BOEK: Doel2020. Het gevecht om Doel en de polder (door Jan Creve)

€ 24,- overschrijving op rek. nr. BE 26 4186 0588 9129 van Doel2020, vermelding van je adres en "Bestelling boek Doel 2020"

 
 

Persmededeling Doel 2020, 10 januari 2016

Rotterdam ziet samenwerking met Antwerpen niet zitten

Pleidooi van Antwerpse CEO oogt mooi maar is pure retoriek

Om de groeimogelijkheden in Midden-Europese markten veilig te stellen tegen opkomende Zuid-Europese havens, wil de haven van Antwerpen de krachten bundelen met Rotterdam. Vorige week verklaarde de CEO van de Antwerpse Haven Eddy Bruyninckx daarover tegenover het Nederlandse Financieel Dagblad (FD) dat de groeimogelijkheden in gevaar kunnen komen door Chinese investeringen in havens in Zuid-Europa. En dat daarom Rotterdam en Antwerpen samen in het offensief moeten gaan. De Antwerpse haventopman dacht daarbij aan het creëren van gezamenlijke overslagpunten voor vervoer van goederen naar landen in Centraal- en Oost-Europa. Door lading te bundelen op die bestemmingen zou de nodige kritische massa verkregen worden. Bruyninckx verklaarde dat het volgens hem economisch en ecologisch beter is om schepen eerst naar Noord-Europa te laten varen en van daaruit goederen naar Zuid- en Centraal-Europese markten te vervoeren. Maar de Nederlanders hebben geen zin in de plannen van Bruyninckx: http://www.volkskrant.nl/economie/-samen-met-antwerpen-hoeft-voor-rotterdam-niet~a4218504/ Het lijkt hen allemaal te veel gebakken lucht.

Vanuit economisch oogpunt is het ook logischer en efficiënter dat lading die bestemd is voor Zuid-, Centraal- en Oost-Europa in Zuid-Europese havens wordt overgeslagen. Deze havens liggen dichter bij de afzetmarkt en containerschepen moeten een paar duizend kilometer minder rondvaren.

De ladingen waar Bruyninckx op aast kunnen dan misschien tegemoet komen aan de niet te stillen honger naar groei van het Antwerps Havenbedrijf en voor enkele jaren mooie groeicijfers genereren, maar maatschappelijk zullen de kosten groter zijn dan de baten. Het is lading die onmiddellijk wordt doorgevoerd naar het buitenland. Het is algemeen erkend dat dergelijke lading geen toegevoegde waarde creëert. Het vergroot enkel het fileprobleem. Bruyninckx is daarvan perfect op de hoogte. Zijn pleidooi laat zien hoe hol de retoriek van het Havenbedrijf geworden is dat steeds weer het maatschappelijk belang van de Antwerpse haven voor onze algemene welvaart benadrukt maar in alle talen zwijgt over het totaalplaatje. Het Antwerps Havenbedrijf geeft niet om de welvaart van Vlaanderen, het is enkel bekommerd om uit te pakken met steeds hogere groeicijfers. Of die nu economische meerwaarde betekenen of niet. Zelfs als we daardoor uiteindelijk allemaal zullen stilstaan in de file.