BOEK: Doel2020. Het gevecht om Doel en de polder (door Jan Creve)

€ 24,- overschrijving op rek. nr. BE 26 4186 0588 9129 van Doel2020, vermelding van je adres en "Bestelling boek Doel 2020"

 
 

Persmededeling Doel 2020, 15 maart 2018

Actiecomité verwijt Weyts inzake mobilliteitsproblemen schuldig verzuim

Vraag naar onafhankelijk onderzoek voor inzet veer Lillo-Doel

Deze week lanceerde minister Ben Weyts de gratis fietsbus van Linker- naar Rechteroever. Die moet zachte weggebruikers op een vlotte manier de Schelde laten kruisen. Maar al gelijk bij de persvoorstelling stond de bus mee aan te schuiven in de file. Of de bus met een maximum capaciteit van 24(!) stuks veel fietsers zal kunnen verder helpen valt nog te bezien. Doel 2020 vindt het alleszins stuitend dat de meest voor de hand liggende oplossing voor fietsers (en andere zachte weggebruikers) gewoonweg wordt genegeerd. Meer zelfs, dat men weigert om de mogelijkheden te bekijken of te laten onderzoeken door een onafhankelijke instantie. En dat terwijl de veerdienst Lillo-Doel per keer honderden mensen en fietsen kan overzetten. Zo iets heet schuldig verzuim.



Elke dag opnieuw is het aanschuiven rond Antwerpen. Elke dag opnieuw is de Scheldekruising voor duizenden werknemers een problematische onderneming. In de toenemende mobiliteitsproblematiek rond Antwerpen zou het alle hens aan dek moeten zijn. Maar één van de meest voor de hand liggende oplossingen: het veer Lillo-Doel wordt door het kabinet Weyts straal genegeerd. De minister en de bevoegde administratie weigeren zelfs een onafhankelijk onderzoek naar de mogelijkheden en antwoorden zelfs niet op ons schrijven.

Het veer Lillo-Doel vaart enkel nog met de jaarlijkse Scheldewijding in augustus. Maar het is ten allen tijde onmiddellijk inzetbaar. Het veer van Doel ligt op 5 minuten(!) wandelafstand van de Kerncentrale van Doel en de terminals van het Deurganckdok (samen goed voor zo een 1.500 werknemers). Louter technisch en praktisch gezien is er geen enkel probleem. Alle infrastructuur is aanwezig. De steiger werd trouwens afgelopen zomer nog volledig hersteld.

Eerder werden door Weyts de nabijheid van het Deurganckdok en de schepen op de Westerschelde aangehaald om het veer af te schaffen. Omdat een kruising van de rivier voor al te veel risico's zou zorgen... Maar wie al eens het veer heeft genomen aan het veel drukker bevaren IJ in Amsterdam of over de Elbe in Hamburg kan moeilijk geloven dat het handvol schepen dat per uur de Schelde op- of afvaart een belemmering zou vormen voor een veerdienst. We mogen er toch van uitgaan dat de kapiteins bij VLOOT voldoende professionaliteit in huis hebben om een rivier met normaal scheepsverkeer te kunnen kruisen? Of dat de schepen die deel uitmaken van de veer-VLOOT voldoende technisch in orde zijn om de Schelde te kunnen kruisen? Of vindt Weyts van niet?

Dat deze oplossing volledig genegeerd wordt en men zelfs weigert om de mogelijkheden - onafhankelijk - te laten onderzoeken is in de context van de huidige mobiliteitsproblematiek eigenlijk onaanvaardbaar. Dat in deze politieke rancunes voorrang kunnen krijgen (In Doel mag onder geen beding iets positief gebeuren) valt op geen enkele manier te verdedigen.

Wij zullen daarover de administrateur-generaal, Kapitein J. D'Havé van het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust en bevoegd minister Ben Weyts blijven lastig vallen. Gewoon omdat dit niet klopt.