VIDEO: Doel, de vernietiging van een dorp

 
  
 

Persmededeling Doel 2020, 20 februari 2009

Doel 2020 protesteert tegen valse beschuldigingen van burgemeester Van de Vijver

Doel 2020 neemt het niet dat de burgemeester van Beveren Marc Van de Vijver de actiegroep beschuldigt van graffiti op verschillende openbare gebouwen in Beveren. Dat gebeurde deze namiddag door de burgemeester aan de hand van een persmededeling. Als de burgemeester bewijzen heeft voor zijn uitspraken moet hij daar maar mee voor de pinnen komen. In het andere geval houdt hij beter zijn mond.

Maar blijkbaar is de burgemeester zo gefrustreerd over de toenemende kritiek op zijn houding omtrent Doel en de polders dat àlle middelen goed zijn om de Doelenaars en hun medestanders te raken. De manier waarop hij gisteren zijn politie inzette tegenover vreedzame manifestanten laat zien tot wat Van de Vijver in staat is: ongelimiteerd geweld (met inbegrip van pepperspray!) en een aanhouding die compleet buiten proportie stond tot de feiten (8 uur lang... dus tot 3u 's nachts). En dat tegenover mensen die niets anders doen dan hun mening uiten...

Van de Vijver weet zéér goed dat het onderkladden van openbare gebouwen niet tot de actiemiddelen van Doel 2020 behoort. Integendeel. Wat wij aan de burgemeester vragen is niets meer dan dialoog met de inwoners van een deel van zijn gemeente. Maar zelfs dat is te veel gevraagd voor deze burgemeester. Van de Vijver mag er op rekenen dat wij hem aan zijn verantwoordelijkheden zullen blijven herinneren. Wettelijk. En ook als hij dat niet leuk vindt.