Persmededeling Doel 2020, 22 september 2011
Doel 2020 stelt vragen bij realiteitszin van Antwerps Havenbedrijf
Economische werkelijkheid moet uitgangspunt zijn voor toekomstige havenplannen
Afgelopen dagen pakten de Antwerpse Havenautoriteiten opnieuw uit met spectaculair nieuws. Zo wordt kortelings gestart met de bouw van de "grootste sluis ter wereld". En ook de komst van een "megaschip", gisteren, woensdagavond, in het Deurganckdok werd aangegrepen om de superlatieven boven te halen. Volgens Antwerps havenschepen Van Peel "spelen we nu op topniveau. De grootste containerrederijen ter wereld geven hun vertrouwen aan Antwerpen." Op de Scheldeconferentie in Terneuzen enkele dagen geleden, drong Haventopman Eddy Bruyninckx dan weer aan op nog maar eens een nieuwe Scheldeverdieping om ook de àllergrootste schepen in Antwerpen te kunnen ontvangen.
Een en ander dient met een stevige korrel zout genomen. Zo blijkt de "grootste sluis ter wereld" exact even groot als de Berendrechtsluis. Maar de uitspraken van Bruyninckx konden in Terneuzen op weinig begrip rekenen. Deze week nog liep een containerschip van MSC - gelukkig zonder veel erg - vast in de Schelde. Nog maar eens een nieuwe Scheldeverdieping dreigt niet alleen ernstige gevolgen te hebben voor de veiligheid op de rivier maar zal ook gepaard gaan met de vraag naar nog meer natuurcompensaties en ontpolderingen.
Ondanks alle euforische berichten ten spijt blijkt de havenrealiteit minder rooskleurig. In een toelichting voor de Antwerpse gemeenteraad op 14 september ll. gaf Bruyninckx toe dat de containertrafiek in Antwerpen voor dit jaar een stuk lager uitvalt dan de groeicijfers op de algemene markt. Bruyninckx wees ook op de overcapaciteit voor containerbehandeling in de range Le Havre-Hamburg en het feit dat de containerrederijen op "een langdurig dalende conjunctuur afstevenen die langer zou kunnen duren dan de neergang in 2009."
Het probleem van de overcapaciteit werd gisteren bevestigd door de Franse databank Alphaliner. Het aantal containerschepen dat aan de kant werd gelegd bedraagt momenteel 129 eenheden. Ze zijn samen goed voor 270.000 teu, wat overeenkomt met 1,8% van de totale capaciteit. Eind augustus bedroeg de verhouding nog 1,4%. Alphaliner verwacht dat tegen het einde van het jaar nog meer containerschepen uit de vaart worden gehaald waardoor 3% van de totale capaciteit zou worden gedeactiveerd.
De overcapaciteit laat zich niet alleen gevoelen bij de containerschepen maar ook bij de behandeling aan de wal. Nog steeds volgens Bruyninckx zal de ingebruikname van de Tweede Maasvlakte consequenties hebben voor de Antwerpse Haven.
Voor Doel 2020 is het duidelijk dat de tijd van megaprojecten voorbij is. Met een Deurganckdok dat amper 16% van zijn capaciteit realiseert is elk verder pleidooi voor een bijkomend - nog groter - Saeftinghedok niets meer dan megalomanie.
Binnenkort wil de Vlaamse Regering overgaan tot de goedkeuring van een nieuw Gewestelijk Uitvoeringsplan (GRUP) voor de afbakening van de Antwerpse Haven. Die plannen zijn nog altijd gebaseerd op prognoses van intussen10(!) jaar geleden zonder dat ze ooit werden bijgesteld. Ze gaan volledig voorbij aan de huidige economische realiteit. Een Kosten-Batenanalyse werd er niet over gemaakt en ze missen elk maatschappelijk draagvlak. Voor de bewonersvereniging is dat onaanvaardbaar. Doel 2020 vraagt aan de Vlaamse Regering dat zij de realiteit, de werkelijkheid, als uitgangspunt neemt. En géén plannen goedkeurt die enkel tot doel hebben een complete streek (1500 ha groot!) te verwoesten. |