BOEK: Doel2020. Het gevecht om Doel en de polder (door Jan Creve)

€ 24,- overschrijving op rek. nr. BE 26 4186 0588 9129 van Doel2020, vermelding van je adres en "Bestelling boek Doel 2020"

 
 

Het Nieuwsblad, 24 mei 2012

Doel 2020 bekritiseert cijfers tewerkstelling Waaslandhaven

BEVEREN-WAAS - In de industrie- en KMO-zones rond Sint-Niklaas worden meer mensen tewerkgesteld dan in de Waaslandhaven.

Dat blijkt uit een studie van het actiecomitť Doel 2020. 'De strafste conclusie van de studie is dat er in Sint-Niklaas meer mensen tewerkgesteld worden dan in de Waaslandhaven. Dat terwijl de havenindustrie steeds hun economisch belang onderstreept', zegt Jan Creve, woordvoerder van Doel 2020.

In het jaarverslag van de Maatschappij Linkerscheldeoever komt het totaal aantal werknemers in de Waaslandhaven neer op 14 044. In de studie in opdracht van Doel 2020 zijn dat er 8896. 'In de cijfers van Maatschappij Linkerscheldeover wordt ook de tewerkstelling in Zwijndrecht meegerekend. Maar dat hoort bij de Antwerpse haven', stelt Creve. 'Ook werkt het merendeel van het DEME-personeel wereldwijd en dus niet in de haven.'

In de industrieterreinen en KMO-zones rond Sint-Niklaas werken 27 werknemers per ha, tegenover 2,5 werknemers in de Waaslandhaven. Ook het Deurgangdock wordt onder vuur genomen. Bij de aanleg daarvan werden tot zesduizend arbeidsplaatsen beloofd, maar dat zouden er momenteel nog geen vijfhonderd zijn. 'Ik kan niets anders vaststellen dan dat de cijfers worden opgesmukt.'

Creve hoopt dat er een debat met de overheid en havenverantwoordelijken komt.

Peter Van de Putte, directeur van de Maatschappij Linkerscheldeoever, weerlegt de gegevens. 'De werkloosheidsgraad is zo laag in het Waasland door de haven', zegt hij. Ook vindt Van de Putte dat de indirecte tewerkstelling door de haven niet uit het oog verloren mag worden.

'Hoeveel van die KMO's en bedrijven rond Sint-Niklaas zouden bestaan zonder de Waaslandhaven?' Dat er meer werknemers in Sint-Niklaas per hectare aan het werk zijn dan in de Waaslandhaven, sluit Van de Putte niet uit.