BOEK: Doel2020. Het gevecht om Doel en de polder (door Jan Creve)

€ 24,- overschrijving op rek. nr. BE 26 4186 0588 9129 van Doel2020, vermelding van je adres en "Bestelling boek Doel 2020"

 
 

Persmededeling Doel 2020, 11 augustus 2017

Toenemend succes Scheldewijding in Doel versterkt argumenten voor definitief behoud

Ook afgelopen jaren zorgde de jaarlijkse Scheldewijding en de Doelse Feesten al voor een grote volkstoeloop. Maar de massa die afgelopen zondag afzakte naar Doel overtrof de stoutste verwachtingen. Tussen de 25.000 en 30.000 mensen namen de eerste zondag van augustus deel aan de Scheldewijding in Doel. Op de één kilometer lange Engelse Steenweg bleef het van in de voormiddag tot in de late namiddag over de ganse lengte op de koppen lopen. Ook de veerdienst Doel-Lillo werkte op volle kracht. Volgens de cijfers van VLOOT werden er net geen 3000 passagiers geteld... Daarmee is de Scheldewijding in Doel uitgegroeid tot één van de grootste manifestaties in de regio. Een manifestatie die gezien de context waarschijnlijk tot ver buiten de landsgrenzen uniek is in zijn soort.Niet alleen de volkstoeloop, ook de diversiteit aan activiteiten die vorig zondag plaatsvond illustreert hoeveel potenties dit dorp t.a.v. de ruime regio heeft. De maatschappelijke steun voor het behoud van het dorp was waarschijnlijker nooit groter dan nu. Dat konden de organisatoren en standhouders afgelopen zondag aan den lijve ondervinden. Het maakt het nog moeilijk voor te stellen dat de Vlaamse overheid dit dorp ooit nog van de kaart kan vegen.

Intussen werd al de eerste aanzet gegeven voor de volgende editie. De 44e Scheldewijding zal doorgaan op zondag 12 augustus. Daarbij zal o.m. sterk gefocust worden op oude schepen en maritiem erfgoed. Het haventje van Doel is namelijk één van de laatste getijdenhaventjes langs de Schelde en daarmee een uniek stuk maritiem erfgoed. Ook de veerboot zal – zo werd reeds bevestigd door de minister – in 2018 opnieuw varen tussen Lillo en Doel.