BOEK: Doel2020. Het gevecht om Doel en de polder (door Jan Creve)

€ 24,- overschrijving op rek. nr. BE 26 4186 0588 9129 van Doel2020, vermelding van je adres en "Bestelling boek Doel 2020"

 
 

Persmededeling Doel 2020, 29 juli 2009

Doel verwacht opnieuw duizenden bezoekers voor 35e Scheldewijding en Doelse Feesten op zondag 2 augustus

Organisatoren geven met solidariteitsdag signaal aan de Vlaamse Regering

Het Scheldedorp Doel verwacht nu zondag duizenden bezoekers voor de jaarlijkse Scheldewijding en de Doelse Feesten. Die krijgen dit jaar een bijzonder karakter omwille van de intentie van de Vlaamse Regering om het woonrecht einde augustus te beŽindigen. In die zin werden de Scheldewijding en de Doelse Feesten dit jaar uitgeroepen tot een solidariteitsdag met het bedreigde dorp.

Eerder leidde de organisatie van de dag ook al tot spanningen met het gemeentebestuur van Beveren dat de subsidies voor het evenement op de valreep halveerde. Daardoor dienden verschillende activiteiten geschrapt en staat het organiserend komitee dit jaar voor een enorm financieel risico.

Het heeft er de Werkgroep Scheldewijding niet van weerhouden opnieuw uit te pakken met een groots opgezet evenement. Naast de traditonele Scheldewijding en Vlootshow zijn er dit jaar niet minder dan 240 standhouders (een absoluut record in de voorbije 35 jaar en het dubbele van vorig jaar!). Drie podia zorgen voormuziek. Er lopen zeven tentoonstellingen op verschillende locaties.

Er is de bedichting van Doel in de Pastorijstraat. En ook de projecten van KunstDoel Inside en Outside zijn zondag a.s. te bezichtigen. Daaronder kunstwerken van topartiesten uit de hedendaagse Vlaamse kunstscŤne.

Met de Solidariteitsdag voor Doel willen de bewoners en organisatoren aantonen dat het dorp ondanks al de aangerichte schade nog altijd veel te bieden heeft. In die zin sluit de solidariteitsdag naadloos aan op de oproep van de Erfgoedwereld en de Internationale KunstscŤne. Die lanceerden eerder deze maand nog een oproep aan de Vlaamse Regering om het dorp Doel omwille van zijn unieke karakter te behouden.

Daar is gezien het huidige economische klimaat en de malaise in de Antwerpse haven ook alle reden toe. Argumenten om het dorp op te ruimen zijn er niet.

Met de solidariteitsdag hopen de Doelenaars en hun medestanders de nieuwe Vlaamse Regering dan ook op betere gedachten te brengen.

In bijlage vindt u een volledig programma

Graag tot dan!