Media en politici

Dagelijks nieuws uit en over Doel in Het Nieuwsblad online


2 oktober 2009, De Morgen

Doelloos

Walter Pauli
Politiek commentator

Het polderdorpje Doel was tot verdwijnen gedoemd, want het nieuwe Saeftinghedok moest er komen. Een meerderheid in Vlaanderen aanvaardde dat, zij het met de dood in het hart. Maar voor veel redelijke mensen leek het de enige optie. Zonder het Saeftinghedok stond de toekomst van de hele haven op het spel. Dus van heel Antwerpen. En zelfs van het hele gewest. Dat was het kader waarin de Vlaamse regering einde jaren negentig Doel opgaf. Er was in de Vlaamse opinie best wel enig romantische sympathie met "de laatste dorpsbewoners", ook al waren dat vaak nieuwe inwijkelingen. Maar het fait accompli was eigenlijk aanvaard.

Tot deze week een dwangbevel van de rechtbank van eerste aanleg in Dendermonde die publieke opinie wakker schudde. Als de Maatschappij Linkerscheldeoever het nog riskeert om een Doelenaar uit zijn huis te zetten, dan kost dat telkens een boete van 250.000 (!) euro. Met dat vonnis werd ineens pijnlijk duidelijk wat wel al gezegd maar amper doorgedrongen was: de Maatschappij Linkerscheldeoever is niet van plan om dat Saefthingedok te bouwen, toch niet op een redelijke termijn.

En toch moet Doel weg. Omdat de bewuste Maatschappij dat wil en mag, omdat de Vlaamse regering ooit zo besliste. Dat het dok er niet meer moet komen, doet er voor die bewuste Maatschappij niet toe. Doel moét weg. De vraag waarom, zegt een woordvoerder van de bewuste Maatschappij, is eigenlijk "irrelevant", "of er nu een dok komt of een logistieke zone". Dat laatste is newspeak voor een kale betonvlakte, halfvol containers, met maximale tewerkstelling voor een bewaker of tien, plus evenveel Duitse schepers.

"Er is in dat dorp geen sociaal weefsel meer", teemt de woordvoerder weer. Kan het anders, nadat die boeven van de bewuste Maatschappij driekwart van het dorp hebben laten afbreken en verloederen? Doel is de schaamteloosheid van de Vlaamse overheid ver voorbij. Dat weet men eigenlijk best, want Vlaams minister Hilde Crevits laat momenteel haar administratie hard werken aan weer een nieuw gewestplan voor Doel. Het wordt nu definitief Zeehavengebied. Dok of geen dok, of er nu reële vraag is naar nieuwe industriegrond of niet. Dat is het doel niet van die aanpassing. Het doel is: de inwoners mogen geen poot meer hebben om te blijven. Waarom? Daarom.

Daarom inderdaad moet het dorp Doel dood. Voor niets.

Walter Pauli
Politiek commentator


Dok of geen dok. Doel moet dood. Waarom? Daarom. Voor niets


23 september 2009, ZDF

Geisterdorf Doel

TV-uitzending van de Duitse zender ZDF

Video Geisterdorf Doel (ZDF auslandsjournal Mittwoch, 23.09.2009): http://stream-tv.de/sendung/1273846/auslandsjournal-geisterdorf-doel


30 augustus 2009, VRT/Canvas

Panorama

'Doel voorbij'

Video en discussieforum: http://stream-tv.de/sendung/1273846/auslandsjournal-geisterdorf-doel


30 augustus 2009, De Standaard

Reportage

'Een wandeling door Doel'

Video- en fotoreportage: http://stream-tv.de/sendung/1273846/auslandsjournal-geisterdorf-doel


8 mei 2009

Jos Stassen interpelleert Kris Peeters over een sloopverbod in Doel

Interpellatieverzoek van Jos Stassen tot Kris Peeters, Minister-president van de Vlaamse regering, over de gevolgen van het arrest van het Hof van Beroep in Gent over een sloopverbod in Doel.

Het recente arrest van het Hof van Beroep in Gent over een sloopverbod in Doel tot er een uitspraak ten gronde is, is vernietigend voor de Vlaams regering. Alle sloophandelingen in het dorp Doel zijn voortaan onwettig zijn en bijgevolg verboden. Op bijna alle punten worden de klagers, allen bewoners van Doel, in het gelijk gesteld door de rechtbank. In het arrest heeft men het over nalatigheid van ambtenaren, wetsontduiking van de overheid en schending van de rechten van de bewoners.

Volgens de rechtbank moeten de wijzigingen in een woongebied met ‘culturele, historische en/of esthetische waarde gericht zijn op een behoud. Het toekennen van sloopvergunnigen die de afbraak van veel woonhuizen in de dezelfde dorpskern tot voorwerp hebben lijkt een negatie te zijn van voormelde wetsbepaling.’

Volgens de rechtbank betekenen de sloopvergunningen ‘een zware aantasting van het zicht en de leefomgeving’ en maken ze ‘een aantasting uit van de rechten van de bewoners’. Bovendien ziet de rechtbank ‘geen enkel actueel rechtmatig belang om de sloopwerken al dan niet beperkt verder te zetten’. De rechtbank vermoedt zelfs dat de overheid door ‘haar handelwijze betracht een onomkeerbare toestand te scheppen die de belangen van de bewoners op ernstige en blijvende wijze kan schaden. (…) De bewoners van Doel kunnen tot op heden aanspraken laten gelden op het respecteren van de gewestplanbestemming “woongebied” die niet kan worden aangetast door sloopvergunningen waarvan in het kader van onderhavige procedure voldoende aannemelijk wordt gemaakt dat ze onwettig zijn.’

Het is zonder meer duidelijk. De Vlaamse regering met de Minister-president Kris Peeters op kop is teruggefloten. Ondertussen heeft men in Doel al stevig huisgehouden met de afbraak van 'tekenende' gebouwen zoals huis Camerman, het Paviljoentje, hotel Europe, ...

Vandaar volgende vragen aan de minister:

1. Wat is de reactie van de Vlaamse regering en de Minister-president op dit arrest?
2. Stopt de Vlaamse regering nu definitief met afbraak in Doel, tot duidelijk is dat Doel weg moet voor een nieuw getijdendok, Saeftinghe?
3. Wat zijn de gevolgen van de economische crisis voor de plannen voor een nieuw dok?

8 mei 2009
Jos Stassen





2 mei 2009 (blog Bert Anciaux)

Bert Anciaux blogt over zijn bezoek aan KunstDoel Inside


Durven dromen

Met de gewelddadige aanslag op Koninginnedag in Apeldoorn, werd vooral een aanslag gepleegd op het sprookje van Oranje. De vele slachtoffers zijn een ramp, maar blijkbaar is de regelrechte kille agressie tegen hun Koningshuis, voor vele Nederlanders nog meer aangrijpend. Nergens ter wereld is er zulk een nauwe band met het Koningshuis dan in Nederland. De Koningin en de hele Koninklijke familie is een deel van het volk. De aanslag lijkt slechts tot doel te hebben die band te verbreken. Alles moet harder worden. De menselijkheid wordt klaarblijkelijk volledig uit het dagelijkse leven gebannen.

Ik was vandaag ondermeer in Doel. Ooit een mooi boeiend dorp aan de oevers van de Schelde. Vandaag voor grote delen verwoest als toekomstig onderdeel van de Antwerpse haven. Er zijn moeilijke beslissingen genomen. Ja, Doel zal verdwijnen als woongebied. Het overgrote deel van de oorspronkelijke bewoners heeft het dorp moeten verlaten. Er resten nog nauwelijks 20 oorspronkelijke inwoners. De bouw van het Saeftinghedok maakte het ontruimen van Doel nodig. En iedereen beseft dat dit niet tegen te houden is.
Wat doe je ondertussen met Doel? Samen met veel kunstenaars en huidige bewoners, lijkt het nuttig na te denken over een nieuwe tijdelijke bestemming. Doel als dorp in de Haven. Doel als kunstenaarsdorp, tussen economie en natuur. Het zijn mooie pistes waar niemand slechter van wordt. Zonder enige valse hoop te geven, zonder de illusie te wekken dat Doel ooit terug het dorp van weleer kan worden, is het wel zinvol te zien of er geen menselijke oplossing kan gevonden worden. Het was en is mooi dat kunstenaars ons verplichten na te denken over een nieuwe toekomst.

Durven dromen, het is echt een noodzaak in onze samenleving. Terug wat menselijkheid in politiek en samenleving, terug een stuk correctie op de nieuwe zakelijkheid. Ook op de arrogantie van de economische vrijhandel. Mensen moeten het recht hebben de klok even stil te zetten. Zich niet te laten onderwerpen aan het harde cynisme. Sprookjes zijn soms nodig en nuttig. Dromen zijn nodig en nuttig. Als energie voor nieuwe inzichten. Niet om de tijd terug te draaien. Niet om mensen een rad voor de ogen te draaien, niet om mensen voor te liegen of valse hoop te geven. Wel om te durven opkomen tegen de vanzelfsprekendheid en het gemak van het economisch denken.

Ik ben in Doel sterke mensen tegengekomen, die eigenlijk al lang weten wat wij misschien pas morgen door hebben. Sommige journalisten waren vandaag niet uit op een juiste en rustige analyse. Men rook bloed, een tegenstelling, een barst in de regering. Het conflict was van meer belang dan de absolute vaststelling dat Kunstdoel en al die mensen die daar verenigd waren, net géén conflict willen, net niemand iets in de weg leggen. Het is een positief project, zonder addertjes onder het gras. Een opbouwend project zonder ook maar enige negatieve impact voor wie dan ook. Het houdt de verdere expansie van de haven niet tegen. Het ontneemt niemands vrijheid. Net die kracht van de positieve onschuld lijkt misschien bedreigend?
Het Huis van Oranje is het Koningshuis van Europa dat het meest verbonden is met de mensen, zelfs deel van het volk. Zonder veel poespas, zonder veel kapsones. Net dat Huis moet aan flarden gereden worden. Omdat ook hier de positieve onschuld misschien het meest bedreigend is. Afstandelijke Huizen hebben geen last van agressie.

Kunst en Cultuur hebben me vandaag voor de duizendste keer getoond dat ze de ziel zijn van een samenleving. Doel is voor mij een klein stukje Oranje in Vlaanderen. Een aanslag heeft de verbondenheid versterkt en zal het alleen maar meer versterken. Wat meer menselijkheid is wat onze economie vandaag het meest nodig heeft. Dan kan je mensen terug mobiliseren. Voor elkaar.

gepost door Bert Anciaux om 22:31 uur


Bron: Blog Bert Anciaux


2 mei 2009

Na het vonnis: brief van dorpsdichter Frank De Vos aan Kris Peeters


Mijnheer Peeters, Minister-President,

In zijn arrest van 30 april heeft het Hof van Beroep van Gent in Doel een sloopverbod opgelegd. Het bevestigt daarmee het illegale handelen van de Vlaamse overheid ivm de afbraak van huizen in Doel. De afgelopen maanden ging de sloop ontzettend snel voorruit. Af en toe leek Doel op het racecircuit van Francorchamps maar dan wel een circuit voor kranen en bulldozers.

Wat nu, Mijnheer de Minister-President? Ja, Wat nu? Excuses misschien?

Krijgen wij als burgers ook eindelijk een antwoord op de vele vragen ivm de invulling van wat er nog rest van dit dorp, van wat de sloophamer nog niet heeft kunnen afbreken? Komt het Saefthingedok er of niet?

Kan in afwachting deze dorpsgemeenschap blijven bestaan? Kan Doel als een Kunstdorp, dat binnen de haven van Antwerpen een economische meerwaarde aanreikt, worden ingevuld? Niet alleen uw minister van Cultuur, Bert Anciaux is dit idee genegen. Met uitzondering van de leden van de meerderheidspartijen, scharen de andere parlementsleden zich eveneens achter dit project.

Een simpel, duidelijk maar ook een gemotiveerd antwoord in ons geliefde Nederlands volstaat. Politieke algebrataal hoeft echt niet.

Kwestie van die bewuste kloof met de kleine burger niet te vergroten.

Met vriendelijke groet,

Frank De Vos, DorpsDichterDoel 2009-2010
0476-45.69.96






Naschrift door Wim Van Hees (Ademloos)

Ademloos sluit zich graag bij deze brief van Frank De Vos aan.

Het zogenaamde Beslist Beleid is een andere versie van Walk & don't look back. Ieder normaal mens en ieder normaal bedrijf zet van tijd tot tijd de tijd eens stil om na te denken of men wel op de juiste manier bezig is. Beslist Beleid is een soort van "excusetrut" om daarvan verlost te zijn. Het verstand op nul en de blik op oneindig enmaar doorgaan met de verkeerde projecten te plannen op de verkeerde plaatsen, zonder daarbij te luisteren naar betrokken burgers, die nog de moeite doen en de moed opbrengen om zich in te spannen voor een werkelijk warme samenleving.

Geen warme samenleving waar men 6 weken voor de verkiezingen door de journalist van dienst een boekje over laat schrijven! Maar een warme samenleving op basis van de betrokkenheid van de gewone mensen.

We gaan door, zolang het nodig is.

Met Doel, met de Wapper, met Schipdonk en met al die andere projecten die altijd lijden aan dezelfde symptomen, een overheid die niet vertrekt van de mens maar van abstracties als Flanders Logistic Valley.

Hiervoor wonen er helaas wat teveel Vlamingen op deze kleine morzel grond.

Wim van Hees,
voorzitter Ademloos.


28 april 2009 (nieuwsbericht van KunstDoel)

Parlementaire bevraging: Vlaams Belang fractie parlement steunt pro-Doel standpunt

Vlaams Belang Fractiesecretaris Kurt Ravyts verzocht KunstDoel eerder vandaag de volledig fractie te verhuizen naar standpunt 1 (behoud Doel tot ondertekening contract nieuw dok). Hij schreef ons: "De fractievergadering heeft beslist om standpunt 1 collectief te steunen". Dit betekent dat er nu al drie politieke partijen (Groen!, N-VA en Vlaams Belang -- in chronologische volgorde) het voorstel om Doel te behouden genegen zijn.

De parlementariërs van overige partijen hebben nog tot 30 april de tijd om een standpunt kenbaar te maken. Op de opening van KunstDoel-Inside (2 mei) zal het resultaat van onze bevraging meegedeeld worden.


14 april 2009

KunstDoel houdt bevraging over Doel-standpunt politici

Op 4 april verzocht KunstDoel de Vlaamse volksvertegenwoordigers een standpunt in te nemen over Doel en dit ten laatste tegen 30 april mee te delen. Alle Vlaamse parlementsleden kregen volgende tekst in hun postvak:



Verzoek vanwege KunstDoel een standpunt over Doel bekend te maken

Geacht lid van het Vlaams Parlement,

U bent op de hoogte van de problematiek in Doel en het noeste afbraakbeleid van onze Vlaamse regering. Momenteel wordt pal in het hart van het dorp gesloopt, zonder mededogen voor de omwonenden en zonder dat er duidelijkheid is over een nieuwe bestemming voor het grondgebied van het dorp.

KunstDoel ondervindt bij de bevolking en onder kunstenaars – en niet de minste als u de affiche van het KD-Inside project bekijkt - veel sympathie voor het voorstel het dorp te behouden als een cultureel rustpunt binnen en voor de haven. De huidige bewoners zouden volgens dit voorstel in alle gemoedsrust in het dorp kunnen blijven totdat het definitieve contract voor de bouw van een tweede containerterminal ondertekend wordt -- een compromisbeslissing die trouwens in 2000 door de toenmalige regeringsploeg genomen werd, maar die de huidige Minister-President naast zich neerlegt.

Om de politieke transparantie bij de komende Vlaamse verkiezingen te bevorderen, verzoeken wij u vriendelijk uw standpunt als vertegenwoordiger van het volk t.o.v. deze problematiek kenbaar te maken en één van onderstaande opties aan te kruisen:


O - Ik ben voor het behoud van Doel als cultureel rustpunt in de haven tot de ondertekening van het contract voor het nieuwe dok.

O - Ik ben voor de verdere afbraak van Doel, zelfs indien er geen duidelijkheid bestaat over een nieuwe bestemming
O - Ik heb terzake geen mening

Wij verwachten uw antwoord per kerende tegen 30 april 2009.
Alle reacties zullen in vier kolommen (de drie bovenvermelde opties + geen reactie) opgelijst worden op de Kunstdoel website en publiek gemaakt worden op de feestelijke opening van het KunstDoel-Outside openluchtproject op 24 mei.

Binnenkort ontvangt u tevens een uitnodiging voor de opening op 2 mei van KunstDoel-Inside, het project met 10 gerenommeerde Belgische kunstenaars. Misschien is dit een geschikte gelegenheid voor u om in een ontspannen en artistieke sfeer de mogelijkheden die het dorp nog te bieden heeft, ter plaatse te bekijken?

Dank bij voorbaat voor uw reactie,
Frans Gielen, student filosofie, i.s.m. KunstDoel vzw.
Meer info: www.kunstdoel.net


Spraken zich uit voor het behoud van Doel:

NVA: Helga Stevens, Mark Demesmaeker, Piet De Bruyn, Jan Peumans
GROEN: Jos Stassen, Rudi Daems, Vera Dua, Eloi Glorieux, Jef Tavernier, Mieke Vogels
ONAFHANKELIJK: (ex-Spirit): Dirk De Cock



Je kan de antwoorden volgen op www.kunstdoel.net, waar je ook de e-mail adressen van de volksvertegenwoordigers vindt.


4 april 2009 (Blog van Matthias Storme)

De Chinese methode

Een zinnetje in een kleine opwelling van een intimus van de bevoegde Vlaamse Minister spreekt soms boekdelen. "In China staat zo'n brug er binnen het jaar", schrijft Luc van der Kelen op 31 maart in zijn tabloid over het feit dat er in Vlaanderen actiegroepen zijn die zich durven verzetten tegen "een infrastructuurwerk groot of klein". Vandaag in de Standaard staat een prachtige reactie van Tom Naegels ("
In China stond ze er al") "Kijk, als Van der Kelen gelijk heeft, dan zeggen we het ook. In China, daar gaan de dingen vooruit. Willen ze daar een stuwdam? Dan zétten ze een stuwdam. Moet er daarvoor een hele stad verhuizen? Dan verhuist die hele stad. Ze gaan daar op een eigen manier om met kritische burgers, actiecomités of senior writers van de grootste krant van het land, die al twintig jaar lang elke dag in hun eentje verzet aantekenen tegen beslissingen van de overheid." Inderdaad. In China maken ze van je huis een nailhouse als je niet opkrast (zie en.wikipedia.org/wiki/Nail_house)

Kris Peeters voelde de nattigheid gisteren al. Bij de melding van de "beslissing" van de Vlaamse regering om het nieuwe voetbalstadion van Brugge te bouwen in de Zuidrand (Chartreuse-Loppem) verzekerde onze dorpsafbreker-president "Wij leven hier niet in China waar men een beslissing kan nemen en dan zeggen goed morgen beginnen we te bouwen bij wijze van spreken", "er zijn hier duidelijke procedures" "inspraak van al diegene die daarbij betrokken zijn" ...

Wel, in Brugge moet ik ze voorlopig misschien het voordeel van de twijfel geven; maar in Antwerpen zijn ze de Chinese methode al aan het voorbereiden. Of toch minstens de methode van de voldongen feiten: iets beslissen dat geen beslissing is en daarom ook niet aan rechterlijke controle kan worden onderworpen, om bij de "eigenlijke" juridisch bestaande beslissing te argumenteren dat het te laat is omdat alles al lang "beslist beleid"" is en men daar nu toch niet meer op kan terugkomen.

In Doel past men de Chinese methode overigens al enkele jaren toe met volle kracht toe: afbreken maar. Of daar nu nog mensen wonen of niet. En zelfs zonder dat er aan enig infrastructuurwerk groot of klein wordt gebouwd. Want het zou kunnen dat men ooit zou beslissen op de plaats van het dorp een dok te bouwen. Maar
dat dit zuiver hypothetisch is mag ons toch niet beletten om vandaag iedereen weg te pesten en alles te vernielen, nietwaar ? De drieste vernieling dient er namelijk alleen toe om de burger te tonen wie de baas is. Zoals in China. Wie zo koppig is zijn huis niet te verkopen aan de "Maatschappij" moet het maar voelen wat het betekent de vernieling - euh pardon de "vooruitgang" - te willen tegenhouden. Ik zeg de "Maatschappij" want iedereen in het Waasland krimpt onmiddellijk in elkaar bij het horen van de naam van dat monster. "De maatschappij" is zoiets als "das Gericht" in Het proces van Kafka, of nog "Das Schloss". Nadat vader en zoon Deckers er al tientallen jaren het goed weer uitmaken weg van de camera's is er recent een gerecycleerde socialistische ex-volksvertegenwoordiger gepost die er een gezicht aan geeft. Meer dan van transparantie is dat een bewijs van hubris, van de zekerheid ongenaakbaar te zijn. De ambtenaren van de Vlaamse overheid schrijven in de vergunningen die ze afleveren gewoon de conclusies over van de advocaat van "De Maatschappij" (ik weet niet of die ooit in China geweest is, maar alvast wel in Rusland; daar kennen ze ook iets van mafiapraktijken). Dat zegt genoeg over de wijze waarop de Vlaamse overheid met de procedures voor vergunningen omgaat.

De toepassing van de Chinese methode kan men in foto's bekijken op onder meer www.doel2020.org. Intussen kan zelfs dat niet meer. Pottenkijkers worden geweerd. De Maatschappij heeft via, steeds weer dezelfde advocaat, intussen op eenzijdig verzoekschrift vol onwaarheden van de rechter een verbod gekregen om enige protestactie te houden of op enige wijze de afbraak te hinderen, zelfs maar de huizen te betreden.

Neen, hoor, bulldozers Peeters en Van Mechelen, we zijn hier niet in China hé. Op de internationale erfgoedconferentie vorige week werd op de slotzitting Doel vermeld als "worst case scenario" naast de afbraak van de historische binnenstad van Bakoe in Azerbeidjan. 't is maar dat jullie weten hoe diep je gezakt bent.

Bron: vlaamseconservatieven.blogspot.com/2009/04/de-chinese-methode.html


23 maart 2009

Dorpsdichter Frank De Vos schrijft brief aan Minister President Peeters

Onze kersverse dorpsdichter Frank De Vos heeft naar aanleiding van het Knack interview met Kris Peeters de pen meteen in de inkt gesopt en een brief in koningsblauw naar onze Minister President geschreven. Sommige uitspraken in het interview stemmen onze dorpsdichter hoopvol. Hij verzoekt Kris Peeters een moratorium af te kondigen op de afbraakwerken en onze "held van Doel" te worden...





Aan Kris Peeters in Koningsblauw


Antwerpen, 23 maart 2009


Aan de Heer Kris Peeters, Minister-President.

Geachte Heer Peeters, minister-president,

Vlaanderen, slimme draaischijf: dat is ons uitgangspunt. We kunnen niet zeggen: laat nog meer containers tot ons komen. We hebben al problemen genoeg. In zekere zin zijn we slachtoffer van ons succes. We moeten dus alles kritisch bekijken, ook het Saeftinghedok. Op een bepaald moment moet je als beleidsmaker de moed hebben om van het ene scenario over te schakelen op het andere. Blind je plannen doorzetten kan achteraf gezien worden als onverantwoord politiek gedrag. Dat geldt ook voor de Oosterweelverbinding…” (Knack 18/03/09, pag. 31-32)

Na het lezen van uw warme woorden in Knack, doop ik mijn pen respectvol in ‘Koningsblauw’. U kent misschien nog deze inkt, het Duitse ‘Königsblau’ van het merk Pelikan, in een leuk flesje overigens.
In de lagere school schreven we ermee. Van de inspanning hing het puntje van je tong uit je mond. We krasten deze kleur met een koperen pen op wit papier. Af en toe bleef je pen haken. We sakkerden dan op de pen en niet op onszelf. Met de jaren groeide het inzicht waar de weerhaken lagen.

In Doel lazen wij uw woorden, mijnheer de minister-president. Het inzicht dat je altijd moet durven afwijken van vastgelopen paden, verroeste egelstellingen dient te slopen, altijd aan jezelf moet schaven. We lazen uw woorden met vertrouwen en hoop. Wij lazen ze niet als een holle oneliner waarmee we als burger in deze communicatietijd zo gezegend worden. Inzicht, niets is menselijker, niets maakt een mens groter. Het inzicht waardoor je andere mogelijkheden wil bekijken is geen blinde haarspeldbocht van 180 graden nemen.

Mogen wij u daarom vragen om een moratorium op de afbraak van de huizen af te kondigen? Dit zal iedereen ademruimte geven voor een diepgaand onderzoek naar alternatieven zoals de waarde van een erfgoed ons doorheen de eeuwen overgedragen, naar de zachte economische waarde van kunst en toerisme als een meerwaarde voor de haven van Antwerpen.Welvaart betwisten wij niet.

We kunnen dan opnieuw heropbouwen met een minimum aan overheidsmiddelen, een fractie zelfs van wat nu wordt besteed aan de fauna in het communicatierijk.
Mogen wij u vragen om van Doel niet langer een mortuarium te maken?Er wonen nog steeds 200 mensen.
Bij deze nodig ik u eveneens uit om eens een kijkje te komen nemen. Liefst in mei wanneer Kunstdoel er zijn eerste grote kunstproject zal opzetten met de meest gelauwerde kunstenaars uit onze gemeenschap. Breng in deze verkiezingstijd gerust de cameraploegen mee. Politie hoeft niet. Ik stel voor dat we dan samen frikadellenkoek met krieken eten met een Palm, dat bier uit Klein Brabant. Puurs ligt er midden in.

Mijnheer Peeters, wees onze held.

Namens Kunstdoel vzw
Met Dorpsdichterlijke groet
Frank De Vos, Dorpsdichter Doel 2009-2011


7 maart 2009

Vlaanderen wacht niet ... met vernielen

"Vlaanderen wacht niet" heet de nieuwe "crisisblog" van Kris Peeters. De grote publiciteitscampagne daarvoor in de kranten vandaag getuigt in ieder geval van een bijzonder cynisme. Vandaag diende immers het kort geding te worden gepleit tegen de illegale afbraak van de sloping van hele straten huizen in Doel door de Maatschappij Grond- en Industrialisatiebeleid Linkeroever, feodale baronie van de familie Deckers in uitvoering van het "goed bestuur" van de Vlaamse regering. Net voor de zaak moest gepleit worden heeft de overheid nog rap rap een hele straat platgegooid met onder meer een herenhuis uit de tijd van Napoleon (lees hier meer daarover). Bovendien heeft de tegenpartij (de maatschappij-Deckers) door middel van het plegen van regelrechte chantage gekoppeld aan procesrechtsmisbruik de zaak weer kunnen doen uitstellen. Zodat men ondertussen weer een straat meer kan afbreken vooraleer de rechter het zou kunnen verbieden.

Want inderdaad, Vlaanderen wacht niet .... met vernielen. "Doelgericht, voelbaar", zo gaat de campagne van dorpsdoodgraver Bulldozer Peeters verder. Inderdaad, doelgericht en voelbaar vernielend.

Bron: Matthias Storme


6 maart 2009, persbericht Vlaams Belang,

Vlaams Belang geschokt dat Maatschappij LSO waardevolle woningen in Doel afbreekt

Nieuwe strategie om overgebleven inwoners weg te jagen

Op de gemeenteraad van dinsdagavond ll interpelleerde ik over de houding van het gemeentebestuur van Beveren tegenover het Saeftinghedok en Doel. De voorbije weken had 1ste schepen Luc Maes al laten weten dat hij ernstige bezwaren had tegenover het Saeftinghedok. Teleurstellend genoeg vernamen we zowel van de burgemeester als van Luc Maes zelf, dat Maes zijn uitspraken had gedaan als provincieraadslid en niet als 1ste schepen van de gemeente Beveren. Blijkbaar wil men in het college niet te veel aandacht besteden aan dit onderwerp. Ook onze oproep om een gefundeerd gezamenlijk standpunt tegenover het Saeftinghedok op te stellen viel in dovenmansoren.

De realiteit wijst echter uit dat het vele studiewerk omtrent het Saeftinghedok (waar vanuit alle hoeken protest tegen komt) nog jaren kan aanslepen en dat er geen enkele reden is om de afbraak van het dorp Doel verder te zetten.

In Doel heerst er momenteel bij de inwoners – zowel de gebruikers van het woonrecht als de inwoners die nog steeds eigenaar zijn van hun huis – de onzekerheid wat er de komende maanden staat te gebeuren. Op mijn vraag om rekening te houden met de leefbaarheid en woonkwaliteit van deze inwoners werd ontwijkend geantwoord. Zowel Beveren als de Vlaamse regering zitten met een probleem. Men wil het dorp tegen eind augustus ontruimen maar er ontbreekt momenteel een wettelijke grond tot onteigening van de overgebleven eigenaars. Eveneens begint men te begrijpen dat het op straat zetten van de vele huurders (waaronder nog tal van oorspronkelijke Doelenaars – waaronder een aantal senioren - die weigeren te verhuizen) tot sociale en menselijke drama’s zal leiden.

Woensdag hebben we geschokt mogen vernemen hoe de Maatschappij LSO (gesteund door de gemeente Beveren) de overgebleven inwoners wil wegjagen. De Maatschappij is in de Camermanstraat (niet toevallig één van de mooiste straten van Doel) begonnen met de afbraak van waardevolle woningen. Het is een echt schande dat men een herenhuis uit de Napoleontische periode dat dienst deed als dokterswoning, Camermanstraat nr. 37, heeft afgebroken. Dit herenhuis had een bijzondere waarde en dateert van omstreeks 1800. Het huis is ondermeer bekend door de twee kanonskogels die in de zijgevel staken (en destijds door de Nederlandse vloot in 1832 van op de Schelde naar Doel werden geschoten). Volgens mijn beperkte informatie is het voormalige restaurant Paviljoentje in de Camermanstraat één van de volgende geviseerde woningen.

Het afbreken van de meest waardevolle woningen met een nog ongeschonden aanblik aan de buitenzijde, is niet minder dan een strategie om het dorp te veranderen in een oorlogslandschap en de overgebleven inwoners aan te zetten op te krassen. Dit is volledig in tegenspraak met de gegarandeerde belofte omtrent de verzekering van woonkwaliteit uit de regeringsbeslissing van 19 mei 2000.

De Vlaamse regering heeft immers op 19 mei 2000 de beslissing genomen dat de inwoners van Doel woonrecht wordt gegarandeerd tot het ogenblik dat een bouwvergunning voor een bijkomend containerdok wordt afgeleverd. De huidige Vlaamse regering ontkent de bepalingen in de beslissing van 19 mei 2000. Ook het college miskent deze regeringsbeslissing. Op de gemeenteraad van dinsdagavond heb ik bepaalde alinea’s hieruit voorgelezen, met alle plezier had ik de volledige regeringsverklaring willen voorlezen. Maar voor burgmeester Van de Vijver zijn regeringsbeslissingen niet van tel als het hem niet uitkomt, hij verwijt de overgebleven Doelenaars dat zij niet naar hem hebben geluisterd om destijds in te gaan op het sociaal begeleidingsplan. Blijkbaar is het een persoonlijke strijd geworden waar zelfs de overgebleven oorspronkelijke Doelenaars die destijds geloof hechtten aan de regeringsbeslissing van 19 mei 2000 het slachtoffer van worden.

Hieronder de persverklaring bij deze regeringsbeslissing. Een beslissing die destijds door sommige regeringspartijen werd uitgelegd dat indien er geen economische noodzaak voor een 2de containerdok zou zijn, Doel zou blijven!

Bruno Stevenheydens, fractievoorzitter Vlaams Belang Beveren, volksvertegenwoordiger, www.brunostevenheydens.org.



PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING

VERGADERING VAN 19 MEI 2000

Akkoord over Doel

De Vlaamse regering heeft vandaag een akkoord bereikt m.b.t. het havengebied op de Linkerscheldeoever. Hierbij werd rekening gehouden met de resultaten van de leefbaarheidsstudie en het regeerakkoord van juli 1999.

De beslissing gaat uit van twee principes:

- Aan de inwoners van Doel wordt woonrecht gegarandeerd tot op het ogenblik dat de bouwvergunning voor een tweede dok wordt afgeleverd. Ondertussen kunnen zij ten volle gebruik maken van het Sociaal Begeleidingsplan.

- Aan de Antwerpse Haven wordt, gelet op het belang ervan voor de Vlaamse economie en de werkgelegenheid, de garantie geboden dat, indien de behoefte daartoe duidelijk wordt aangeduid, een tweede containerdok kan gebouwd worden dat noodzakelijkerwijze op het grondgebied van het dorp Doel moet komen.

Op basis van het regeerakkoord, dat bepaalt dat er voor elke haven een strategisch plan dient te worden opgesteld, zal een werkgroep bestaande uit alle

betrokkenen, een Strategisch plan voor de Antwerpse haven (linker- Èn rechteroever) opstellen, waarbij de principes en de harde grenzen van het Strategisch plan Linkerscheldeoever gehandhaafd blijven. Dit volwaardig strategisch plan zal ondermeer de fasering en uitvoeringsmodaliteiten van het tweede containerdok bevatten. Dit plan zal ook duidelijk maken op welke

manier het ruimtegebruik op de Rechterscheldeoever kan geoptimaliseerd worden, welke samenwerkingsverbanden met andere havens (Vlaamse en Nederlandse) mogelijk en wenselijk zijn en welke budgettaire middelen in de toekomst vereist zullen zijn voor de verdere expansie.

De Vlaamse regering handhaaft de beslissingen van de vorige regering m.b.t. de gewestplanwijzigingen en zal deze uitvoeren.

Het Sociaal Begeleidingsplan Doel wordt uitgebreid met een bewoningsrecht. Hierdoor kunnen de inwoners die onteigend worden, in Doel blijven wonen tot het ogenblik dat op basis van de principes van het Strategisch plan Antwerpse haven, het Havenbedrijf aantoont dat het tweede containerdok nodig is en de Vlaamse regering de bouwvergunning aflevert. De Vlaamse minister bevoegd

voor Huisvesting zal hiervoor de nodige maatregelen nemen.

Vanaf 2004 zal de Vlaamse regering de procedure opstarten van de gedwongen onteigeningen, voor die inwoners die geen gebruik hebben gemaakt van het sociaal begeleidingsplan. De onteigenden zullen wel gebruik kunnen maken van het bewoningsrecht.

Tijdens de periode van het bewoningsrecht zullen renovatie- en instandhoudingswerken kunnen uitgevoerd worden zodat de panden in die periode kunnen worden beheerd volgens het principe van de 'goede huisvader'

Voor meer persinfo: Johan Van Hoecke, woordvoerder van minister Stevaert - tel. (02)553 70 14, e-mail: johan.vanhoecke@vlaanderen.be




12 februari 2009

Helga Stevens (N-VA) pleit voor heropleving van Doel

Naar aanleiding van het antwoord van Vlaams minister-president Kris Peeters op een schriftelijke vraag, pleit Vlaams volksvertegenwoordiger Helga Stevens (N-VA) niet alleen voor het behoud van het Hof ter Walle in Kieldrecht, maar ook voor een heropleving van het dorp Doel. Dat schrijft ze in een persmededeling.



Bulldozerbeleid?

Op 20 januari 2009 beval Vlaams minister-president Kris PEETERS, na wekenlange zware protesten van Doel 2020 en de erfgoedgemeenschap om de sloop van de twee historische hoeves te Kieldrecht met drie maanden op te schorten. Twee professoren kregen de gelegenheid om in die tijd een studie op te maken van de twee hoeves. Dit resultaat zou dan opnieuw besproken worden.

In antwoord op de schriftelijke vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Helga STEVENS lijkt minister-president een voorafname te doen op de beslissing die dan genomen zal worden. Hij stelt daarin namelijk expliciet te betwisten dat de afbraakwerken onzorgvuldig zouden zijn of zonder respect voor het erfgoed (integrale vraag en antwoord vindt u in bijlage).

Hoofdreden dat de hoeves tegen de vlakte moeten zijn de volgens de minister-president te verwachten
nadelige effecten op het natuurgebied. Zo werden in 2008 door het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek significant minder nesten van broedvogels geteld in de omgeving van de bewoonde gebouwen, dan in de rest van het natuurgebied. Als de gebouwen behouden zouden worden zou er meer natuurcompensatie tegenover moeten staan. Daar klemt dus het schoentje. Helga STEVENS benadrukt echter dat de gebouwen net kunnen dienen voor vogels om in te nestelen, zoals nu het geval is (miniem actieve boerderij). In de omgeving staan trouwens ook weinig tot geen bomen. Ook zouden de kosten om de gebouwen, die onderhevig zijn aan vochtproblemen, in een goede staat te houden te hoog oplopen. Maar Helga STEVENS vernam uit een goed ingelichte bron dat het merendeel van de gebouwen geen vochtproblemen kent.

De minister-president benadrukt verder in zijn antwoord nogmaals dat het een spoedonderzoek en
'inventarisatie' betreft van de bouwkundige waarde van beide hoeves. Die woordkeuze zegt genoeg. Op de vraag van Helga Stevens of de historische hoeves geen andere functie kunnen krijgen, zelfs binnen een natuurcompensatiezone, komt er geen antwoord.

Wat de minister-president ook mag beweren: de aanpak van de hoeves kan niet los gezien worden van het dossier Doel.
Met eenzelfde gretigheid laat de minister-president ook daar de bulldozers ruimte om hun werk te doen en drijft daarmee zijn visie door. Nochtans staat de komst van het Saeftinghedok en daarmee het gegeven dat het dorp Doel zou moeten verdwijnen, nog steeds niet vast. De N-VA is nog steeds van oordeel dat er geen voorafnames mogen gebeuren. Als het Saeftinghedok niet wordt gerealiseerd, en de opportuniteit daarvan is vandaag heel onzeker, moet Doel opnieuw kunnen heropleven en mag het niet reeds van de kaart geveegd zijn. De N-VA roept de Vlaamse regering op om dit te respecteren.

Helga Stevens,
Vlaams Volksvertegenwoordiger N-VA




04 februari 2009

Saeftinghedok is waanzin

De Beverse VLD-schepen Luc Maes heeft gelijk met zijn pleidooi tegen het Saeftinghedok in zijn open brief aan de liberale Vlaamse ministers. De impact van een nog niet afgewerkt Deurganckdok op de mobiliteit is indrukwekkend, nog eens een containerdok in de Waaslandhaven is nefast voor de mobiliteit. Momenteel kanten vele duizenden Antwerpenaren zich tegen het huidige tracé van Oosterweelverbinding. Alle sympathie voor het verzet tegen het huidige milieubelastende tracé! Maar een bijkomend containerdok zadelt niet enkel het Waasland, maar ook Antwerpen op met een blijvend verkeersinfarct. Hopelijk beseft men dat in Antwerpen ook!

Vandaag is het fileprobleem in onze regio één van de belangrijkste problemen. Morgen dreigt het gevaar dat dit probleem - eens het Deurganckdok op volle capaciteit draait – onoplosbaar is. Met een Saeftinghedok staan we misschien voorgoed stil en dreigt het gevaar dat onze regio niet enkel verkeersonleefbaar maar daardoor ook economisch kwetsbaar is geworden.

Het Saeftinghedok is niet enkel omwille van de mobiliteitsproblemen waanzinnig. De vele natuurcompensatiegebieden (als gevolg van de havenuitbreiding) komen ons de strot uit. Laat ons de landbouw in onze regio behouden. Waar er ruimte beschikbaar is kan er best geïnvesteerd worden in alternatieve energie, maar de steun aan kernenergie en het behoud van de centrale in Doel, de steun aan de landbouw en tenslotte het behoud van Doel is prioritair.

Doel staat elf jaar na de noodlottige beslissing van 20 januari 1998 nog steeds op de kaart. Weliswaar geschonden en bijzonder kwetsbaar. Laten we lessen trekken uit de voorbije elf jaar en Doel behouden als een oase van rust aan de rand van de haven, als een historische trekpleister, als symbool voor onze band met de Schelde.

Het pleidooi van Maes mag niet beperkt blijven tot een open brief in zijn eigen partij. Beveren en het Waasland dienen dringend met een gezamenlijk verzet tegen het Saeftinghedok voor de pinnen te komen.

Bruno Stevenheydens (Fractievoorzitter Vlaams Belang Beveren, volksvertegenwoordiger federaal parlement)

Bron: www.brunostevenheydens.org


23 januari 2009

Pleidooi voor behoud hoeves in Vlaams parlement

In het Vlaams parlement hebben de oppositiepartijen deze week hun verontwaardiging geuit over de mogelijke afbraak van historische hoeves in Kieldrecht. J
os Stassen (Groen!) vroeg aan minister-president Kris Peeters of hij de verkiezingen wil ingaan als de minister van de bulldozers. "Zo'n beeld ophangen, is onaanvaardbaar", reageerde Peeters.

De voorbije dagen was er heel wat te doen over de afbraak van historische hoeves in Kieldrecht. Actievoerders werden verdreven, afbraakwerken werden opgestart, maar uiteindelijk zijn ze na een ultiem overleg tussen de bevoegde administraties en vertegenwoordigers uit de erfgoedgemeenschap voor minstens drie maanden opgeschort. Professoren krijgen de komende weken de gelegenheid om een rapport over de waarde van de hoeves op te maken.

Volgens Stassen houdt het geen steek om voor de afbraak te verwijzen naar de natuurcompensaties in het gebied. "Ik was in 2001 samen met een aantal collega's de initiatiefnemer van een resolutie in verband met de natuurcompensaties, maar nooit was het de bedoeling om huizen af te breken, behalve op de Doelpolder Noord".
Frans Wymeersch (Vlaams Belang!) merkt op dat de geviseerde schuren en hoeves ook broedplaatsen zijn van zeldzame vogelsoorten. Hij vraagt zich bovendien af waarom de Vlaamse administratie geen rekening gehouden heeft met het negatief advies van de gemeente Beveren.

Ook voor
SLP kan het niet door de beugel dat waardevolle hoeves zomaar afgebroken worden. "Er is geen enkele contradictie tussen het behoud van die gebouwen en het vernatten van het gebied errond. Met een heel klein beetje creativiteit kunnen we die gebouwen een herbestemming geven", meent Dirk De Cock.

N-VA gaat bij monde van Helga Stevens nog een stap verder. "Het lijkt onredelijk dat de Vlaamse regering gewoon verder doet in Doel en in de gelieerde dossiers, terwijl de komst van het Saeftinghedok allesbehalve zeker is".

CD&V-parlementslid Jos De Meyer looft de minister-president omdat hij alsnog een overleg georganiseerd heeft met de administratie en erfgoedexperts. Hij raadt Kris Peeters ook aan de gemeente Beveren actief bij het dossier te betrekken. "Niet alleen specialisten en fundamentalisten zijn bezorgd om deze oude hoeves. Ook de gewone mensen in de streek begrijpen niet zo goed waarom die gebouwen nu plots moeten verdwijnen".

Peeters beklemtoonde dat de plannen voor de afbraak van de hoeves het gevolg zijn van breed overleg dat in juni 2006 heeft plaatsgevonden. "Er werd een evenwichtige beoordeling gemaakt. Niet ik, maar ambtenaren hebben dat gedaan". Uiteindelijk werden elf sloopvergunningen uitgereikt. Volgens Peeters zou men hem nu evengoed het verwijt kunnen maken dat hij als verantwoordelijke minister de werkzaamheden plots gedurende drie maanden opschort.

Tegelijk aanvaardt de minister-president niet dat het beeld wordt opgehangen dat hij met plezier de bulldozer laat uitrukken. "Maar als de vergunningen verkregen zijn, heeft de betrokken minister de taak om het beleid uit te voeren". Peeters belooft wel dat hij zal handelen naar de inhoud van het rapport van de professoren.


http://www.vilt.be/nl_BE/news/show/id/98117


© 2009 Doel 2020