BOEK: Doel2020. Het gevecht om Doel en de polder (door Jan Creve)

€ 24,- overschrijving op rek. nr. BE 26 4186 0588 9129 van Doel2020, vermelding van je adres en "Bestelling boek Doel 2020"

 
 

Persmededeling Doel 2020, 22 januari 2018

Doel 2020 viert 20 jaar Doel 2020

Afgelopen zaterdag heeft Doel 2020 zijn 20-jarig bestaan gevierd in gemeenschapshuis De Doolen. Dat gebeurde exact 20 jaar nadat de Vlaamse Regering heeft beslist dat Doel moest verdwijnen.

Er waren in totaal zo'n 150 genodigden. Die werden toegesproken door voormalig parlementslid Nelly Maes, professor Matthias Storme, eerste advocaat van D2020 en hoogleraar, en Jan Creve, woordvoerder Doel 2020. Orgamusa, de groep rond zangeres Jorunn Bauweraerts, zorgde tot in de late uurtjes voor de muzikale noot.


(Foto: Bruno Stevenheydens)


Nelly Maes blikte terug op de manier waarop Doel voorbije decennia in de verdomhoek werd geduwd en vergeten. Zonder dat dit nodig was. Ze sprak van een "moord op Doel" die ze zonder meer als "barbaars" weg zette. Het voormalig Kamerlid stelde zich in het kader van de huidige uitbreidingsplannen ook de vraag of we dat eigenlijk nog wel willen steeds meer containertrafiek in het Waasland? En of het niet hoog tijd is dat er nauwere samenwerking komt tussen de verschillende Vlaamse Havens.

Prof. Mathias Storme noemde de actie voor het behoud van Doel het langstlopende en hardnekkigste verzet in Vlaanderen sedert WO II. Een verzet dat niet het verzet is van een 'one issue' beweging maar gebaseerd is op een ideologisch strijd: het geloof in de samenhang tussen mens, natuur, landbouw, erfgoed en lokale gemeenschap. Storme vertelde dat hij ooit door Havenbaas Eddy Bruyninckx was uitgenodigd voor een etentje om na te gaan of er geen compromis mogelijk was met Doel 2020. De havenman die gewoon was om koopjes te sluiten begreep niet vanwaar de hardnekkigheid voor het behoud van Doel vandaan kwam.

Storme bracht hulde aan al de "authentieke mensen" die hij hier heeft leren kennen en die bereid waren om hun nek uit te steken. En ook aan alle advocaten die hebben meegevochten om Doel juridisch op de kaart te houden. Zowel hij als Jan Creve brachten de mede-oprichter van Doel 2020, Ferdinand de Bondt, in herinnering. Een man die volgens Storme een standbeeld heeft verdiend.