BOEK: Doel2020. Het gevecht om Doel en de polder (door Jan Creve)

€ 24,- overschrijving op rek. nr. BE 26 4186 0588 9129 van Doel2020, vermelding van je adres en "Bestelling boek Doel 2020"

 
 

Persmededeling Doel 2020, 11 juni 2017

Komst van reuzencontainerschip naar Antwerpen zorgt voor grote vragen

Haven staat voor belangrijk moment van zelfreflexie

De komst van het reuzencontainerschip Madrid Maersk was alweer goed voor euforische berichten en hoerakreten van de kant van het Antwerpse stadsbestuur. Havenschepen Van Peel (CD&V) en burgemeester De Wever (N-VA) dreunden het gekende riedeltje af over werkgelegenheid en andere baten die de Antwerpse haven met zich meebrengt. Maar de vraag is of er veel reden tot feesten is bij de komst van steeds grotere containerschepen naar Antwerpen.

Dat wordt om te beginnen een steeds gevaarlijker klus met het alsmaar toenemende scheepsverkeer op de Westerschelde. Een schip van 400 m lang op de Schelde is een mooi spektakel op zondag. Maar op de drukbevaren Schelde zijn deze schepen in de dagdagelijkse realiteit geen geschenk. Ze zorgen bovendien door de grote golfslag voor versnelde erosie van oevers, slikken en schorren.

Steeds grotere containerschepen (de Madrid Maersk kan meer dan 20.000 containers laden, een afstand van meer dan 120 km aan containers!) zorgen bij aankomst voor ongekende pieken in de afwikkeling van containers. Daar komt nog eens de verhuis bovenop van MSC, de grootste containerrederij in Antwerpen, die van Rechteroever is verhuisd naar Linkeroever terwijl het grootste deel van de containervracht juist bestemd is voor het hinterland van de Rechteroever... Alles dat gelost wordt op de Linkeroever moet dus voor het grootste deel opnieuw naar de Rechteroever...

Wie rond Antwerpen rijdt in de spits ziet dagelijks het probleem. Gigantische colonnes vrachtwagens op de ring, de E17, E34, E313, die staan aan te schuiven. De Liefkenshoektunnel die volledig verzadigd is. En de verbindingswegen naar het Deurganckdok ( waar de grootste schepen nu aankomen) die veranderen in een lange file. Als gevolg daarvan klagen bewoners van Melsele, Beveren, Nieuwkerken en Vrasene steeds meer over sluipverkeer van zwaar vrachtvervoer. Ook de Belgische transporteurs zelf klagen mbt deze situatie steen en been en hebben overleg gevraagd aan minister van mobiliteit Ben Weyts.



Veel extra werkgelegenheid is er met de komst van alsmaar grotere containerschepen alleszins niet gemoeid. Van de duizenden extra arbeidsplaatsen die ooit in het vooruitzicht werden gesteld met de bouw van het Deurganckdok kwam nooit iets in huis.

Voor de Antwerpse Haven toch wel een moment van zelfreflexie. Nooit leek het minder zinvol om te blijven inzetten op alsmaar méér containers. Want met nog méér containers op de Linkeroever staan we binnenkort helemaal stil. Het feit dat de Deense rederij MAERSK twee belangrijke loops verlegt van Antwerpen naar Rotterdam maakt duidelijk hoe onvoorspelbaar de containerniche is. En dat voor Antwerpen de grens van wat werkbaar en draagbaar is op vlak van containerbehandeling bereikt is. Hopelijk helpt dat om om de blik van het Antwerps stadsbestuur wat te verruimen. Binnen de grenzen van het huidige Antwerpse havengebied zijn er – los van containerbehandeling – nog veel mogelijkheden. Innovatie en reconversie bieden bovendien veel meer potentie voor werkgelegenheid en economische meerwaarde dan het blijvend inzetten op containers.