VIDEO: Doel, de vernietiging van een dorp

 
  
 

Belga, 25 maart 2010

Operationele veiligheid Doel 1 en 2 kan beter volgens Internationaal Atoomagentschap

Er is ruimte voor verbetering in de operationele veiligheid van de reactoren Doel 1 en 2. Dat bleek donderdag uit de voorlopige conclusies van een audit door het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA). Toch prijzen de experten 14 "goede praktijken" in Doel, "die een voorbeeld zijn voor ander centrales ter wereld".

"Er zijn geen ernstige tekortkomingen vastgesteld," reageerde Manfred Schrauben, hoofd controle en toezicht van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC). "Toch is er ruimte voor verbetering."

Het Operational Safety Review Team (OSART) van het IAEA schreef in zijn voorlopige conclusies vijf "aanbevelingen" en tien "suggesties" voor verbetering. Enkele "aanbevelingen", bijkomende inspanningen om zich af te stemmen op de internationale praktijken, zijn het "formaliseren van de samenwerking met de openbare brandweer" of het "formaliseren van het gebruik van de beschermingsmiddelen voor de medewerker in de controlezalen".

De OSART-missie gaf ook tien "suggesties", waarbij de centrale aangemoedigd wordt haar inspanningen verder te zetten. Zo kan het delen van ervaringen met andere centrales sneller, moet de centrale nog aandachtiger zijn bij het identificeren en rechtzetten van kleine afwijkingen op de installaties, en moet het actieplan tegen arbeidsongevallen verdergezet worden.

De OSART-inspecteurs loofden wel veertien "goede praktijken", die internationaal als voorbeeld kunnen dienen voor andere kerncentrales. Uniek in Doel is de assistentie van medewerkers bij het aan- en uittrekken van aangepaste kledij, de opleidingen voor wie een sleutelrol speelt in de noodplanning, en de opvolging en evaluatie van de veiligheidscultuur bij onderaannemers bij de jaarlijkse onderhoudswerken. VKB/