BOEK: Doel2020. Het gevecht om Doel en de polder (door Jan Creve)

€ 24,- overschrijving op rek. nr. BE 26 4186 0588 9129 van Doel2020, vermelding van je adres en "Bestelling boek Doel 2020"

 
 

Persmededeling Doel 2020, 10 mei 2017

Doel 2020 start renovatiewerken in Doel

De Doolen wordt eerste gebouw in Doel dat weer wordt opgeknapt

In opdracht van het actiecomité Doel 2020 zijn deze week renovatiewerken gestart aan het gemeenschapshuis De Doolen in Doel. Het betreft vrij ingrijpende werken. Daarmee geeft het actiecomité aan meer dan ooit te geloven in het voortbestaan van Doel.Maandagmorgen startte een aannemer grondige renovatiewerken aan De Doolen, de voormalige jongensschool in Doel. Daarbij worden herstellingen uitgevoerd aan het dak, worden alle dakgoten in oorspronkelijke staat hersteld en verschillende ramen gerenoveerd. De werken duren zeker nog tot morgenavond.

De Doolen of de voormalige jongensschool van Doel is gebouwd rond 1900 en staat op de vastgestelde inventaris van het bouwkundig erfgoed. Tot 1994 fungeerde het gebouw als school. Daarna verhuisden de jongens naar de meisjesschool in de Hooghuisstraat. Vanaf dan stond het gebouw leeg en werd daarmee de eerste kankerplek in het dorp. In 2000 werd het om die reden bezet door Doel 2020. De gemeente probeerde aanvankelijk de bezetters juridisch te laten uitzetten maar koos uiteindelijk voor een vergelijk. Vanaf dan heeft Doel 2020 er onafgebroken zijn vaste stek.

Toen De Doolen in 2010 door de gemeente Beveren verkocht werd aan de MLSO maakte deze laatste een einde aan de overeenkomst. De MLSO probeerde ook de uitzetting af te dwingen voor de rechtbank maar in de feiten veranderde er niets aan het gebruik. Tot op de dag van vandaag vormt De Doolen de uitvalsbasis voor de verschillende actiegroepen die opkomen voor het behoud van Doel en de polder. Het is ook het gemeenschapshuis voor de enkele tientallen bewoners van Doel en de locatie waar tijdens de Scheldewijding allerhande concerten plaatsvinden. Filmcrews die Doel aandoen vinden er (tijdelijk) een vaste stek. Twee jaar geleden vierde Fernand Huts er zelfs de 150ste verjaardag van Katoennatie in aanwezigheid van tal van hoge ambtenaren, allerhande politici en zelfs een minister. Veel gekker kan het nog moeilijk worden. Maar daarmee vormt De Doolen hoe langer, hoe meer, wel een echt stuk Doelse én Wase geschiedenis. Op zaterdag 27 mei a.s. vindt er de vierde editie van Palletfolk plaats. Op 6 augustus de jaarlijkse Scheldewijding.Deze week is in opdracht van AMT ook gestart met het effectief afsluiten van de leegstaande woningen in Doel. Dat vormde al jaren een pijnpunt waardoor woningen systematisch vernield werden of zelfs in brand gestoken. De afsluiting gebeurt nu met ijzeren platen. Doel 2020 is tevreden met de beveiliging van de woonsten maar is tevens van mening dat woningen waar interesse voor bestaat moeten vrijgegeven worden. Dat is momenteel nog altijd niet het geval.