BOEK: Doel2020. Het gevecht om Doel en de polder (door Jan Creve)

€ 24,- overschrijving op rek. nr. BE 26 4186 0588 9129 van Doel2020, vermelding van je adres en "Bestelling boek Doel 2020"

 
 

Persmededeling Doel 2020, 18 november 2014

Vlaamse overheid vordert op basis van geschorst GRUP honderdduizenden euro bij landbouwers in Prosperpolder (Kieldrecht-Doel)

Vlaamse overheid vordert op basis van geschorst GRUP honderdduizenden euro bij landbouwers in Prosperpolder (Kieldrecht-Doel)

Afgelopen dagen hebben verschillende boeren in Prosperpolder een brief in de bus gekregen met de vraag tot het betalen van honderdduizenden euro planbatenheffing aan de Vlaamse overheid. Dat is het gevolg van het feit dat in het GRUP Afbakening Haven van Antwerpen landbouwengronden in Prosper worden herbestemd tot bouwgronden. De overheid wil namelijk al de mensen die worden verdreven in Ouden Doel en Rapenburg samen zetten in een nieuwe wijk in Prosperpolder. Ook de Molen en het Hoog Huis moeten volgens de plannenmakers naar daar.

landbouwer Paul Van Broeck moet 172.000 euro planbaten betalen! Indien hij betaalt voor 15 oktober 2015 krijgt hij korting! Dan is het maar 140.000 euro... Sommige boeren in Prosperpolder hebben planbatenheffing gekregen van 500.000, van 700.000 euro...

De planbatenheffing komt er volgens de brief omdat betreffende percelen een bestemmingswijziging hebben ondergaan tgv het RUP Afbakening Zeehavengebied. Blijkbaar weet men dus niet bij de Vlaamse overheid dat dit deel van het GRUP geschorst is door de Raad van State. Ofwel doet men alsof men het niet weet.

Is dit een toevallig misverstand? Is het onbekwaamheid? De lijst van toevallige misverstanden wordt wel zeer lang. Zodra het GRUP in 2013 was goedgekeurd , kregen alle boeren een brief van de mestbank in de bus dat per direct nulbemesting van toepassing was in het gebied. En dat ondanks mondelinge beloften van minister-president Kris Peeters dat landbouwgronden verder konden gebruikt zonder beperkingen. Het bleek een "misverstand". De boeren mogen nu jaarlijks een ontheffing van nulbemesting vragen. De administratieve rompslomp krijgen ze er wel gratis bij.

En zo gaan de pesterijen alsmaar door.

Na 15 jaar plannenmakerij kan de Vlaamse overheid nog altijd niet zeggen waarvoor die gigantische havenuitbreiding dan wel nodig is. Juridisch heeft men geen poot aan de grond. Maar men gaat wel tegen hoge snelheid door met het intimideren en pesten van landbouwers en bewoners. Blijkbaar zijn voor de Vlaamse overheid ŗlle middelen goed om de leefgemeenschap van de polder onder druk te zetten en de onleefbaarheid van de streek te bevorderen.

Doel 2020 vraagt aan de nieuwe Vlaamse Regering dat ze eindelijk komaf maakt met deze praktijken die al jarenlang ingang vinden. Wat ook de toekomstdromen zijn van de Vlaamse Overheid zij dient in Doel en het omliggende poldergebied haar eigen rechtsregels te respecteren en de leefbaarheid voor de mensen te garanderen. Tot nu toe hebben we daarvan nog NIETS gezien.