BOEK: Doel2020. Het gevecht om Doel en de polder (door Jan Creve)

€ 24,- overschrijving op rek. nr. BE 26 4186 0588 9129 van Doel2020, vermelding van je adres en "Bestelling boek Doel 2020"

 
 

Persmededeling Doel 2020, 28 december 2008

Dorpsdichter Mark Meekers overhandigt kerstbrief aan minister-president Kris Peeters

Dorpsdichter Mark Meekers overhandigde naar aanleiding van de kerstperiode onderstaande brief aan minister-president Kris Peeters. Aanleiding vormde de reactie van Kris Peeters op het overlijden van Wannes Van de Velde. Wannes Van de Velde was niet alleen een bekende van Mark Meekers. Hij ijverde ook mee voor het voortbestaan van Doel.

Geachte Heer,

"Kerstmis is de dag dat ze niet schieten" zingt een stadsgenoot van u. Ik slijp de scherpe bramen van mijn pen, haal jij dat grof geschut van die angelieke glimlach van je gezicht? Dan kunnen we misschien van mens tot mens even praten.

Het blijkt dat je onverbiddelijk bent in de Doel-kwestie. Standvastigheid is een lovenswaardige zaak, maar wanneer ze tegen alle logica ingaat en ontaardt in koppigheid of halsstarrigheid overtuigt ze niemand meer.

Ik denk dat je een grote vergissing begaat wanneer je economische parameters en normen toepast op de andere domeinen van het samen-leven. Gezien je professionele achtergrond kan ik begrip opbrengen voor deze afwijking. Er is genezing mogelijk: ik stel voor dat we het eens omdraaien en humane, morele, culturele, ecologische, sociale normen toepassen op de economie...

Het Vlaanderen dat jij voorstelt is er een van medogenloze fanatici, die zoals in het geval van Doel, letterlijk over lijken gaan. Je hebt mooi bijgedragen tot dat abominabele beeld van Vlaanderen, dat de erepalm voor de zelfmoorden wegkaapt. En om het even te personifiŽren: twee van mijn vier kinderen (universitairen) zien het hier ook niet meer zitten en zoeken in het buitenland een humanere wereld op. Wat zijn ze met welvaart zonder welzijn?

Ik begrijp dat een politicus niet graag gezichtsverlies lijdt, zeker niet als hij "the (un)fair face of Flanders" representeert, toch moet een man met moed uit "the march of the folly" (Tuchman) durven stappen en bekennen dat hij een faux pas begaan heeft. Hij moet de consequenties trekken -"restitutie doen"- zoals dat in het religieus jargon van uw jeugd heette!

Mocht je in deze kerstdagen toch ergens je knie plooien, of in een designzetel aanspoelen, geef ik je hierbij een artikel te lezen over je stadsgenoot Wannes Van de Velde. Hij was een integer mens en kan een goede gids voor je zijn.

Met kerstgroeten,

Mark Meekers (Marcel Rademakers) dorpsdichter van Doel
Leo Dartelaan 20, 3001 Heverlee

Meer over Wannes Van de Velde en zijn relatie met Doel vindt u hier.