BOEK: Doel2020. Het gevecht om Doel en de polder (door Jan Creve)

€ 24,- overschrijving op rek. nr. BE 26 4186 0588 9129 van Doel2020, vermelding van je adres en "Bestelling boek Doel 2020"

 
 

Persmededeling Doel 2020, 13 januari 2009

Vandalisering historische schuur onder bescherming van politie Beveren

Acties gaan morgen door

Deze middag bezetten leden en medestanders van Doel 2020 de twee historische hoeves te Kieldrecht die bedreigd zijn met sloop. In de late namiddag kregen wij bericht van mensen uit de erfgoedsector dat hun was bevestigd dat de verantwoordelijke overheid toch uitstel van sloop overwoog. Om die reden werd de bezetting tegen de avond tot een minimum teruggebracht.

Korte tijd later echter werd de bezetting van Oud Arenberg nr. 73 overrompeld door drie combi's met agenten. Ondanks het feit dat de bezetters toestemming hadden van de bewoner werd de schuur ťn het erf (dat nog steeds bewoond is) manu militari ontruimd. Onder politiebescherming werd vervolgens een weg vrijgemaakt voor een bulldozer die de poorten van de 17de eeuwse schuur ramde en een deel van de beplanking achteraan aan flarden reed. Als toetje werd het meubilair van de bewoner dat de bezetters van de schuur mochten gebruiken buiten opgesteld waarna het door de bulldozer werd platgereden... En dat alles... onder toezicht van politiecommissaris Van de Velde van Beveren. Die man bleek totaal ongevoelig voor het feit dat er nog volop onderhandeld werd over de toekomst van de schuur.

Deze actie had niets te zien met normale sloopactiviteiten maar was een stompzinnige wraakactie op mensen die niets anders doen dan opkomen voor het historisch erfgoed van hun streek. Afbreker Smet was trouwens nog geen half uur in de weer of hij kreeg inderdaad bevel van zijn opdrachtgever om zijn stompzinnige activiteiten te stoppen.

Naar we vernamen wil men de sloop toch nog "herbekijken" en zou de betrokken administratie morgenvroeg met de sloper aan tafel gaan zitten.

Het is duidelijk dat wij na de gebeurtenissen van vandaag niet het minste vertrouwen hebben in deze toezegging.

Morgenvroeg om 10u voeren wij opnieuw actie op het erf van Oud Arenberg nr. 73. Soetkin Collier, zelf afkomstig uit de Oude Arenberg zal dan de pers te woord staan.