VIDEO: Doel, de vernietiging van een dorp

 
  
 

De Morgen, 31 december 2009

Havenverkeer in het slop

Antwerpse haven ziet cijfers kelderen en heeft niet meteen uitzicht op herstel

De havens van Antwerpen en Rotterdam deden het vorig jaar niet goed. Rotterdam ging 8?5 procent achteruit en in Antwerpen lag het overslagcijfer zelfs 16,7 procent lager. Voor 2010 is de Rotterdamse haventopman Hans Smits optimistisch. Hij ziet een herstel. In Antwerpen is de stemming bedrukter. "We verwachten groei, maar een echt herstel zie ik niet", aldus Eddy Bruyninckx, topman van de Antwerpse haven.

ANTWERPEN. 2009 was, zoals verwacht, een annus horribilis voor de Antwerpse haven. De totale overslag strandde op 158 miljoen ton, maar liefst 31,5 miljoen ton minder dan in 2008.

De containeroverslag in Antwerpen verminderde met 16 procent tot 7,2 miljoen TEU (20-voetcontainers). Antwerpen verloor als tweede containerhaven van Europa marktaandeel aan Rotterdam, dat veel beter standhield in de containertrafieken van en naar Azië. Op die routes stond Antwerpen eind dit jaar nog zwakker dan begin 2009. In tegenstelling tot Rotterdam kon Antwerpen niet profiteren van het herstel op die markt.

De overslag van conventioneel stukgoed donderde 40 procent omlaag. Dat was vooral te wijten aan de scherpe daling van de behandeling van ijzer en staal.

Echt optimistisch voor volgend jaar is Eddy Bruyninckx niet. "Ja, we verwachten groei", zegt hij, maar hij weigert zich vast te pinnen op een percentage. "De crisis is niet voorbij. We moeten alleen zorgen dat we niet in een structurele crisis terechtkomen."

[...]

Bruyninckx hoopt voor eind januari wel op het fiat van de Nederlandse Raad van State voor de verdere Scheldeverdieping. "Dat moet grotere schepen naar Antwerpen lokken".

In Rotterdam is de goederenoverslag vorig jaar met 8,5 procent gedaald tot 385 miljoen ton. Die cijfers vielen mee. Hans Smits, president-directeur, ging eerder uit van een daling van 10 procent. "Gezien de omstandigheden mogen we niet ontevreden zijn. Na het dieptepunt in het tweede kwartaal trekt de overslag elke maand een stukje aan en vrijwel alle investeringsprojecten lopen door. Rotterdam doet het bovendien beter dan de grote concurrenten", aldus Smits.

[...]

Lees ook: De Antwerpse haven heeft zo'n zware terugval nog nooit gekend (De Morgen 26/12/2009).