BOEK: Doel2020. Het gevecht om Doel en de polder (door Jan Creve)

€ 24,- overschrijving op rek. nr. BE 26 4186 0588 9129 van Doel2020, vermelding van je adres en "Bestelling boek Doel 2020"

 
 

Persmededeling Doel 2020, 5 augustus 2015

Opnieuw duizenden bezoekers verwacht voor 41e Scheldewijding en Doelse Feesten

Zondag 9 augustus

LINK NAAR DOELSE FEESTEN EN SCHELDEWIJDING 2017


Programma

Zondag vindt in Doel voor de 41e keer de jaarlijkse Scheldewijding plaats. Een evenement waarmee de organisatoren in 1975 voor het eerst duidelijk maakten dat ondanks de havenuitbreidingsplannen de bewoners van Doel en de polder nog altijd geloofden in hun dorp.

Voor aanstaande zondag staat opnieuw een brede waaier aan activiteiten op het programma.

De activiteiten starten vanaf 10u met een grote rommel en brocantemarkt in de verschillende straten van het dorp. In de Hooghuisstraat vindt een uitgebreide ambachtenmarkt plaats. Aan de kerk zijn de Vlaamse smeden aan het werk. Rechtover het OC wordt aan schaapdrijven met honden gedaan. Op de Scheldedijk vindt in de namiddag demonstratie met hondendressuur plaats. Er zijn rondleidingen voorzien in de kerk van Doel. Eten en drinken kan op diverse terrassen en bij de plaatselijke Horeca: De Molen, Doel 5, WSV De Noord, De Doolen,... Er zijn ook infostanden van de Erfgoedgemeenschap, het PolderMAS, Doel 2020 en De Derde Generatie.

De Scheldewijdingsmis vindt plaats om 11u. Om 11u45 vertrekt aan de kerk de stoet richting Schelde. Aansluitend vindt de eigenlijke Scheldewijding en bootwijding plaats olv aalmoezenier De Maeght en pastoor Van de Velde. De wijding wordt opgeluisterd door het Nederlandse shantykoor Zuid-West 10.

Parkings aan de rand van het dorp Ė estafette met huifkarren naar het centrum.

Muzikaal worden de feesten gedurende de namiddag opgeluisterd door een breed gamma aan groepen en stijlen uit binnen- en buitenland.

Pan de Capazo is een Spaanse groep die een mix brengt van Spaans-Galicisch traditie met Oost-Europese invloeden. De groep bespeelt een onwaarschijnlijk aantal instrumenten: van traditioneel Hongaarse instrumenten tot draailier, doedelzak, accordeon. Pan de Capazo is een ongeslepen diamant met een grote liefde voor oude muziek en oude instrumenten. Een zeldzaam voorbeeld van muzikanten die spelen met ruwe passie.

Rocket 88 swingende rockabilly. Back to the fifties...

Sjores Ambrassband is een dweilorkest uit Hulst en is al sinds 1982 springlevend. Zij brengen een geweldige sfeer en ambiance tijdens hun optredens. Iedereen die hen bezig heeft gezien en gehoord zal dit beamen.

De Fanteyfare is het huisorkest van 't Ey en in die hoedanigheid onlosmakelijk verbonden met 't Ey. Het orkest wordt gevormd door een groep muzikanten met een uitzonderlijke aandacht voor folk en volksmuziek van bij ons, maar ook van iets verder. Het is geen fanfare in de gangbare betekenis van het woord: zo beweegt de groep zich nooit op gestructureerde manier voort bij "mobiele" optredens (marcheren is er dus niet bij). En daarenbovendien beschikken de Fanteyfaristen ook niet over een kostuum dat gewoonlijk een typische eigenschap van een fanfare is.

Zuid West 10 uit Terneuzen zingt shantys, internationale liederen, volksliedjes, oude ballades. De combinatie van goede samenzang en aanstekelijk enthousiasme is hun handelsmerk. Bij ieder optreden wordt er ook een beroep gedaan op het publiek om daar waar het kan mee te zingen.

Gaffeltuig: ook Shantys zijn liederen die tijdens het werk aan boord van de grote zeilschepen gezongen werden. Oorspronkelijk dus alleen mannenstemmen maar we zijn tolerant; iedereen zingt mee, op ons eigen Weekend op de Helling en op andere evenementen op en aan het water. Gaffeltuig bestaat uit leden van Tolerant, aangevuld met gastmuzikanten. Ze zingen voor hun plezier (en voor dat van de toeschouwers), voor de ambiance (inbegrepen eten en drinken), promotie van varend erfgoed en Tolerant.

Trikosis een internationale gypsy -folk band met bandleden uitItaliŽ, Spanje, Congo en Nederland

The Funny Farm is een samengestelde band van een stel doorwinterde muzikanten. Hun muzikale kunnen hebben ze door de jaren heen in verschillende bands vergaard. Dat zit nu samen in een geoliede coverband die verschillende muziekstijlen brengt. Gaande van Lenny Kravitz tot de Pointer Sisters. Het enthousiasme van de bandleden werkt aanstekelijk bij het publiek.