BOEK: Doel2020. Het gevecht om Doel en de polder (door Jan Creve)

€ 24,- overschrijving op rek. nr. BE 26 4186 0588 9129 van Doel2020, vermelding van je adres en "Bestelling boek Doel 2020"

 
 

Persmededeling Doel 2020, 17 december 2011

Antwerpse Haven botst op grenzen van haar groeimogelijkheden

Grootste containerschip ter wereld komt toch niet naar Antwerpen

De aankondiging deze middag dat het "grootste containerschip ter wereld" toch niet naar Antwerpen komt maakt duidelijk dat de Antwerpse Haven de grenzen van haar groeimogelijkheden heeft bereikt.

Gisteren werd door het Antwerps Havenbedrijf met veel tam-tam de komst van het grootste containerschip ter wereld aangekondigd. Dankzij de Scheldeverdieping zouden de grootste schepen ter wereld nu zonder problemen kunnen aanmeren in de Antwerpse Haven. In de ogen van de Antwerpse havenautoriteiten een bijkomend argument om een containergetijdendok met mega-afmetingen (het zogenaamde Saeftinghedok) op de Linkerscheldeoever te rechtvaardigen.

Nu blijkt dat de komst van die containerreus niets meer was dan een goedkoop propagandaverhaaltje. Een stunt die volledig buiten de economische realiteit staat van wat de Antwerpse Haven aankan.

Een beetje meer wind en regen dan normaal was voldoende om de onderneming af te blazen.

Dat is niets om zich vrolijk om te maken. Maar het toont wel aan waar voor de Antwerpse Haven de grenzen liggen.

Het toont ook aan dat een nog groter containerdok Ė zoals de Vlaamse Regering wil doorduwen - compleet zinloos is. Zeker in de wetenschap dat het Deurganckdok zes jaar na zijn opstart nog altijd maar op 12% van zijn capaciteit draait.

Doel 2020 hoopt dat het incident van vandaag het Antwerps Havenbedrijf en de Vlaamse Regering aanzet tot meer realiteitszin bij haar toekomstplannen. Vlaanderen en zijn belastingbetalers kunnen er alleen maar wel bij varen.

Hieronder ook het betreffende mailverkeer van het Antwerps Havenbedrijf over de komst van de containerreus

Van: Annik Dirkx
Verzonden: vrijdag 16 december 2011 13:11
Aan: Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen
Onderwerp: ANNULATIE PERSBERICHT Antwerpse haven bijzonder verheugd met de komst van grootste containerschip ter wereld
Urgentie: Hoog

Beste redactie

Wij krijgen net de melding dat de M/V Evelyn Maersk helaas niet naar Antwerpen komt omwille van de slechte weersomstandigheden.

Het eerder verstuurde persbericht, alsook het geplande persmoment, vervalt.

Met vriendelijke groeten

Annik Dirkx
Communicatieverantwoordelijke
Gemeentelijk Havenbedrijf AntwerpenVan: Annik Dirkx
Verzonden: vrijdag 16 december 2011 12:47
Aan: Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen
Onderwerp: PERSBERICHT Antwerpse haven bijzonder verheugd met de komst van grootste containerschip ter wereld

Antwerpse haven bijzonder verheugd met de komst van grootste containerschip ter wereld

Het grootste containerschip ter wereld meert vrijdagavond aan in het Deurganckdok in de haven van Antwerpen. Het schip, de M/V Evelyn Maersk van de Deense rederij Maersk, is maar liefst 398 meter lang en heeft een capaciteit van 15.500 TEU. Met deze komst bewijst de Antwerpse haven andermaal dat ze ook voor de grootste schepen ter wereld perfect bereikbaar is. De een jaar geleden afgeronde Scheldeverdieping heeft de nautische toegankelijkheid van de haven van Antwerpen verder geoptimaliseerd. Het aantal aanlopen van +10.000 TEU schepen nam sindsdien een hoge vlucht. In het Deurganckdok alleen al lagen de voorbije dagen drie 13.000 en meer TEU schepen.

"We zijn zeer tevreden dat de grootste rederij ter wereld de troeven van Antwerpen, die als landinwaarts gelegen haven snel en efficiŽnt aansluiting vindt op haar hinterland en dat combineert met een perfect aangepaste maritieme toegankelijkheid, erkent en vertaalt in steeds meer aanlopen van +10.000 TEU schepen", zegt Marc Van Peel, voorzitter van het Havenbedrijf. En er is nog meer goed nieuws. Bovenop de acht diensten die Maersk reeds op Antwerpen heeft, plant de rederij in het voorjaar van 2012 twee nieuwe diensten op Antwerpen: de Samba dienst (Oostkust van Zuid-Amerika) en de Andean dienst (Westkust van Zuid-Amerika).

De Evelyn Maersk loopt vanuit het Verre Oosten Antwerpen als eerste haven in Europa aan. Ze blijft tot zaterdagnamiddag 16.00 uur in Antwerpen aan kaai 1742 in het Deurganckdok. Vervolgens zet ze koers naar Bremerhaven.

Praktisch voor de pers:

De pers is zaterdagvoormiddag van harte welkom op de Deurganckterminal in het Deurganckdok. Om 10.30 uur zullen Lode Dheedene en Tony Hylebos van Maersk Belgium en Eddy Bruyninckx van het Havenbedrijf een korte toelichting geven bij de aanwezigheid van M/V Evelyn Maersk in Antwerpen en is er mogelijkheid voorzien voor het afnemen van een interview. Om 11.00 uur zullen deze heren vervolgens aan boord van de Evelyn Maersk gaan om de kapitein van het schip te begroeten. De huisfotograaf van het Havenbedrijf zal deze ontmoeting vastleggen. Deze beelden zullen u in de loop van zaterdag ter beschikking worden gesteld.

Kan u mij vandaag laten weten of u aanwezig zal zijn, zodat ik u kan aanmelden bij de terminal. Graag een mailtje hiervoor naar communicatie@haven.antwerpen.be

Met vriendelijke groeten

Annik Dirkx
Communicatieverantwoordelijke
Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen