder werden verschillende monumenten opengesteld voor het publiek. Er vond ook een tentoonstelling plaats rond het bedreigde bouwkundig erfgoed in de regio. Verschillende gidsen brachten het verhaal van de historische strijd tegen het water maar ook van de jarenlange strijd die bewoners en sympathisanten voeren voor het behoud van de streek.

De Erfgoedgemeenschap Doel&Polder focuste vandaag niet alleen op het bouwkundig erfgoed in de dorpskern. Een 'Heldenroute' bracht de bezoekers per fiets, te voet of met de auto naar de bedreigde gehuchten in de omliggende polders. Daar kon men kennis maken met verschillende historische hoeves uit 18de en 19de eeuw. In het gehucht Ouden Doel werd een belangrijke historische hoeve opengesteld voor bezoekers. Zij werden ontvangen door de bewoners van de gehuchten die er alles aan doen om dit erfgoed voor de toekomst te vrijwaren. Die hoeves met hun monumentale schuren zijn uniek poldererfgoed maar worden momenteel rechtstreeks bedreigd in hun bestaan. Als het van de Vlaamse overheid afhangt, worden ze gesloopt om plaats te maken voor natuurcompensaties. Terwijl talrijke voorbeelden uit binnen- en buitenland aantonen dat natuur, cultuurlandschap en erfgoed in harmonie kunnen bestaan en complementair zijn.

Voor de EGD&P is het alleszins een opsteker om te kunnen vaststellen dat haar inzet voor het behoud van het bouwkundig erfgoed in de Doel en de polder kan rekenen op ruime sympathie. Wij blijven dan ook onze strijd verderzetten voor het behoud van Doel en de polders met het oog op duurzaam beleid en respect voor erfgoed.