18 augustus 2008

De Vlaamse democratie in actie: foto's van de politiemacht en de sloopwerken

Foto's van de bezetting van Doel door de federale oproerpolitie en de door hen beschermde sloop van goede Doelse huizen vind je hier. Deze foto's mogen vrij gereproduceerd worden mits vermelding van © Paul Maes / Doel 2020.

Ook amateur-fotograaf Erik Olaerts maakte een korte fotoreportage van de afbraakwerken en de "bezetting van Doel" door federale ordehandhavers. erik0.wordpress.com/doel-loze-afbraak


18 augustus 2008

Belga TV-verslag van de politiebezetting van Doel

http://wm.streampower.be/skynet/MDS/belga2/pxy_25779469_21467880360K_Stream.wmv


18 augustus 2008 (DS / Belga / VRT) link

Federale politie valt Doel binnen

DOEL - De federale politie is maandagmorgen Doel binnengevallen. Oproerpolitie heeft post gevat aan huizen die gesloopt moeten worden. De aannemer is intussen opnieuw gestart met de werken, onder politiebescherming.

Enkele straten zijn met Friese ruiters afgezet. Er zouden nog altijd verschillende huizen bezet worden door actievoerders. Volgens het actiecomité Doel 2020 is het dorp in 'staat van beleg'.

Volgens burgemeester Mark Van de Vijvere is de aanwezigheid van de politie noodzakelijk omdat de actievoerders vorige week grote risico's genomen hebben. 'Dat willen we nu vermijden', zei Van de Vijver aan VRT. 'De sloop is om zes uur vanmorgen begonnen en voorlopig loopt alles rustig.

Mieke Vogels (Groen!), die de actievoerders moreel steunt, is het niet eens met de burgemeester. 'Dit is puur machtsvertoon. Er zijn hier zeker honderd agenten van de federale politie aanwezig, alsof ze een actie van Al Qaeda verwachten. Wij willen nochtans alleen de sloop van een aantal huizen tegenhouden op een ludieke manier om aan te tonen dat Doel nog altijd een leefbaar dorp is.'

18 augustus 2008 (VRT/deredactie.be) link

Aannemers beginnen opnieuw met sloop in Doel

Sinds vanmorgen 6 uur zijn bulldozers bezig met de sloop van twaalf woningen in Doel.

De woningen werden vorige week al ontmanteld, vandaag worden ze tegen de grond gelegd. De huizen moeten wijken voor het Saaftingedok, een uitbreiding van de Antwerpse haven.

Beluister het mp3-audiofragment

Ook vanmorgen zijn een veertigtal actievoerders opgedaagd om te protesteren tegen de afbraakwerken. Maar zij worden op veilige afstand gehouden door een grote politiemacht.

"Er is inderdaad massaal politietoezicht, maar enkel om de werken op een veilige manier te laten verlopen", zegt Marc Van de Vijver, burgemeester van Doel. "De actievoerders hebben vorige week grote risico's genomen door op de huizen te klimmen." Toen werd de sloop stilgelegd nadat actievoerders op de daken waren geklommen.

Mieke Vogels: "Ongelooflijk politievertoon"

Mieke Vogels (Groen!) is een van de actievoerders die de sloop van de huizen in Doel willen vermijden.
Beluister het mp3-audiofragment

De manifestanten wilden, net als vorige week, met spandoeken op de daken klimmen, maar de politie stak daar een stokje voor. "Een ongelooflijk politievertoon, net alsof er een aanval van Al Qaeda wordt verwacht", aldus Vogels. "Ook de manier waarop er hier in de vakantie huizen worden platgelegd, is een pure provocatie."

Video van de slopingswerken, reacties van Doelenaars en parlementslid Jos Stassen (Groen!): www.deredactie.be/cm/de.redactie/mediatheek/1.363449


13 augustus 2008

Thuishaven voor zwaluwen: video

Doel is nog altijd een aantrekkelijke woonplaats. Vooral voor zwaluwen die op zoek zijn naar een rustig nest. VTM maakte een prachtig filmpje over de zwaluwen die wonen in huizen die de Vlaamse regering wil afbreken. U kan het filmpje hier bekijken.
12 augustus 2008 (VRT/www.deredactie.be)

Sloop in Doel is tijdelijk opgeschort

In Doel is de sloop van een aantal huizen tijdelijk gestaakt. Actievoerders van het comité Doel 2020 zijn op de daken van de huizen geklommen en daardoor moest de aannemer de afbraak staken.

Vanochtend hadden actievoerders 4 huizen bezet. Maar de bezetters werden verrast omdat de aannemer plots op een andere plaats aan het werk ging.

Een tiental actievoerders kroop daarom snel op de daken van de andere huizen en ontrolde daar een spandoek.

De aannemer heeft nu vastgesteld dat hij de veiligheid niet kon garanderen. De hele ploeg is meteen naar huis vertrokken en de afbraak is voor onbepaalde tijd opgeschort, in overleg met opdrachtgever Maatschappij Linkerscheldeoever.

Intussen is wel gezegd dat de afbraak sowieso zal doorgaan. Een nieuwe timing is echter nog niet bekend.

"We gaan ons bezinnen over onze communicatie. De aankondiging van sloopwerkzaamheden wordt immers tegen ons gebruikt. We zijn nochtans wettelijk niet verplicht om de inwoners op de hoogte te brengen", klinkt het.

Video: www.deredactie.be/cm/de.redactie/mediatheek/1.358354


11 augustus 2008 (Belga)

Vlaamse artiesten houden sloopwerken Doel tegen

In Doel heeft een aantal Vlaamse artiesten vanmorgen opgetreden om de geplande sloop van 13 woningen tegen te houden. Het initiatief ging uit van het actiecomité Doel 2020.

Onder meer de meisjes van Laïs gaven een live-concert op straat. Verder waren er ook muzikanten van Zita Swoon, Think of One en Soetkin Collier van Urban Trad. Uit Gallicië was er Pan de Capazo. De Spaanse band is op tournee in Europa en enkele leden zijn zelf afkomstig uit een dorp dat ooit bedreigd werd.

Zwaluwnesten

De optredens vonden plaats in de Havenweg, waar normaal gezien vanmorgen een rij huizen gesloopt moesten worden. Door het aanwezige publiek konden die werken niet doorgaan. De politie kwam dit vaststellen, maar is voorlopig niet tussenbeide gekomen.

Het actiecomité Doel 2020 is alleszins tevreden met het resultaat en de steun van de Vlaamse artiesten. Vandaag is ook het Agentschap voor Natuur en Bos poolshoogte komen nemen. Het comité diende namelijk klacht in omdat er heel wat zwaluwnesten aanwezig zijn in de woningen die gesloopt moeten worden.

Meer foto's van dit muzikale ontbijtprotest op http://picasaweb.google.nl/paul.maes1/20080811DoelActieAfbraakHavenweg.


28 juni 2008

Meneer de minister, als dit uw huis was, zou u het dan ook een krot vinden?

Op 23 juni brak de Vlaamse regering zeven woningen in de Scheldemolenstraat te Doel af. Volgens haar knechten van de Maatschappij Linkeroever waren dit de "zeven slechtste' woningen van Doel". Op deze pagina kan u zien om welke huizen het gaat. Als het uw huis was, zou u het dan ook een krot vinden? Kijk en oordeel zelf.

We hopen dat alle Vlaamse parlementsleden en ministers deze beelden eens goed bekijken, en zich afvragen of ze deze huizen ook hadden laten afbreken als het hun huis was.

Meer info over de afbraak op de website van Rudi Van Buel


24 juni 2008 (De Standaard)

Zeven huizen Doel tegen de vlakte

DOEL (BELGA) - In Doel werden gisteren de eerste zeven leegstaande huizen gesloopt.

In Doel, dat moet wijken voor de uitbreiding van de Antwerpse haven, is gisterochtend de afbraak begonnen van zeven leegstaande woningen. Het actiecomité Doel 2020 voerde actie tegen de sloop en spreekt van een provocatie van De Maatschappij Linkeroever. Die zegt dat het om 'de slechtste huizen' van het dorp gaat.

'Een grove leugen, want de zeven open bebouwingen in de Scheldemolenstraat zijn slechts 20 tot 30jaar oud en bouwtechnisch in zeer goede staat', zegt Jan Creve, woordvoerder van Doel 2020. 'Ze liggen bovendien een eind van de dorpskom verwijderd en staan dus voor niks in de weg.'

Dat de woningen er verloederd bijliggen, is volgens Creve het gevolg van het beleid door de Maatschappij Linkerscheldeoever en de intercommunale Land van Waas (ICW), die geen nieuwe bewoning toelaten. Het ICW kondigde eerder al aan geen woningen meer ter beschikking te stellen in het kader van het tijdelijk woonrecht. Dat loopt af op 31 augustus 2009. Volgens het ICW heeft het daarom geen zin meer om nog te renoveren.

In september vorig jaar kon Doel 2020 de sloop van een achttien-tal woningen nog laten stilleggen in kort geding bij de rechtbank Van Dendermonde. Enkele maanden later kreeg de Maatschappij Linkerscheldeoever toch groen licht om de sloop te hervatten.

Gisterochtend gooide ze de eerste zeven huizen tegen de vlakte. Nochtans hadden de bewoners nog een beroepsprocedure tegen de afbraak lopen.

De actie van Doel 2020 verliep sereen, maar het comité wil niet bij de pakken blijven zitten. Tegen een volgende reeks sloopvergunningen voor 26 huizen trekt Doel 2020 naar de Raad van State om ze te blokkeren.


© 2009 Doel 2020