BOEK: Doel2020. Het gevecht om Doel en de polder (door Jan Creve)

€ 24,- overschrijving op rek. nr. BE 26 4186 0588 9129 van Doel2020, vermelding van je adres en "Bestelling boek Doel 2020"

 
 

Persmededeling Doel 2020, 5 november 2015

MLSO wil opnieuw waardevol bouwkundig erfgoed afbreken in Doel

Doel 2020 is niet te spreken over het voornemen van de MLSO om opnieuw 6 huizen in het centrum van het dorp te slopen. 4 van de 6 woningen staan op de inventaris van het bouwkundig erfgoed. Volgens wat de MLSO deze morgen meedeelde zouden de afbraken al eind november van start gaan. Dat laatste is duidelijk om te voorkomen dat bewoners of actiecomités nog verhaal kunnen halen bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen.

De afbraak is niet alleen de illustratie van een compleet respect voor bouwkundig erfgoed. Het is al jaren en bewuste politiek van de MLSO om eerst de meest waardevolle woningen te slopen. Bij de slopen in 2008-2009 werden - tot de rechtbank er een eind aan maakte - ook eerst de meest waardevolle panden tegen de vlakte gegooid: de grote 19de eeuwse dokterswoningen en hotels, het bouwkundig geheel van de Havenweg, de tramstatie...

Bij de afbraken van vorige maand verklaarde de directeur van de MLSO Peter Van de Putte "De huizen die we nu aan het afbreken zijn, in zo'n slechte staat dat er niets anders kon gebeuren dan slopen"... Bleek dat de afbraak eigenlijk werd uitgevoerd om te voldoen aan een welbepaalde vraag. Op bijgaande foto is te zien hoe een van de zogenaamde krotten een houten huis was in goede staat. Het werd volledig gedemonteerd en afgevoerd naar onbekende bestemming.

Volgens de MLSO gaan de bewoners in de onmiddellijke omgeving akkoord met de sloop en zal het de leefbaarheid er sterk op laten vooruit gaan... Dat de slopen zouden ingegeven zijn om de leefbaarheid te vergroten in Doel valt moeilijk te geloven. Van de effectieve maatregelen die door de bewoners werden gevraagd om de leefbaarheid te vergroten werd tot nu toe geen enkele uitgevoerd. Het afsluiten van woningen gebeurt nog altijd op dezelfde lamentabele manier. Van de maanden geleden aangekondigde beveiliging door een security-firma is nog altijd niets in huis gekomen. Juist door het wanbeleid van de MLSO zien veel huizen in Doel er langs buiten weinig fraai uit. Of dat afbraak rechtvaardigt is nog iets anders.

Het is duidelijk dat men met de sloop recht over de kerk in Doel het dorp onherstelbaar wil verminken. Volgens de informatie waar D2020 over beschikt wil men op deze manier tevens een vrije werfzone creëren voor de afbraak van het Hoog Huis. Het beschermde 17de eeuws monument wil men steen voor steen afbreken om het als cafétaria weer op te bouwen in de 19de eeuwse Prosperpolder. Als erfgoedvisie kan dat tellen...

Tot slot: Eind september vroegen de bewoners in een schrijven aan de MLSO om zich in haar publieke aankondigingen over sloopwerken in Doel aub bescheidener op te stellen. "Dergelijke publieke aankondigingen dragen bij tot het beeld van Doel als spookdorp en geven bepaalde mensen het idee dat in Doel alles kan omdat het in de toekomst zogezegd tegen de vlakte moet. De nationale pers verwittigen over sloop draagt niet bij tot de veiligheid en leefbaarheid. Wij hopen op uw begrip." Vandaag heeft de MLSO met haar perstekst nog maar eens laten zien hoe ver haar begrip t.a.v. de bekommernissen van de bewoners gaat.