BOEK: Doel2020. Het gevecht om Doel en de polder (door Jan Creve)

€ 24,- overschrijving op rek. nr. BE 26 4186 0588 9129 van Doel2020, vermelding van je adres en "Bestelling boek Doel 2020"

 
 

Persmededeling Doel 2020, 8 maart 2009

Kan Kunst bulldozers stoppen?

KunstDoel wil van Doel openluchtmuseum maken

Terwijl afgelopen vrijdag Kris Peeters zijn campagne startte onder de slogan 'Vlaanderen wacht niet..." rukten in Doel de bulldozers weer uit. Ditmaal in de historische Camermanstraat waar een historische dokterswoning uit de Napoleontische periode en het voormalige restaurant 't Paviljoentje werden ontmanteld. Het Vlaanderen van Kris Peeters kan duidelijk niet wachten met vernielen. Zoals de minister-president het stelt "Doelgericht. Voelbaar". KunstDoel doet daarom een ultieme poging om deze waanzin te stoppen. Dat gebeurt met een drievoudige solidariteitscampagne waar zich nu ook een aantal vooraanstaande beeldende kunstenaars mee hebben verbonden. Met dat "artistieke statement" hoopt Kunstdoel de Vlaamse overheid alsnog te overtuigen om de zinloze vernieling van Doel te stoppen.

1. KunstDoel Inside (beeldende kunst)

In april komen een aantal vooraanstaande beeldende kunstenaars -- Jan Van Imschoot, Koen van den Broek, Guillaume Bijl, Luc Tuymans, Fred Bervoets, Jan Decleir, Ria Pacquée, Mitja Tusek, en Guy Van Bossche -- naar Doel om bij Doelenaars thuis rechtstreeks op een binnenmuur een werk te maken en de woning zodoende symbolisch bescherming te bieden tegen afbraak.

2. KunstDoel Outside (beeldende kunst)

Dit project beoogt leegstaande panden in de dorpskom te beschermen door voor alle ramen twee-dimensionale kunstwerken te plaatsen. De kunstenaars worden symbolisch "voogd" van de woningen die ze bewerken. Kunst wordt ingezet tegen het meedogenloze bulldozerbeleid van de overheid dat resterende bewoners moet intimideren en uit hun dorp verjagen.

3. Bedichting van Doel (poëzie)

Dichtend Vlaanderen en Nederland schrijven gedichten voor Doel, die overal in het dorp zullen opgehangen worden.

KunstDoel verwacht dat deze drievoudige solidariteitscampagne voldoende maatschappelijke deining zal teweegbrengen opdat de Vlaamse kiezer zich op 10 juni zal herinneren welke partijen en politici achter dit hardvochtige en in de huidige context absoluut zinloze afbraakbeleid zitten. Het gaat hier niet om de sloop van huizen, maar om de amputatie van een stuk van ons collectief historisch en cultureel geheugen.

Meer info:
Eva van Tulden (0498/511.047)
voorzitter KunstDoel vzw

Of bel 0476-456 996 (Frank Devos).