BOEK: Doel2020. Het gevecht om Doel en de polder (door Jan Creve)

€ 24,- overschrijving op rek. nr. BE 26 4186 0588 9129 van Doel2020, vermelding van je adres en "Bestelling boek Doel 2020"

 
 

Persmededeling Doel 2020 - 1 augustus 2008

Doel wacht op 34e Scheldewijding en Doelse feesten

Muziekfestival Duimen voor Doel aan vierde editie toe

Zondag vinden in Doel voor de 34e keer de Scheldewijding en de Doelse Feesten plaats. Ondanks de dreigementen van de Vlaamse overheid om het dorp volgend jaar op te ruimen verwachten de Doelenaars opnieuw duizenden bezoekers en sympathisanten. De organisatoren van de Werkgroep Scheldewijding en het festival Duimen voor Doel hebben 3 augustus alvast uitgeroepen tot solidariteitsdag met het bedreigde dorp.

Die bezoekers kunnen zich trouwens aan een gevulde dag verwachten. Zo is er een grote rommelmarkt; een feestmarkt en een oude ambachtenmarkt met talrijke demonstraties waaronder vlegeldorsen, klompenmaken, bezembinden, houtdraaien, poppenmaken, pyrografie, mandenvlechten, spinnen en weven, glaskunst, siersmeden, enz...

In totaal werden meer dan 180 standhouders ingeschreven. Dat is in vergelijking met afgelopen jaren een absoluut record!

De dorpskom van Doel is voor de gelegenheid volledig verkeersvrij gemaakt maar gemakkelijk toegankelijk door een pendeldienst met huifkarren die vertrekt van aan het kruispunt van de Engelse Steenweg.

Opmerkelijk zijn de verschillende tentoonstellingen in het dorp. Dat zijn er dit jaar niet minder dan zes!

In het historische Hooghuis stelt Denise Aerts tentoon met har zomeratelier bestaande uit schilderijen en keramiek.

Fototentoonstellingen onder het thema 'Kijken naar Doel' in De Doolen met werk van Adriaan Noortman en in het Ontmoetingscentrum met werk van Ulrich Van Spitael, Brandpunt 23, en Patrick Smeets.

Schilderijen en grafisch werk van Doelenaars Ulrich Van Spitael, Dries Van Meervenne en Jeroen Van Craenenbroeck in 'het Hoeveke' (rechtover de molen van Doel)

Verder zijn er twee opmerkelijke openluchttentoonstellingen: De Doelgedichten-gedenkweide (in de Scheldemolenstraat onder de Scheldedijk) met werk van diverse dichters. En 'Het pad van het Verdronken Land' (rechtover de molen van Doel) geÔnspireerd door het gelijkluidende boek van Suske en Wiske.

Om 14u vindt de rondgang plaats van de Beverse reuzen onder begeleiding van de Scheldezonen uit Nieuw-Namen (Nl.)

15u: Plechtige Scheldewijdingsmis in de kerk van Doel met pastoor E.H. Van de Velde en aalmoezenier Dirk De Maeght.

Om 16u vertrekt de fanfare met pastoor en gevolg naar de Scheldedijk voor de herdenking van alle overledenen van water en stroom. Een bloemenkrans wordt te water gelaten.

Aansluitend heeft de Bootwijding en de Vlootshow plaats. Het geheel wordt omkaderd met gedichten gebracht door dorpsdichter Mark Meekers.

In hetzelfde weekeinde van 2 en 3 augustus vindt in Doel de vierde editie plaats van het muziekfestival Duimen voor Doel. Het festival start zaterdagavond en gaat ook zondag nog door. Op de affiche vindt men zowat het kruim van wat de hedendaagse folkmuziek in Vlaanderen te bieden heeft.

Verdere info op de website van "Duimen voor Doel".