BOEK: Doel2020. Het gevecht om Doel en de polder (door Jan Creve)

€ 24,- overschrijving op rek. nr. BE 26 4186 0588 9129 van Doel2020, vermelding van je adres en "Bestelling boek Doel 2020"

 
 

Persmededeling Doel 2020, 20 februari 2009

Kris Peeters in Beveren onder zware politiebescherming

12 actievoerders Doel 2020 in cel

Donderdagavond 19 februari was minister-president Kris Peeters in Beveren te gast om het gloednieuwe winkelcomplex De Warande te openen. Die gelegenheid grepen enkele tientallen actievoerders van Doel 2020 aan om luidkeels te protesteren tegen de afbraakpolitiek van Kris Peeters in Doel. De actievoerders hadden spandoeken mee en affiches met de slogan "geen stem voor dorpsmoordenaars". Met fluitjes maakten ze bovendien de toespraken van burgemeester Van de Vijver en de minister-president onverstaanbaar. De politie die massaal aanwezig was greep bijna onmiddellijk in. Verschillende manifestanten werden hardhandig opgepakt en er werd ook gebruik gemaakt van pepperspray. In totaal belandden 12 actievoerders in de cel.

Doel 2020 is niet te spreken over de aanpak van de politie. Niet alleen trad die bijzonder hardhandig op tegen vreedzame manifestanten. De arrestanten werden ook nog eens vastgehouden van 19u tot nà 3 uur vannacht. En dat terwijl het openingsfeest van de Warande al om 22u was afgelopen.

Naast bulldozergeweld krijgen vreedzame manifestanten er nu ook nog eens nodeloos politiegeweld bovenop.

Voor Doel 2020 blijft het onaanvaardbaar dat Kris Peeters in Beveren de feestneus komt opzetten terwijl enkele kilometers verder in een deelgemeente van Beveren diezelfde Kris Peeters de bulldozers laat uitrukken en de mensen verjaagt. Doel 2020 neemt het niet dat de minister-president ook de dialoog met bewoners, academici en erfgoedmensen uit de weg blijft gaan. In die zin vormt de actie van donderdagavond het startsein van een (gratis) kiescampagne die wij de volgende maanden zullen voeren. Voor het behoud van leefbare dorpen en tégen zinloze dorpsafbraak.