BOEK: Doel2020. Het gevecht om Doel en de polder (door Jan Creve)

€ 24,- overschrijving op rek. nr. BE 26 4186 0588 9129 van Doel2020, vermelding van je adres en "Bestelling boek Doel 2020"

 
 

Persmededeling Doel 2020, 17 augustus 2015

Doel kende gisteren opnieuw dag van chaos, overlast en geweld

Veiligheid is volle verantwoordelijkheid van burgemeester

Amper een week na een schitterende en incidentloze editie van de Scheldewijding en de Doelse Feesten deden zich gisteren 16 augustus in het Scheldedorp opnieuw onwaarschijnlijke toestanden voor. Politie was er zo goed als niet te zien.

Mede door het goede weer waren vanaf 's middags een massa bezoekers op de been in het Scheldedorp. Op alle mogelijke plaatsen stonden auto's geparkeerd. De veerdienst met Lillo vaarde af en aan en in het dorp waren gedurende de ganse namiddag tussen de 1000 en 3000 bezoekers aanwezig. Dat is mťťr dan voor een gemiddeld evenement waar ook op het grondgebied van Beveren.

Van de overrompeling werd door kleine groepjes gebruik gemaakt om op diverse plaatsen in te breken in leegstaande woningen en ramen uit te gooien. Ook in het Ontmoetingscentrum werd een deur en een raam langs de voorzijde opengebroken waarna talrijke nieuwsgierigen het pand binnendrongen. Op een bepaald moment werden zelfs van binnen het gebouw stenen door de vensters naar buiten gekeild...

Van de incidenten werd vanaf 's middags herhaaldelijk melding gemaakt aan de politie. Maar die liet weten geen ploeg vrij te hebben wegens... de eerder doorgevoerde besparingen. De beschikbare agenten waren al elders in de zone ingezet voor een "evenement" en een "wielerwedstrijd". De politie suggereerde om rechtstreeks contact op te nemen met de burgemeester maar die nam zelfs de telefoon niet op.

Iedereen die gisteren in Doel was kon vaststellen dat in deze deelgemeente van Beveren blijkbaar ŗlles kan wat nergens anders kan. En dat de burgemeester niet in staat is om in dat deel van de gemeente de veiligheid te waarborgen voor bewoners ťn de talrijke bezoekers.

De problemen zijn nochtans gekend. De oplossing ook.

DE MLSO laat nog altijd na om haar panden effectief en regelmatig af te sluiten. Overal staan deuren en ramen open. Op de Engelse Steenweg nummer 72 ligt al maandenlang een berg afval. Dat soort situaties bevordert juist de overlast en incidenten.

Op de eerste verdieping van het Ontmoetingscentrum (voormalig klooster) van de gemeente Beveren zijn tientallen ramen uitgegooid. Dat is zo al maanden. Tot op de dag van vandaag werd er nog niets aan gedaan. Wat gewoon uitnodigt tot nog meer vandalisme en vernieling.

Het gemeentebestuur weet zeer goed wanneer er meest risico is op incidenten en toezicht en preventie meest lonen. Of wanneer GAS-boetes effect kunnen resulteren. Maar dat gebeurt niet. De politie is in het dorp niet zichtbaar, het politiekantoor zit onder de graffiti en wordt enkel gebruikt op donderdagnamiddag van 14u tot 17u... Er worden amper GAS-boetes uitgeschreven. Wat een sfeer creŽert van absolute straffeloosheid.

Ook van bijkomend toezicht door een veiligheidsfirma (al maanden aangekondigd) was afgelopen weken niets meer te vernemen.

Voorbije maanden werd door de burgemeester van Beveren herhaaldelijk gesteld dat gezien de financiŽle implicaties Beveren geen bijkomende inspanningen kan leveren voor de veiligheid in Doel... Vreemd genoeg blijkt dat argument nooit van tel als het om prestigieuze sportwedstrijden gaat.

Doel 2020 beklemt nogmaals dat de gemeente Beveren - en in het bijzonder de burgemeester - de volle verantwoordelijkheid draagt voor de veiligheid in Doel. Het is aan de gemeente om maatregelen te nemen zodat de veiligheid gegarandeerd is voor bewoners en de talrijke bezoekers. Het is aan de gemeente Beveren om de MLSO op zijn plicht te wijzen. Het is aan de gemeente Beveren om bijstand te vragen aan het Vlaams Gewest als zij niet kan voorzien in wat haar absolute plicht is.