VIDEO: Doel, de vernietiging van een dorp

 
  
 

Belga, 27 maart 2009

Jan Decleir en Fred Bervoets steunen Doel

DOEL 27/03 (BELGA) = Kunstenaars Fred Bervoets, Jan Decleir, Guillaume Bijl en Koen Van den Broek waren vrijdag te gast in Doel om er een kunstwerk te maken in een met afbraak bedreigde woning. Het gaat om een initiatief van de vzw KunstDoel. De artiesten steken de Doelenaars een hart onder de riem door hun woning symbolisch te beschermen tegen afbraak.

"Alle kunstwerken worden aangebracht op binnenmuren. Als de huizen gesloopt worden, gaan de waardevolle kunstwerken dus mee te onder", aldus initiatiefneemster Eva Van Tulden.

Jan Decleir nam vrijdagmiddag een grote muur in een gang van een woning onder handen. Fred Bervoets had op voorhand twee werken gemaakt rond Doel en kleefde die eigenhandig tegen het behang in een woning. "Met sterke lijm zodat ze er nooit meer afkomen", verzekert de kunstenaar.

De twee kunstwerken kregen de titels 'Afscheid van de laatste polderpatat' en 'Laatste optocht in Doel'. Later deze maand zullen nog meer bekende kunstenaars werken maken in woningen. Onder meer Jan Van Imschoot, Luc Tuymans, Ria Pacquée, Mitja Tusek en Guy Van Bossche hebben hun medewerking al toegezegd.

Het kunstproject was pas voor deze zomer gepland, maar door de recente afbraakwerken voelen de organisatoren in tijd gepakt. De vzw KunstDoel wil een 'artistiek statement' maken en zo de overheid alsnog overtuigen Doel te behouden. Met de kunstenaars is wel duidelijk afgesproken dat de werken niet verkocht worden. Daarom worden ze ook gemaakt rechtstreeks op een muur. Als de huizen toch verdwijnen onder de sloophamer, wordt ook het kunstwerk vernietigd. De opening van KunstDoel-Inside is gepland op 2 mei.

Later volgt ook een 'KunstDoel-Outside'. Hier gaat het niet om bewoonde huizen, maar om leegstaande panden in de dorpskom. Voor alle ramen worden tweedimensionale kunstwerken geplaatst die bewoning suggereren in het halfverlaten dorp.

Meer informatie is te vinden op www.kunstdoel.net ./.KWO