BOEK: Doel2020. Het gevecht om Doel en de polder (door Jan Creve)

€ 24,- overschrijving op rek. nr. BE 26 4186 0588 9129 van Doel2020, vermelding van je adres en "Bestelling boek Doel 2020"

 
 

DorpsDichterDoel, 21 maart 2009

Frank De Vos nieuwe DorpsDichterDoel

Doel, het bedreigde dorp aan de Schelde, heeft een nieuwe DorpsDichter: Frank De Vos. Vrijdag 20 maart maakte Mark Meekers, de eerste DorpsDichterDoel, tijdens een persconferentie in PoŽziecentrum Gent, de winnaar bekend van de poŽziewedstrijd met meer dan 70 deelnemers.

Mark Meekers was de eerste DorpsDichter van Doel en hij heeft twee jaar lang actief, strijdlustig en gewapendertaal strijd gevoerd voor het behoud van het dorp . In het ontmoetingscentrum De Doolen feliciteerde hij zaterdagavond onder ruime belangstelling zijn opvolger Frank De Vos. Deze historicus uit Antwerpen is een artistieke duizendpoot. Hij schrijft poŽzie en proza, schildert en musiceert. Hij won de DorpsDichterDoelwedstrijd met het sterke gedicht 'Habeas Corpus'.

In zijn aanstellingsspeech vergeleek Frank De Vos Doel met een dorp waar nog vrije burgers, echte GalliŽrs, rondlopen, zeer tegen de zin van 'Caesar' Peeters. Hij besloot met een dringende oproep aan Kris Peeters om een moratorium af te kondigen op de afbraak van de huizen in Doel. Nu het lang niet zeker is dat het Saeftinghedok er zal komen, is er geen enkele dringende reden om Doel verder te ontruimen.

De nieuwe DorpsDichterDoel lanceerde ook een oproep aan Daan Schalk van de Maatschappij Linkeroever om de afbraak te stoppen en ten minste het fatsoen te hebben om het puin op te ruimen. 'Het lijkt hier wel Gaza-city na een IsraŽlisch bombardement'.

En Frank De Vos lanceerde een oproep voor zijn project"De bedichting van Doel".

► Lees het winnend gedicht 'Habeas Corpus' van Frank De Vos
► Meer info: www.frankdevos.be.