BOEK: Doel2020. Het gevecht om Doel en de polder (door Jan Creve)

€ 24,- overschrijving op rek. nr. BE 26 4186 0588 9129 van Doel2020, vermelding van je adres en "Bestelling boek Doel 2020"

 
 

www.vlaanderenstemt.be, 10 maart 2009

Peeters kop van jut voor kunstenaars

Nadat minister-president Peeters (CD&V) eerder al onder vuur genomen werd door academici en erfgoedmensen, hebben zich nu ook een klad bekende kunstenaars geŽngageerd in de strijd voor het bedreigde polderdorp Doel.

Deze morgen werden de afbraakwerken in Doel nog maar eens stilgelegd door actievoerders. Bewoners en actievoerders nemen het niet dat er opnieuw historische gebouwen tegen de vlakte gaan terwijl het dorp nog altijd woongebied is.

Ondertussen starten kunstenaars die zich verenigd hebben in KunstDoel, een drievoudige solidariteitscampagne met beeldende kunstenaars en dichters.

KunstDoel wil daarmee een "artistiek statement" maken tegenover wat ze 'het meedogenloze bulldozerbeleid van de Vlaamse overheid' noemt. Volgens KunstDoel kan het dorp een creatieve bestemming krijgen en kan het perfect samengaan met de haven. KunstDoel wil met een Bedichting van Doel dichtend Vlaanderen en Nederland gedichten laten schrijven voor Doel, die overal in het dorp zullen opgehangen worden.

KunstDoel Outside wil leegstaande panden in de dorpskom beschermen door voor alle ramen twee-dimensionele kunstwerken te plaatsen die bewoning suggereren. Daarmee worden de kunstenaars symbolisch 'voogd' van de woningen die ze bewerken.

Maar vooral het KunstDoel Inside project is voor Kris Peeters een hoogst gÍnante zaak. Niet minder dan tien vooraanstaande kunstenaars komen volgend maand naar Doel om er met een kunstproject van start te gaan. Daaronder Jan Van Imschoot, Koen van den Broek, Guillaume Bijl, Luc Tuymans, Fred Bervoets, Jan Decleir, Ria Pacquťe, Mitja Tusek en Guy Van Bossche.

Zij zullen bij Doelenaars thuis rechtstreeks op een binnenmuur een werk maken waardoor Kris Peeters als hij Doel wil afbreken gelijk een reeks kunstwerken met internationale allure moet vernietigen.

KunstDoel verwacht dat de solidariteitscampagne voldoende maatschappelijke deining zal teweegbrengen om de Vlaamse kiezer op 7 juni te laten herinneren 'welke partijen en politici achter het zinloze afbraakbeleid in Doel zitten.' Van dat dorp zijn ze dus duidelijk nog niet af. Wordt vervolgd. (DD)

Bron: http://www.vlaanderenstemt.be