VIDEO: Doel, de vernietiging van een dorp

 
  
 

Het Laatste Nieuws/Waasland, 4 mei 2009

Minister van Cultuur Bert Anciaux opent 'KunstDoel-Inside'

'Kunstenaarsdorp moet kunnen'

Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux (sp.a) heeft zaterdag 'KunstDoel-Inside' geopend, in het bedreigde Scheldedorp Doel. Hij is het idee voor een tijdelijk kunstenaarsdorp wel genegen. "Maar ik wil ook geen illusies creëren. We gaan niet opnieuw huisvesting toelaten", voegt hij er meteen aan toe. Voor de opening van het kunstproject in Doel kwam zaterdag een massa volk opdagen. Ook bekende politici zoals Vera Dua en Mieke Vogels (Groen!) waren van de partij, net als delegaties van N-VA en Vlaams Belang.

Euforisch

Bij de inwoners is de sfeer euforisch nadat het hof van beroep een sloopverbod uitvaardigde. "Een belangrijke overwinning", zegt Jan Creve van Doel 2020.

Eva Van Tulden en Frie Lauwers van de vzw KunstDoel moesten hun speech in zeven haasten aanpassen aan de nieuwe situatie. Ze deden een oproep naar de Vlaamse regering om Doel en de resterende bewoners nu met rust te laten. "We zijn niet tegen de haven maar blijf van Doel af zolang het niet nodig is," klinkt het. Ze pleiten er ook voor om van Doel een kunstenaarsdorp te maken.

Minister Anciaux is dat laatste idee wel genegen. Hij waarschuwt er tegelijk voor dat Doel nooit meer een echte dorpsgemeenschap kan worden. Opnieuw huisvesting toelaten, is voor hem uitgesloten. "Ik ga niet de heilige uithangen. Als lid van de Vlaamse regering heb ik mee de beslissing genomen dat Doel moet verdwijnen en ik draag mee de verantwoordelijkheid. Die beslissing werd door een groot deel van de politiek gedragen en wordt niet teruggedraaid. Ik ga geen signaal geven dat er onenigheid bestaat over dit dossier binnen de regering."

Kaarten

Anciaux geeft wel toe dat de kaarten anders liggen nu het hof van beroep een sloopverbod heeft uitgevaardigd. "Als het Saeftinghedok er komt, moet Doel sowieso wijken. Intussen moet er echter niks vernield worden als dat niet nodig is", vindt de minister. Doel kan volgens hem in tussentijd best een vrijplaats zijn voor kunstenaars. KunstDoel vroeg de minister om dat ook te bepleiten bij de meerderheidspartijen, maar daarop wou Anciaux nog niet reageren.

De minister kreeg na zijn speech een rondleiding door Doel en bezocht het project KunstDoel-Inside. De voorbije maand maakten een tiental gerenommeerde Belgische kunstenaars werken in met sloop bedreigde huizen. De bedoeling is de woningen symbolisch tegen afbraak te beschermen en de bewoners een hart onder de riem te steken. "Dit project raakt me diep en ik heb er grote waardering voor", zegt Anciaux. "Het is een unieke plaats om kunst te tonen die bovendien maatschappelijk belangrijk is."

Kristof Pieters