BOEK: Doel2020. Het gevecht om Doel en de polder (door Jan Creve)

€ 24,- overschrijving op rek. nr. BE 26 4186 0588 9129 van Doel2020, vermelding van je adres en "Bestelling boek Doel 2020"

 
 

Persmededeling Doel 2020, 2 maart 2015

Dorpswacht Doel sluit dorp af voor amokmakers en overlast

Het voorbije weekeinde hebben leden van de dorpswacht Doel het dorp afgesloten voor ongewenste gasten. De actie is het gevolg van de aanhoudende overlast in Doel en het uitblijven van degelijke veiligheidsmaatregelen. Ondanks het feit dat op zondag opnieuw honderden auto's het dorp wilden binnen rijden bleef het bijzonder rustig in Doel. Het is lang geleden dat het er op een zondag nog zo kalm en zelfs prettig aan toeging in het Scheldedorp.

De actie van de dorpswacht vond zowel 's avonds en 's nachts plaats als overdag. Bezoekers zonder reden kwamen het dorp 's avonds niet meer in. De honderden wagens die het dorp op zondag wilden binnenkomen werden allemaal geïnformeerd met een pamflet. Nieuwsgierigen en 'ramptoeristen' werd gevraagd hun auto achter te laten aan de rand van het dorp en het dorp te voet te bezoeken. Twee niet-aangevraagde auto-meetings werden geweerd uit het dorp. Ook in het dorp zelf en langs de toegangsweg ter hoogte van de Kerncentrale werd er toezicht uitgeoefend door vrijwilligers.

Zaterdagnacht belde de veiligheid van de Kerncentrale de politie voor een grote groep Nederlanders die eerst probeerde om het dorp binnen te komen. En naderhand voorbereidingen leek te treffen om een autorace te organiseren op de Oostlangeweg. De politie arriveerde anderhalf uur later in Doel. Maar de Nederlanders in kwestie waren toen al – door de aanwezigheid van de dorpswacht – afgedropen. In de nacht van zaterdag op zondag werden in totaal een 20-tal voertuigen teruggestuurd. Het merendeel jonge Nederlanders maar er waren ook twee wagens met Russische fotografen. Zondag kreeg het dorp tussen 11u en 18u 1.300 bezoekers! Afgezien van de tientallen wagens met Nederlandse nummerplaat waren er wagens uit Portugal, Spanje, Frankrijk, Duitsland, Letland, Roemenië en Litouwen... En dat op een doordeweekse zondag in Doel! Ondanks die massa volk was er de ganse zondag (opnieuw) géén enkel politietoezicht.

In totaal namen afgelopen weekeind 30 mensen deel aan de actie van de dorpswacht. Er waren zo goed als geen incidenten. De meeste bezoekers toonden vooral veel begrip. Ook bij mensen uit de streek en bezoekers van de horeca kon de dorpswacht op heel wat positieve respons rekenen.

Afgelopen week verklaarde de burgemeester van Beveren, Mark Van de Vijver tijdens de gemeenteraad op een vraag van gemeenteraadslid Marina Apers uit Doel dat de politie reeds heel wat manuren besteedt aan Doel. Maar daar was afgelopen weekeinde dan toch niet veel van te merken in het dorp. Zaterdagmorgen om kwart voor elf (voor de volkstoeloop) reed er een combi door het dorp. Om vijf uur in de namiddag maakte een combi even halt bij de dorpswacht van Doel om te vragen 'wat er te doen was in Doel'? Maar het was maar een 'gewone zondag' in Doel...

De actie maakt alleszins duidelijk dat met een gericht en ontradend optreden veel onheil kan voorkomen worden in Doel. Bewoners dringen al twee jaar aan op gepaste maatregelen om de wekelijkse stroom bezoekers in goede banen te leiden maar tot nu toe tevergeefs. De dorpswacht is alleszins van plan om ook komende weken gericht op te treden tegen de overlast.