VIDEO: Doel, de vernietiging van een dorp

 
  
 

De Morgen, Belga, 2 mei 2009

Doel tijdelijk kunstenaarsdorp

Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux heeft een kunstproject in het bedreigde Scheldedorp Doel geopend. De sfeer in Doel is uitgelaten omdat het hof van beroep in Gent donderdag een sloopverbod uitvaardigde.

Minister Anciaux is het idee om van Doel tijdelijk een kunstenaarsdorp te maken, wel genegen. Hij waarschuwt er echter voor dat Doel nooit meer een levende dorpsgemeenschap kan worden. "Als lid van de Vlaamse regering heb ik mee de beslissing genomen dat Doel moet verdwijnen en daar gaan we niet op terugkomen. Ik ga dus geen signaal geven dat er onenigheid bestaat over dit dossier binnen de regering. Wel moet er niets vernield worden wat niet nodig is", aldus de minister.

"Doel moet sowieso wijken"

Als het Saeftinghedok er komt, moet Doel volgens Anciaux sowieso wijken. Intussen kan het dorp wel een vrijplaats zijn voor kunstenaars, zolang die geen schade berokkent aan andere betrokken partijen. Aangezien het hof van beroep een sloopverbod heeft uitgevaardigd, is het idee voor een kunstenaarsdorp volgens de minister geen droom die onrealiseerbaar is. De organiserende vzw KunstDoel vroeg de minister om dit ook te bepleiten bij de meerderheidspartijen, maar daarop wou Anciaux nog geen reactie geven.

Symbool tegen afbraak

De minister bezocht na zijn speech het project KunstDoel-Inside. De voorbije maand maakten een tiental gerenommeerde Belgische kunstenaars werken in met sloop bedreigde huizen. De bedoeling is de woningen symbolisch tegen afbraak te beschermen en de bewoners een hart onder de riem te steken. De artiesten die kunstwerken in stelling brachten tegen bulldozers, zijn Guillaume Bijl, Fred Bervoets, Guy Van Bossche, Jan Decleir, Jan Van Imschoot, Kati Heck, Koen van den Broek, Luc Tuymans, Mitja Tušek en Ria Pacquée.

Later volgt nog het project KunstDoel-Outside. Tientallen kunstenaars adopteerden hiervoor symbolisch een huis in Doel en maken werken die voor de ramen worden gehangen. (belga/jv)

Bron: www.demorgen.be