BOEK: Doel2020. Het gevecht om Doel en de polder (door Jan Creve)

€ 24,- overschrijving op rek. nr. BE 26 4186 0588 9129 van Doel2020, vermelding van je adres en "Bestelling boek Doel 2020"

 
 

Programma 36ste Scheldewijding en Doelse Feesten

Zondag 8 augustus 2010

Vorige zomer leek het er nog op of Doel in 2009 zijn laatste Scheldewijding zou vieren. Volgens de Vlaamse overheid en het gemeentebestuur van Beveren zou het met het einde van het woonrecht en de hervatting van de afbraakwerken ook gedaan zijn met de Scheldewijding en de Doelse Feesten. De rechtbank van Eerste Aanleg in Dendermonde en het Hof van Beroep dachten daar anders over. De afbraakwerken bleven geschorst en het woonrecht werd verlengd.

Zondag 8 augustus vinden voor de 36ste maal op rij de Scheldewijding en de Doelse Feesten plaats in het dorp dat niet weg wil. En dat ondanks de openlijke tegenwerking van het gemeente Beveren. Ondanks het feit dat de Werkgroep Scheldewijding één van de officiële feestcomités is van de gemeente krijgt de groep géén frank subsidie meer. Het comité kreeg op haar officieel ingediend subsidiedossier ondanks herhaalde vraag zelfs geen antwoord. Materiaal van de gemeente dient tot de laatste stoel betaald. En dat voor een van de grootste zomerevenementen uit de regio...

Voor de organisatoren wordt die dag opnieuw een solidariteitsdag voor het behoud van het Scheldedorp met naar verwachting méér dan 10.000 bezoekers. En de bevestiging dat dit historisch dorp àlle troeven heeft om blijvend iets te kunnen betekenen voor de regio én de haven.

Verdere info: J. Creve 0472/55.61.44

Programma:

Vanaf 10u 's morgens: rommelmarkt, feestmarkt en levende ambachten met in totaal 250(!) standhouders

Fototentoonstellingen in het Parochiehuis en de kapel van het klooster

Kunstatelier van Denise Aerts in het Hoog Huis

Gedurende de ganse dag muzikale acts en animatie; gelegenheid tot eten & drinken

Terrasjes aan Doel 5, de Noord, De Molen en de Doolen

14u: Scheldewijdingsmis in de gerestaureerde kerk van Doel opgeluisterd door het plaatselijk zangkoor en voorgegaan door hoofdaalmoezenier Dirk de Maeght en EH van de Velde uit Vrasene

14.45u Optocht van aan de kerk naar de Schelde begeleid door volksmuzikanten

15u: wijding van de Schelde; botenwijding en vlootshow

Ambachten

Op diverse plaatsen in het dorp worden demonstraties gegeven door diverse ambachtslui.

Meest spektakel valt ongetwijfeld te verwachten bij de gilde der smeden. Zij staan opgesteld vlak bij de kerk.

Optredens in De Doolen, Engelse Steenweg

14-16u: Iwein Jacobs traditionele muziek op accordeon

17u: Mama Jody steengoede rock uit de sixties en seventies

19u: Djubies experimentele rock

20u: Double D Vlaamse folk van de bovenste plank

22u: DJ Kevin

Klooster, Hooghuisstraat

Richard De Nul (fotograaf) en Paul Vincent (dichter) sloegen de handen in elkaar en stelden de fotodichtbundel "in tegenstrijd" samen.

De publicatie, die een creatieve aanklacht is tegen de afbraak van Doel, wordt als een poëtische fototentoonstelling aan het grote publiek voorgesteld op 8 augustus tijdens de 36ste Doelse feesten.

U wordt van harte uitgenodigd om dit mee te maken.

De prachtige kapel van het voormalige klooster vormt het decor voor deze tentoonstelling van de foto's met bijhorende gedichten. Ook kunstenaars in andere disciplines verlenen hun medewerking aan dit feestelijk gebeuren zodat het geheel een mooie symbiose wordt van beeld, woord en muziek.

Mama Jody opnieuw op de Doelse Feesten

De groep "MAMA JODY" is verrezen uit een samensmelting van 4 muzikanten die hun roots hebben in de sixties. Het is die onweerstaanbare drang om muziek te maken en de onverzadigbare honger naar goede tijdloze songs die deze zielsgenoten bij elkaar gebracht heeft.

Initiatiefnemer is Cell De Cauwer(drummer PEBBLES- VAYA con dios – FREDDY SUNDER) samen met Eddy Rooms de bezielers van de Romantics. Sologitaar wordt gespeeld door Johnny D'hondt(les Ombres- Johnny& the boys) Bassist Nico De Beleyr(echtgenoot van ALANA DANTE)-dinkies-surprise). De groep beschikt over een zeer uitgebreid repertoire: ROCKIN' sixties – R&B – BLUES – MELODISCHE POP – COUNTRY en soms een tikkeltje JAZZY gekleurd. Zij brengen steengoede muziek,een boeiende mix van herkenbare mooie songs uit de sixties en seventies, originele warme gitaarklanken; danskriebels en muzikale knipogen garanderen een tevreden publiek en een spetterende ambiance;