Persmededeling Doel 2020, 31 maart 2017
Hervatting veerdienst tussen Lillo en Fort Liefkenshoek of een watertaxi maar zonder aanlegplaats in Doel is zinloos
Dringend Haalbaarheidsstudie nodig die ook Doel omvat
Binnenkort wordt de aanlegsteiger van Fort Liefkenshoek helemaal vernieuwd en vergroot en zal de veerdienst tussen Lillo en Fort Liefkenshoek operationeel zijn. De frequentie van de veerdienst tussen Liefkenshoek en Lillo zal ook "opgevoerd" worden, aldus minister Ben Weyts. Dat moet het woon-werkverkeer meer over het water laten lopen en het toeristische karakter van Fort Liefkenshoek verder helpen uitspelen. Vreemd genoeg wordt daarbij met geen woord meer gerept over de aanlegsteiger in Doel die gewoon aanwezig is en tot voor kort (alleen al tijdens de weekeindes) de verbinding maakte voor tienduizenden mensen tussen Doel en Lillo.
Het veer Lillo-Doel vaarde (voorlopig?) de laatste keer uit op de Scheldewijding vorig jaar. Het werd officieel opgedoekt omwille van veiligheidsredenen (de drukke bevaring van de Schelde ter hoogte van het Deurganckdok) maar het is voor iedereen duidelijk dat de werkelijke reden paste in het verder doodknijpen van het weerbarstige Scheldedorp. Wie al eens het veer heeft genomen aan het veel drukker bevaren IJ in Amsterdam kan moeilijk geloven dat het handvol schepen dat per uur de Schelde op- of afvaart een belemmering zou vormen voor een veerdienst. Als dat zo zou zijn is er een ernstig probleem met de maturiteit van onze kapiteins.
Nu hoe langer hoe duidelijker wordt dat Doel niet moet verdwijnen voor een uitbreiding van de containercapaciteit in de Antwerpse Haven is het maar normaal dat Doel ook opnieuw in beeld komt als er gesproken wordt over het herstel van de veerdienst of een watertaxiverbinding.
Doel is op vlak van toerisme - of men dat nu graag hoort of niet - de absolute Wase topper. De cijfers van voorbije jaren omtrent het gebruik van de veerdienst Lillo-Doel laten eveneens weinig aan de verbeelding over. Een extra verbinding met Doel zou ook voor Liefkenshoek zelf een meerwaarde betekenen dat er zonder verbinding met Doel maar wat treurig bij ligt. Volledig geïsoleerd in de Haven, te midden van fabrieken en wegen en met amper parkeerplaatsen in de omgeving. Ook Lillo kan alle extra toeristische initiatieven gebruiken om de horeca aldaar - die onder zware druk staat van het dalende aantal bezoekers - opnieuw meer leven in te blazen.
Ook op vlak van woon-werkverkeer zou het moeilijk te begrijpen zijn dat de bijna 1000 werknemers van de Kerncentrale géén gebruik zouden kunnen maken van deze faciliteit. Hetzelfde argument geldt voor de MPET-terminal, gelegen op wandelafstand van de aanlegsteiger. Bovendien zou niet enkel Liefkenshoek hier wel bij varen.
Gisteren werd nogmaals duidelijk gemaakt dat zowel het Havenbedrijf als de MLSO over heel wat fondsen beschikken. Doel 2020 dringt er dan ook op aan om met het oog op het herstel van de veerdienst met Lillo en het in gebruik nemen van een watertaxi op de Schelde een totaalstudie en haalbaarheidsstudie uit te voeren met inbegrip van Doel. Doel 2020 hoopt daarvoor ook op de steun te kunnen rekenen van het gemeentebestuur van Beveren en zijn vertegenwoordigers in de MLSO. Per slot van rekening komt een herwaardering van het veer in Doel vooral Beveren en de Waaslandhaven ten goede. |