BOEK: Doel2020. Het gevecht om Doel en de polder (door Jan Creve)

€ 24,- overschrijving op rek. nr. BE 26 4186 0588 9129 van Doel2020, vermelding van je adres en "Bestelling boek Doel 2020"

 
 

Persmededeling Doel 2020, 24 januari 2010

Voka-baas pleit tegen inspraak bij infrastructuurwerken

Doel 2020 daagt voorzitter Patrick Meirlaan uit om zijn stellingen hard te maken in open debat

Doel 2020 reageert verontrust op de uitspraken die VOKA-voorzitter Patrick Meirlaan deze week deed tijdens zijn nieuwjaarstoespraak in de Waaslandhaven. Daarin pleitte hij namelijk openlijk tegen de wettelijk voorziene inspraak bij openbare werken en voor 'leiderschap' in plaats van de zgn. heersende 'anarchie'. Dat is taal die men toch wel eerder in een ander tijdperk zou verwachten...

Tegenover de Wase en Antwerpse bedrijfswereld en politici uit alle betrokken gemeenten haalde de voorzitter van de Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland afgelopen week sterk uit naar de bestaande "inspraak en volksdemocratie" inzake infrastructuurwerken. Ivm. Doel en de Lange Wapper spreekt Meirlaan zelfs over "leugenachtigheid en volksverlakkerij".

De voorzitter van de kamer van koophandel deed er zelfs nog een schep bovenop: "de mensen die we betrekken in het beslissingsproces (omdat we zelf niet durven beslissen) zijn vaak eenzijdig, maar erger nog, in de meeste gevallen NIET geÔnformeerd. (...) Inspraak zonder inzicht leidt tot uitspraken zonder uitzicht. Stop de anarchie van individuen en minderheden die zich niets maar dan ook niets aantrekken van het maatschappelijk belang. Kom opnieuw tot leiderschap..."

Dat leiderschap moet, nog altijd volgens de VOKA-man, leiden tot nieuwe 'grote projecten en infrastructuur'. Te weten: "...een volwaardige Wase Noord-Zuid verbinding; de verdere ontwikkeling van de Waaslandhaven; en nieuwe bedrijventerreinen." Dixit.

Beton en nog eens beton dus in een regio waar nog amper vrije ruimte overblijft. Als doordachte oplossing voor de problemen waar Vlaanderen anno 2010 mee kampt kan dat tellen.

Doel 2020 vindt het ronduit verontrustend dat iemand in de functie als voorzitter van de Kamer van Koophandel van Antwerpen-Waasland blijkbaar nooit heeft gehoord van het principe van de scheiding der machten en openlijk pleit tegen de bestaande en wettelijk voorziene inspraakprocedures.

Volgens Patrick Meirlaan zijn de mensen die betrokken worden in het beslissingsproces rond infrastructuurwerken zoals in Doel dus vaak eenzijdig of in de meeste gevallen niet geÔnformeerd. Het staat de VOKA-voorzitter natuurlijk vrij zo iets te vertellen maar het zou zijn geloofwaardigheid wel ten goede komen mocht hij dat soort van uitspraken ook kunnen hard maken. Doel 2020 wil hem daar alleszins graag de kans toe bieden. Over het thema Doel en de uitbreiding van de Waaslandhaven zullen wij met plezier het debat aangaan met Patrick Meirlaan. De mensen die volgens Meirlaan "dat belachelijk gedoe beu worden" kunnen dan gelijk vaststellen wie in deze kwestie de grootste prietpraat vertelt...