BOEK: Doel2020. Het gevecht om Doel en de polder (door Jan Creve)

€ 24,- overschrijving op rek. nr. BE 26 4186 0588 9129 van Doel2020, vermelding van je adres en "Bestelling boek Doel 2020"

 
 

Persmededeling Doel 2020, 2 januari 2012

Illegale fuif in Doel op nieuwjaarsnacht roept ernstige vragen op over houding gemeentebestuur

De illegale fuif die in de nacht van oud naar nieuw Doel teisterde blijft vragen oproepen. Dat de burgemeester de feiten verdraait en het gebeuren aangrijpt om te pleiten voor een "snelle beslissing over Doel" vindt het actiecomité Doel 2020 beneden alle peil.

De fuifgangers die afgelopen weekeinde naar Doel afzakten vormen géén alleenstaand geval. Het dorp wordt al méér dan een jaar geteisterd door lieden met allesbehalve eerbare bedoelingen. Zij breken in in huizen, vandaliseren woonsten en zorgen voor allerhande vormen van overlast. Kort voor Kerstdag werden in de winkel die wordt uitgebaat door twee hoogbejaarde inwoners van Doel 's nachts de ruiten uitgegooid door onbekenden. Maar zelfs na dit feit kwamen er geen bijkomende maatregelen.

De bewoners stelden nochtans maanden geleden zelf al een veiligheidsplan op dat ze voorlegden aan het gemeentebestuur. Dat plan omvat een aantal maatregelen die praktisch gemakkelijk uitvoerbaar zijn. Maar uit het plan werd door de burgemeester amper iets weerhouden. Zelfs een bord bij het binnenrijden van Doel dat moet duidelijk maken dat het dorp bewoond is en dat er spelregels gelden blijkt té veel gevraagd...

Met de persaandacht voor de gebeurtenissen afgelopen weekeinde probeert burgemeester Van de Vijver nu de feiten te minimaliseren en zelfs te verdraaien. Zo verklaarde hij o.m. dat door het politieoptreden het gebeuren kon beperkt blijven tot een loods buiten het dorp en zondagmiddag de fuif een einde nam. Niets is minder waar. Het ganse gebeuren vond plaats op de Engelse Steenweg in het centrum van Doel. En om 16u zondagnamiddag was nog steeds een grote groep fuifgangers aanwezig in het dorp. Velen van hen onder invloed. Maar er werd niet opgetreden. Net zo min als tegen het feit dat er werd ingebroken en gestolen in leegstaande huizen.

De inwoners van het polderdorp begrijpen ook niet waarom er niet vroeger werd opgetreden door de politie. Om goed 23u werd er na samenspraak met de 'security' van Linkeroever getelefoneerd met de politie van Beveren. Toen die kort voor middernacht in Doel toekwam bestond het gezelschap nog maar uit een handvol aanwezigen van voornamelijk Nederlandse nationaliteit en moest de opbouw van de geluidstorens nog beginnen. Doel heeft slechts één toegangsweg, het dorp ontoegankelijk maken was op dat moment perfect mogelijk geweest. Maar om 2u30 waren de aanwezige politieagenten volgens eigen zeggen nog altijd aan het wachten op richtlijnen van hun burgemeester! Toen een half uur later een verantwoordelijke van Doel 2020 zelf de burgemeester belde kreeg die het antwoord "dat de bal niet naar hem moest gekaatst worden"...

De manier waarop de burgemeester nu probeert weg te komen met de ganse zaak maakt hem weinig geloofwaardig. Dat hij uitgerekend naar aanleiding van deze feiten een pleidooi houdt voor "een snelle beslissing over Doel" is beneden alle peil.

De mensen in Doel wonen nog altijd in een woongebied, een deelgemeente van Beveren. Zij hebben zoals iedereen recht op een veilige en menswaardige leefomgeving. Dat is waar de bekommernis van de burgervader in de eerste instantie naar uit moet gaan. Het zou het gemeentebestuur van Beveren niet misstaan mocht het bij het begin van het nieuwe jaar daaraan eens denken. Met name als het gaat om haar meest kwetsbare en belaagde deelgemeente...