BOEK: Doel2020. Het gevecht om Doel en de polder (door Jan Creve)

€ 24,- overschrijving op rek. nr. BE 26 4186 0588 9129 van Doel2020, vermelding van je adres en "Bestelling boek Doel 2020"

 
 

Persmededeling Erfgoedgemeenschap Doel en Polder, 6 maart 2017

Actie voor boomhuthoeve in Prosperpolder

Zondag 6/03/2017 hebben leden en sympathisanten van de Erfgoedgemeenschap Doel & Polder en Doel 2020 een symbolische actie gehouden tegen de nakende sloop van de hoeve in Prosperpolder op Hertog Prosperstraat 16 - ook bekend als de boomhuthoeve uit de Vlaamse serie 'Den Elfde van den Elfde'.Op 3 dagen tijd werden meer dan 400 handtekeningen ingezameld met de petitie voor het behoud van de hoeve (zie hier: https://form.jotformeu.com/70595723160355). De namen van de ondertekenaars werden deze middag aangebracht aan de hoeve als symbolische bescherming.

De vzw Casueele die momenteel eigenaar is van het Hooghuis wil op korte termijn de boomhuthoeve slopen. Ondanks het feit dat Doel opnieuw woongebied is hoopt de vzw Casueele dat ze het Hooghuis nog altijd kan verplaatsen naar de nieuwe locatie in Prosperpolder. Dat lijkt gezien het recente arrest van de Raad van State uitgesloten.Het voornemen om te slopen in de Hertog Prosperstraat is vooral een zinloze operatie. De hoeve in de Hertog Prosperstraat maakt mee deel uit van een belangrijk erfgoedlandschap. De Scheldepolders zijn de laatste getuigen van een uniek landschapsverhaal. In de door de Vlaamse overheid bestelde rurale erfgoedstudie – die werd opgeleverd in 2013 – wordt de uitzonderlijke waarde van dit poldererfgoed benadrukt. De hoeve heeft bovendien als decor voor de serie "de elfde van de elfde" bijzondere meerwaarde gekregen en trekt hierdoor heel wat wandelaars en fietsers aan. Een zoveelste zinloze sloop in de polders van Doel en Kieldrecht is om deze redenen onaanvaardbaar.