BOEK: Doel2020. Het gevecht om Doel en de polder (door Jan Creve)

€ 24,- overschrijving op rek. nr. BE 26 4186 0588 9129 van Doel2020, vermelding van je adres en "Bestelling boek Doel 2020"

 
 

Persmededeling Doel 2020, 13 augustus 2018

Scheldewijding in Doel kent recordopkomst met meer dan 25.000 deelnemers.

Of het te maken had met het uitzonderlijke weer of met het feit dat Doel niet meer moet verdwijnen voor de Haven, de 44e editie van de Scheldewijding in Doel kende gisteren een nooit geziene recordopkomst. Vorig jaar namen volgens de politie tussen de 20.000 en 25.000 mensen deel aan het evenement. Maar voor de middag was al duidelijk dat er dit jaar nog méér veel volk was afgezakt naar Doel.De Scheldewijding is intussen aan zijn 44e editie toe. Maar vooral afgelopen jaren groeide het evenement steeds meer uit tot een solidariteitsmanifestatie met het bedreigde dorp. De recente toezegging van minister Ben Weyts dat het dorp en de omliggende gehuchten gespaard worden en de haven vooral werk zal maken van inbreiding maakt dat de editie van dit jaar voor het eerst sinds lang doorgang vond in een ronduit zorgeloze en vrolijke sfeer.

Toch blijven de organisatoren strijdbaar. Dat was te merken aan de spandoeken, de vele t-shirts die steun uitspraken ten aanzien van Doel en de woorden van de nieuwe dorpsdichter die vlak voor de Scheldewijding de duizenden aanwezigen toesprak.De Scheldewijding startte al vroeg op zondagmorgen met een grote rommel- en brocantemarkt en tientallen ambachtenstanden. De dag kende zijn hoogtepunt in de namiddag toen na de misviering de lange stoet – voorafgegaan door volksmuzikanten - richting Schelde trok. Daar werden de aanwezigen toegesproken door de dorpsdichter waarna pastoor Van de Velde achtereenvolgens de rivier en de aanwezige schepen zegende. De plaatselijke vloot uit Doel kreeg dit jaar versterking van verschillende oude zeilschepen. Daaronder 'den Bruinen', een oude mosselhengst zoals er vroeger in Doel uitvaarden, een oud zeilschip dat helemaal vanuit Amsterdam speciaal naar Doel was gekomen en twee grote imposante tweemasters die vanuit Antwerpen een zeilveerdienst verzekerden met Doel. Dat laatste was het initiatief van Atlasail dat zich - toch wel illustratief voor de heropleving van Doel – recent in het Scheldedorp gevestigd heeft.

De Scheldewijding werd traditioneel afgesloten met optredens in het gemeenschapscentrum De Doolen waar honderden aanwezigen tot laat in de nacht genoten van de optredens van diverse groepen.