VIDEO: Doel, de vernietiging van een dorp

 
  
 

Belga, 6 augustus 2010

Doel 2020 blokkeert kantoren Maatschappij Linkerscheldeoever in Kallo met afval

KALLO 06/08 (BELGA)

De actiegroep Doel 2020 heeft vrijdagmorgen de toegang van de kantoren van de Maatschappij Linkerscheldeoever in Kallo versperd met zakken en kratten afval. Het comité hekelt de verkrotting in Doel en de communicatiestijl van de maatschappij.

Een vijftiental actievoerders was aanwezig met borden met klachten over belangenvermenging, schriftvervalsing, illegale afbraak, wetsontduiking, sluikstorten, milieumisdrijven en vernietigen van historisch erfgoed. Adjunt-directeur Paul Nelen was niet opgezet met de actie. Hij greep een vuilniszak die aan de voordeur van het gebouw geknoopt was, en gooide die naar Jan Creve van Doel 2020.

In juli bevestigde het hof van beroep dat de sloopwerken niet verder kunnen en dat de gebouwen niet verder mogen verkrotten. "Ondanks die uitspraak gaat de maatschappij door met haar afbraakpolitiek", zegt Jan Creve namens Doel 2020. "Aan verkrotting wordt niets gedaan. Vandalen en rovers kunnen nog altijd ongestoord hun gang gaan."

Dit jaar werd al vijf keer brand gesticht in het polderdorp. Dat kunstenaars deze week uit een gebouw en braakliggend terrein werden gezet, ligt bij Doel 2020 zwaar op de maag.

"Wij voeren enkel uit wat het Vlaams Gewest beslist en houden ons strikt aan de vonnissen van rechtbanken", reageerde adjunct-directeur Paul Nelen. "De zaken worden hier uit de context gerukt". Nelen neemt het niet dat een woordvoerder van het comité verklaarde dat hij zich "niet als ambtenaar gedraagt, maar als leider van een misdaadsyndicaat". "Ik overweeg klacht in te dienen wegens laster en eerroof".