BOEK: Doel2020. Het gevecht om Doel en de polder (door Jan Creve)

€ 24,- overschrijving op rek. nr. BE 26 4186 0588 9129 van Doel2020, vermelding van je adres en "Bestelling boek Doel 2020"

 
 

Zondag 11 augustus, vanaf 10u

45e Doelse Feesten en Scheldewijding

Programma

Op 11 augustus verwacht Doel opnieuw meer dan 20.000 bezoekers en sympathisanten. Een dag van activiteiten op het water, markten, terrasjes, spetterende muziek en info over de toekomstvisie op Doel.

Vanaf 10u: Diverse markten en activiteiten

 • Grote rommel- en brocantemarkt in het centrum van het dorp.
 • Feestmarkt op de Engelse Steenweg
 • Oude ambachtenmarkt en demonstraties in de Hooghuisstraat
 • Infostands voor De Doolen (Engelse Steenweg)
 • Smeden aan het werk (Kerk).
 • Schapendrijven met honden (weide rechtover klooster Doel)
 • Ridders van Pendragon. Middeleeuws tentenkamp met demonstraties zwaardvechten (rechtover klooster Doel)
 • Estafette met huifkarren en Vlaamse boerenpaarden van aan het kruispunt Engelse Steenweg tot in het centrum.
 • Doorlopend rondleidingen in de kerk van Doel.
 • Gezellige terrassen: De Molen – Doel 5 – Watersportvereniging De Noord – De Doolen
KULeuven presenteert zijn toekomstplannen voor twee gebouwen in situ: De Tramstatie (vlak naast De Doolen) en Atelier De Nijs (Pastorijstraat).

11 uur: tweede Verhalen- en gedichtenprocessie. (Afspraak aan de Tramstatie – naast De Doolen) Plus kolder uit de polder. Een lach, een traan, een vloek, een vuist. Niets menselijk is ons vreemd. Tot dan! En er is natuurlijk nog heel veel meer te doen, maar dat blijft nog even een verrassing...

Vanaf 13u: aankomst oude zeilschepen - doorlopende info over oude scheepstypes

Eucharistieviering, Scheldewijding en stoet
 • 12u30: Scheldewijdingsmis in de kerk van Doel olv EH Van de Velde
 • 13u15: Vertrek aan de kerk van de stoet voorafgegaan door de FantEyfare naar de Schelde
 • 13u30: Traditionele Scheldewijding - Optreden Shantykoor Zuid West 10 (Terneuzen Nl) en Gaffeltuig (Vl) – Dorpsdichter Doel - 14u00: Bootwijding en vlootshow in de getijdenhaven.
Vlaams Kampioenschap troswerpen.
Diegene die van de grootste afstand met de tros de bolder treft is kampioen. Op zondag 11 augustus 14u30 gaat de competitie op de dijk van Doel van start. Inschrijven kost €3 per persoon. Meer info en inschrijven kan via www.vktroswerpen.be.

Muziek

Vanaf 14u Muziek op diverse locaties.

Optredens op het groot podium op De Doolen
 • 14u: Sjores Ambrasband een dweilorkest uit Hulst en is al sinds 1982 springlevend. Zij brengen een geweldige sfeer en ambiance tijdens hun optredens en zijn een vaste waarde geworden op de Scheldewijding.
 • 15u: Gaffeltuig en ZuidWest 10 Shantys, internationale liederen, volksliedjes, oude ballades. Deze groepen zingen het allemaal met een aanstekelijk enthousiasme.
 • 16u: Fanteyfare De Fanteyfare is het huisorkest van Kunstencentrum 't Ey. Het orkest wordt gevormd door een groep muzikanten met een uitzonderlijke aandacht voor folk en volksmuziek van bij ons, maar ook van iets verder. Het is geen fanfare in de gangbare betekenis van het woord: zo beweegt de groep zich nooit op gestructureerde manier voort bij "mobiele" optredens.
 • 17u: Trikosis is een echte 'streetband'. De groep brengt muziek in de traditie van gipsy en klezmer folkmuziek. Daar hebben ze een eigen toets aan toegevoegd die van Trikosis een groep maakt met een energie en enthousiasme die ook de stramste knoken tot dansen aanzet.
 • 19u: Trio Dhoore: Drie broers die met hun vernieuwende instrumentale folk een eigen sound tot stand te brengen; een muzikale identiteit die moeilijk te linken valt met traditionele muziek uit eender welke regio maar die toch herkenbaar aanvoelt voor velen. Trio Dhoore behoort intussen tot de absoluut muzikale top in zijn genre. De vele buitenlandse concerten in zowat heel Europa en Canada zijn daar de illustratie van.


Het Bosch'Vlieger Genootschap
Vliegeren is een bezigheid die de mens al bijkans 3000 jaar beoefend, van oudsher werden ze opgelaten tijdens rituele bijeenkomsten en feestelijkheden. Ook toepassingen in oorlogsvoering komen door de hele geschiedenis voor. Het Bosch'Vlieger Genootschap houdt zich bezig met het eenlijns vliegeren, waarbij de nadruk ligt op de schoonheid van het object. De vliegerfeesten die het genootschap doorheen de jaren organiseerde onderscheidden zich van andere vliegerfeesten door de aanwezigheid van gelegenheidskunst, akoestische live muziek en theatrale voorstellingen. Leden van het genootschap zullen bij gunstig gezinde winden de bezoeker welkom heten middels een kleurrijke luchtstoffeerderij.

Bootverbinding naar Doel op de dag van de Scheldewijding

Op de dag van de Scheldewijding kan u met de waterbus vanuit Antwerpen naar Lillo. Speciaal op die dag is er ook een bootverbinding Lillo-Doel. En er is het zeilend veer!

De veerboot zal ook dit jaar gratis de verbinding Doel-Lillo verzekeren tijdens de Doelse feesten.
Vertrek Lillo: 10.15 uur, 11.15 uur, 12.45 uur, 13.45 uur, 14.45 uur, 15.45 uur, 16.45 uur, 17.45 uur
Vertrek Doel: 10.45 uur, 11.45 uur, 13.15 uur, 14.15 uur, 15.15 uur, 16.15 uur, 17.15 uur, 18.15 uur

Zeilend veer naar Doel
Net als vorige jaar kan je meevaren met de zeilende veer tussen Antwerpen en Doel. Het zeilschip De Vrouwe Nele vertrekt om 09u00 aan het Palingponton te Linkeroever en zeilt stroomafwaarts richting Doel. Meer info en inschrijven kan via www.zeilendeveer.be.