Een toekomstplan voor Doel
Zijn de regeringsbeslissingen van 20 januari 1998 en 20 mei 2000 om Doel van de kaart te vegen, onomkeerbaar? Wie oog heeft voor de realiteit op de Linkeroever weet beter. De leefbaarheidstudie van 2000 toonde aan dat het dorp leefbaar kan blijven. Maar daartoe is politieke moed nodig. En moet er een eind komen aan de afbraakpolitiek die het dorp nu al verschillende jaren teistert.
De toekomst van Doel is, zoals die van elk dorp in Vlaanderen, de verantwoordelijkheid van de Vlaamse regering. Als die het dorp confronteert met grootschalige industrie-projecten, heeft zij de plicht om te zorgen dat het dorp op een menswaardige manier kan voortleven en zich ontwikkelen. Na alle bedreigingen die de plannenmakers en de Vlaamse regering rond het dorp gecreëerd hebben, moeten zij nu een uitzonderlijke inspanning doen voor het voortbestaan ervan.
Daarom eisen wij van de Vlaamse regering een toekomstplan voor Doel: een geheel van financiële en ondersteunende maatregelen die het voortbestaan van het dorp in de huidige omstandigheden garanderen. Dit toekomstplan moet enerzijds de democratische component versterken door de bewoners nauwer te betrekken bij de besluitvorming. Anderzijds formuleren we hier een reeks concrete voorstellen die het dorp als woon- en leefgemeenschap op korte termijn opnieuw aantrekkelijk kunnen maken.
Voor alle duidelijkheid: als wij over Doel spreken bedoelen we niet alleen de dorpskern maar ook de omliggende polders en gehuchten, de landbouw en de natuur.
1. ONDERSTEUNING VAN DE GEMEENSCHAPSSTRUCTUREN
Het democratisch deficiet in Doel is zeer groot. Veel Doelenaars kunnen met hun vragen en problemen nergens terecht. Het opbouwwerk speelt geen enkele rol van betekenis en de gemeente laat het op heel wat vlakken afweten. Van een representatieve vertegenwoordiging is op geen enkel vlak sprake.
Oprichting van een sociaal centrum waar iedereen terecht kan met vragen over huisvesting, premies, huurproblemen, onteigeningen, juridisch advies.
Instelling van een representatieve dorpsraad. De typische situatie van Doel maakt zulk een adviserend orgaan hoogst wenselijk.
Een maandelijks contactblad waarin de bewoners op de hoogte worden gehouden van het reilen en zeilen in het dorp.
Voor de heropbouw van de levensnoodzakelijke infrastructuur en diensten als school, postkantoor enz. moeten speciale budgetten voorzien worden.
Zinvolle vrijetijdsvoorziening voor jongeren onder de vorm van een jeugdhuis, skateramp,…
Aanstelling door de Vlaamse regering van een dorpspromotor die samen met de dorpsraad initiatieven neemt en ondersteunt.
Uitbreiding van de bevoegdheden van de wijkagent en/of aanstelling van een veldwachter.
2. RUIMTELIJKE ORDENING
Doel mag als Scheldedorp niet verder geïsoleerd worden van de omliggende polders of andere polderdorpen.
Geen verdere (onnodige) grondinname. Deponie van baggerspecie moet in het havengebied zelf gedumpt worden.
Buffers moeten gepland worden in functie van de economische realiteit van het moment, niet anticiperend op een verwachte havenuitbreiding binnen 20 jaar. De geplande buffers rond Kieldrecht, Prosper-Polder en Ouden Doel dienen dus geschrapt.
Handhaving van de huidige grens tussen woongebied en polder enerzijds; industriegebied anderzijds. Definitieve aanvaarding van de Lijn De Bondt en de integratie daarvan in het Strategisch Plan Waaslandhaven. Langs deze grens kan natuur alle kansen krijgen. Op deze manier kunnen ook de polderdorpen voldoende gebufferd worden.
De buffer tussen Doeldorp en de haven dient ingericht als een feitelijke en ecologische grens. Deze buffer wordt best ingericht als parkzone en moet voldoende geluidswerend zijn.
Verbetering van de toegankelijkheid van Doel te voet, per fiets en met de auto. Aanleg van een fietspad Doel-Kieldrecht.
3. HUISVESTING
De bevoegdheid omtrent het beheer van de leegstaande huizen in Doel dient onmiddellijk onttrokken te worden aan de Maatschappij voor Grond en Industrialisatiebeleid en de Intercommunale Land van Waas. Zij zijn namelijk rechtstreeks verantwoordelijk voor de aan gang zijnde verkrotting en verloedering van het onroerend patrimonium in Doel. Het beheer dient onverwijld in handen te komen van de gemeente of een neutrale administratie.
Onmiddellijke maatregelen die kandidaat-bewoners effectief in staat stellen een huis te betrekken in Doel.
Woningen in eigendom van de overheid dienen opnieuw aantrekkelijk gemaakt worden, zodat ze kunnen verkocht of verhuurd worden.
Aanduiding van Doel-dorp als sociaal herwaarderingsgebied (o.m. mogelijkheid om uitzonderlijke renovatiepremies te verkrijgen).
4. LANDBOUW
Doel is een landbouwgebied met ruime toekomstmogelijkheden. De meeste bedrijven zijn van het gemengde type, en 55% van de landbouwgronden zijn in gebruik bij grote tot uiterst grote bedrijven. Behoud van het huidige landbouwareaal in zijn totaliteit is een absoluut noodzakelijk. Dat wil zeggen dat onteigeningen voor verdere havenuitbreiding of voor natuurcompensaties onaanvaardbaar is.
Garantie voor behoud van de landbouw in het gebied op halflange en lange termijn. D.w.z. dat er een einde moet komen aan de onteigeningen van landbouwers en de plannen voor 1000 ha overstromingsgebied in de regio (Prosperpolder- Hedwigepolder-Doelpolder) onverwijld moeten opgeborgen worden.
Behoud en stimulering van een sterk en goed functionerend modern polderbestuur.
Een moderne ruilverkaveling, uit te voeren door de VLM, die de landbouwstructuren verbetert en ook rekening houdt met andere maatschappelijke noden.
Promotie voor de landbouw, bijvoorbeeld aan de hand van een landbouwleerpaden, of een bezoekerscentrum dat naast de historische en ecologische kenmerken van het poldergebied ook de typische landbouwkenmerken van de streek toelicht.
5. NATUUR
De bestaande natuur in en rond Doel moet behouden, beschermd en versterkt worden.
Actualisering van de bestaande inventaris van natuur en open ruimte in en rond het dorp (GNOP).
Behoud van het (internationaal belangrijke) natuurreservaat De Putten en bescherming van de aanwezige historische bebouwing.
Herwaardering van de typische dorps- en dijkwegels.
Premies voor wie opnieuw kleine landschapselementen aanbrengt. Premies aan landbouwers en bewoners voor de aanplanting van streekeigen beplanting zoals knotbomen, voor het knotten van wilgen, het heraanleggen van drenkputten etc.
Ontwikkeling van natuur langs bestaande dijken.
Ontwikkeling van natuur op de grens van havengebied en polderlandschap
6. UITZICHT EN BESCHERMING VAN DOELDORP
Verfraaiing van het dorp en zijn omgeving door de aanleg van de nodige groenschermen ten zuiden van de dorpskern.
Heraanleg van het wandelpad en plaatsing van lantaarnpalen op de Scheldedijk en aan het haventje.
Aanplanting van bomen langs alle straten binnen de Doelpolder.
Bij dorpsuitbreiding, aanhouden van het oude 16de eeuwse stratenpatroon.
Verbod op hoogbouw.
Heraanleg van het parkje in het centrum van het dorp.
Herkasseien van bepaalde straten in het dorp.
Heraanleg van de voornaamste invalsweg van het dorp, de Engelsesteenweg, met voorziening van de nodige parkeerplaatsen en asverschuivingen.
Behoud in hun oorspronkelijke staat van de vele historisch waardevolle gebouwen.
Uitzonderlijke budgetten ter restauratie van het bouwkundig erfgoed.
Oplichten van historische gebouwen als de kerk, de pastorij en het Hooghuis.
7. ONTWIKKELING VAN HET TOERISME
Doel en de Doelpolder hebben alles om een aantrekkelijke toeristische bestemming te worden. Voor de toekomst van het dorp zijn een ernstige toeristisch ontwikkeling en promotie essentieel.
Oprichting van een toeristisch centrum op een prestigieuze locatie in het dorp (met toeristisch loket, museum, enz.).
Onderzoek naar maatregelen ter stimulering van het toerisme, met inbegrip van het haventoerisme, wandel- en fietsrecreatie, enz. (bv. een webstek, borden met wandelpaden en fietsroutes, wekelijkse rommelmarkt tijdens de zomermaanden, kerststal en kerstversiering).
Uitbreiding van de overzetdienst Doel-Liefkenshoek-Lillo.
Meer voorzieningen voor de jachthaven.
Doorgang op de Scheldedijk ter hoogte van de kerncentrale voor wandelaars en fietsers, teneinde een zachte verbinding met het haventje van Ouden Doel tot stand te brengen.
Bevordering van de bestaande socio-culturele activiteiten zoals de Scheldewijdingsfeesten
8. VERKEER EN MOBILITEIT
Behoud van goede verbindingswegen met Beveren, Kallo en Kieldrecht, ook voor fietsers.
Maatregelen om te verhinderen dat het havenverkeer gebruikt maakt van de verbindingswegen tussen Doel, Kieldrecht en Verrebroek.
Dringende aanleg van fietspad van Doel naar Kieldrecht; aanleg van een fiets- en wandelpad rondom Doel.
Aanleg van een parking aan de rand van het dorp om auto's van bezoekers en toeristen af te leiden.
Aanleg van een rotonde aan het gevaarlijke kruispunt Engelsesteenweg/Oostlangeweg.
Betere busverbindingen naar Sint-Niklaas, Beveren en Antwerpen .
9. MILIEU
Afsluiten van een milieuconvenant tussen de havenbedrijven in de buurt van het dorp en de dorpsraad (eventueel in samenwerking met het Antwerps Havenbedrijf, Vlaamse regering, gemeente Beveren ...)
Instelling van een klachtentelefoon voor de inwoners van Doel, met afspraak van directe reactie van de havenbedrijven.
10. MIDDENSTAND EN DIENSTEN
Opstellen van een plan om middenstandszaken en diensten aan te trekken
Ondersteuning van middenstandszaken en diensten door de gemeente en de Vlaamse regering (bank, hotel, cafés, krantenwinkel, gemeenschapsruimte etc.).
Instelling van een wekelijkse markt.
(januari 2005)