BOEK: Doel2020. Het gevecht om Doel en de polder (door Jan Creve)

€ 24,- overschrijving op rek. nr. BE 26 4186 0588 9129 van Doel2020, vermelding van je adres en "Bestelling boek Doel 2020"

 
 

Persmededeling Doel 2020, 9 december 2014

Komst van megaschip naar het Delwaidedok bewijst onzin van pleidooi voor een Saeftinghedok

In de haven van Antwerpen is vanochtend de MSC New York aangekomen, een schip van 399 meter lang en 54 meter breed. De MSC New York is daarmee het grootste schip dat in Antwerpen door een sluis is gepasseerd. Dat is een niet onbelangrijk nieuwsfeit.

Dat dit type schepen door de Berendrechtsluis geraakt, wijst er op dat het Delwaidedok – in tegenstelling met wat al eerder werd geopperd binnen het havenbedrijf - niet moet worden afgeschreven als containerterminal. Het feit dat de MSC New York door de Berendrechtsluis geraakt en kan aanmeren aan de MSC Home Terminal bewijst dat deze containerterminal de grootste schepen ter wereld aan kan.

Op zich hoeft dat niet te verbazen want de Berendrechtsluis is momenteel de grootste sluis ter wereld. Groter dan de sluis voor het Panamakanaal! De komst van de MSC New York is alleszins goed nieuws voor Antwerpen. Want als het Delwaidedok kan blijven draaien als containerterminal is er ook geen enkele reden om te vrezen voor een capaciteitstekort. Goed nieuws ook omdat dit bewijst dat het Saeftinghedok helemaal geen noodzaak is en daarmee honderden miljoenen euro kunnen bespaard.

De enige reden om het Saeftinghedok toch te bouwen, is om àlle containerverhandeling vóór de sluizen te krijgen. Dat zou een kleine tijdswinst kunnen opleveren, maar staat niet in verhouding tot de kosten.

Het Saeftinghedok toch aanleggen zou betekenen dat de Vlaamse belastingbetaler honderden miljoenen euro moet ophoesten in tijden van besparingen. En dat terwijl er 4,5 miljoen TEU containercapaciteit bestaat die onmiddellijk beschikbaar is en geen cent extra kost.

Info over de afmetingen: De MSC New York is 400m in lengte en 54m breed. Dat is 33m langer dan de vorige generatie megaschepen van MSC. Het schip is ook 1m langer dan de grootste schepen van Maersk. De Maerskschepen zijn wel 4m breder (58m), maar de Berendrechtsluis is 68m breed. Wat nog extra-speelruimte geeft. De diepgang van MSC New York bij aankomst in Antwerpen nu was 12,5m. De huidige diepgang van Mary Maersk die momenteel naar Europa vaart is ook 12,5m. De Berendrechtsluis is 13,6m diep.