BOEK: Doel2020. Het gevecht om Doel en de polder (door Jan Creve)

€ 24,- overschrijving op rek. nr. BE 26 4186 0588 9129 van Doel2020, vermelding van je adres en "Bestelling boek Doel 2020"

 
 

Persmededeling Doel 2020, 19 september 2022

Zogenaamd Doelfestival geen meerwaarde voor een uniek dorp als Doel

Afgelopen weekeind vond het zogenaamde Doelfestival plaats in Doel, een technofestival waar 10.000 technofanaten voor werden verwacht maar het waren er uiteindelijk heel wat minder. Volgens de cijfers van de politie daagden zaterdag 2.750 festivalgangers op, zondag minder dan 1.000. De deelnemers kwamen uit alle hoeken van het land maar ook uit Wallonië, Frankrijk en Nederland. Er waren volgens de organisatoren "geen vechtpartijen en geen diefstallen en slechts drie mensen werden betrapt op het bezit van drugs, wat toch opmerkelijk is voor dit soort van festival", dixit de organisatoren. Volgens de organisatoren bewijzen ze daarmee hoe goed ze alles onder controle hebben. Voor de bewoners bewijzen ze daarmee vooral hoe weinig ze begrijpen van Doel.

'Doelfestival' wil met een technofestival "terug" leven blazen in Doel. Daarmee bevestigen ze te leven in een complete staat van ontkenning. Want Doel is altijd een levende plek geweest. Met een veelheid aan kwalitatieve activiteiten en evenementen allerhande. Dat was ook zo tijdens de moeilijkste jaren voor het dorp. Die activiteiten werden bovendien gedragen door de mensen van ter plekke en waren toegankelijk voor iedereen.

Doel heeft geen behoefte aan 'leven' ons opgelepeld van buitenaf waarbij het dorp louter gebruikt wordt als decor voor een beperkt doelpubliek dat bovendien géén enkele band heeft met het dorp. Dat de dorpskom daarvoor dagenlang gewoon werd afgesloten, dat de doordeweekse wandelaars, fietsers, bezoekers van het Scheldedorp via de webstek van de gemeente Beveren werden aangeraden om beter weg te blijven, dat is voor ons de wereld op zijn kop.

Dat het festival ondanks de procedures van bewoners en verenigingen toch kon doorgaan heeft wel het voordeel van de duidelijkheid. Afgelopen weekeinde liet duidelijk zien dat de organisatoren hun interesse niet zit in een heropleving van het Scheldedorp of zijn erfgoed. Voor 'Doelfestival' draait het louter om Doel met zijn decor van een vervallen uitziend dorp. In die zin is Doel voor de organisatoren gewoon een interessant verdienmodel. Op zich is daar niets mis mee. Maar het valt niet te rijmen met een dorp waar gewoond wordt, waar men het bouwkundig erfgoed wil herwaarderen en waar men wil inzetten op zachte recreatie en gezinsevenementen die voor iédereen toegankelijk zijn.