VIDEO: Doel, de vernietiging van een dorp

 
  
 

De Standaard, 25 maart 2009

Grootschalig kunstproject moet Doel redden

DOEL - Kan kunst Doel van de sloophamer redden? Enkele vooraanstaande kunstenaars waaronder Luc Tuymans, Fred Bervoets en Jan Decleir willen het alvast proberen. Van onze medewerker.

Terwijl actiecomité Doel 2020 de sloop van enkele huizen in de Camermanstraat probeert te verhinderen, lanceert KunstDoel een grootschalig kunstproject als ultieme poging om de afbraakwerken een halt toe te roepen. 'We hebben al meerdere ludieke acties achter de rug, maar dit project is totnogtoe onze pièce de résistance', vertelt Frie Lauwers, die samen met Eva Van Tulden de ruggengraat vormt van KunstDoel, een collectief dat ijvert voor het behoud van Doel als kunstenaarsdorp.

'We spraken Fred Bervoets aan en hij wou graag meewerken aan ons project. Voor we het goed beseften, ging de bal aan het rollen en volgden andere bekende namen zoals Luc Tuymans, Jan Decleir, Jan Van Imschoot, Koen van den Broeck, Guillaume Bijl, Ria Pacquée, Mitja Tusek en Guy Van Bossche', zegt Frie Lauwers.

De bekende kunstenaars nemen allen deel aan KunstDoel, het eerste luik van het drievoudige project. Ze zullen bij een Doelenaar thuis rechtstreeks op de binnenmuur een werk maken om op die manier de woning symbolisch te beschermen tegen de afbraak.

'Als blijkt dat de woningen onder de sloophamer gaan, zullen we al de kunstwerken zelf vernietigen.'

Het tweede luik heet KunstDoel Outside. Voor dit project worden een driehonderdtal kunstenaars uitgenodigd om een werk te maken rond bewoning. Het werk zal aan de ramen worden bevestigd om op die manier een surrealistische sfeer van virtuele bewoning te creëren.

'De kunstenaars kunnen zich inschrijven op onze website waar ze een raam kunnen reserveren. Wij geven hun dan de juiste afmetingen zodat ze aan het werk kunnen. De inschrijvingen lopen als een trein', vertelt Frie Lauwers.

KunstDoel Outside opent op zondag 24 mei onder het motto 'Wereldpremière Doel Openluchtmuseum 2009'.

Tot slot is er nog het luik Bedichting van Doel. Op een later te bepalen zondag in mei zullen over heel het dorp gedichten worden opgehangen.

KunstDoel hoopt dat het drieluik voldoende maatschappelijke deining teweeg zal brengen en dat de Vlaamse kiezer zich op 7 juni zal herinneren welke partijen en politici achter het afbraakbeleid zitten.

'Het gaat hier niet om de sloop van huizen, maar om de amputatie van een stuk van ons collectief historisch en cultureel geheugen.' Voor meer informatie kan je surfen naar www.kunstdoel.net.

Steven Tindemans

Bron: De Standaard online van 25-03-2009