BOEK: Doel2020. Het gevecht om Doel en de polder (door Jan Creve)

€ 24,- overschrijving op rek. nr. BE 26 4186 0588 9129 van Doel2020, vermelding van je adres en "Bestelling boek Doel 2020"

 
 

Persmededeling Doel 2020, 12 augustus 2015

41e Scheldewijding en Doelse Feesten waren echte topeditie

Organisatoren starten met voorbereiding Scheldewijding 2016

Afgelopen weekeinde vond in Doel voor de 41e keer de Scheldewijding plaats, een feest dat steeds meer kleurt als een manifestatie van verzet tegen de havenuitbreidingsplannen van de Antwerpse Haven en voor het behoud van het unieke polderlandschap in het Waasland.

De dag startte met een kleurrijke rommel en brocantemarkt met bijna 200 standen. Maar er was ook een ambachtenmarkt in de Hooghuisstraat en rond het kerkplein en een feestmarkt op de Engelse Steenweg. Er was de misviering en de stoet met de volksmuzikantenfanfare. Er was de wijding van de Schelde en een vlootshow georganiseerd door de Watersportvereniging van Doel met tientallen schepen waaronder verschillende oude scheepstypes. In het dorp speelden diverse fanfares en muziekgroepen uit binnen en buitenland op diverse locaties. De federatie van de Vlaamse smeden liet er op het aambeeld zien wat ze in haar mars heeft. En er vonden demonstraties hondendressuur en schapendrijven plaats.

Het dorp mocht overdag méér dan 20.000 bezoekers ontvangen. Daarmee is het uitgegroeid tot het grootste evenement in Beveren en een van de grootste in het Waasland. Gezien de situatie waar Doel zich in bevindt is dat niet zonder betekenis... Het dorp heeft nog eens laten zien wat het te bieden heeft aan de ruime regio. En dat is véél meer dan de Vlaamse overheid voor ogen heeft.

De Werkgroep Scheldewijding heeft in overleg met alle andere betrokken organisaties alvast een datum vastgelegd voor de volgende Scheldewijding. Die zal doorgaan op zondag 14 augustus 2016. Vanaf september wordt alvast gestart met de voorbereidingen.